Robert Downey jr. pri 44 letih in neštetih bližnjih srečanjih z nezakonitimi substancami ohranja enak deški videz, ki se je priljubil občinstvu v igralčevih prvih vlogah. Foto: EPA
Robert Downey jr. pri 44 letih in neštetih bližnjih srečanjih z nezakonitimi substancami ohranja enak deški videz, ki se je priljubil občinstvu v igralčevih prvih vlogah. Foto: EPA
Robert Downey jr. v Chaplinu
Vloga, ki mu je prinesla prvo oskarjevsko nominacijo, je bila odlična interpretacija Charlieja Chaplina v filmu Chaplin.
Robert Downey jr. kot zapornik
Najverjetneje še Downey sam ne ve, kolikokrat je moral med letoma 1996 in 2001 pred sodnika, v zapor in v center na odvajanje.
Robert Downey jr. z zlatim globusom
Ally McBeal je Downeyju prinesla veliki karierni preporod, a na žalost le za kratek čas. Foto: EPA
Robert Downey jr.
Zveza s Calisto je bil akratkega roka - tako kot Robertova treznost. Foto: EPA

V tej industriji sem se vedno počutil kot največji avtsajder. Verjetno zato, ker sem tako zmešan.

Robert Downey jr.
Kritiki so Downeyjev glasbeni prvenec toplo sprejeli. Foto: EPA
Robert Downey jr. s sinom Indiom
14-letni sin Indio je z očetom zaigral v svoji prvi in edini vlogi: v Cmok cmok, bang bang. Foto: EPA
Robert Downey jr. s Susan Levin Downey
Robert in Susan sta se poročila na judovski slovesnosti v državi New York, na slavju pa jima je pel Downeyjev prijatelj Sting. Foto: EPA

Je, kot da bi imel nabito pištolo v ustih in všeč mi je okus kovine.

O svoji odvisnosti od mamil

V vsakem dobrem fantu je malce kretena in v vsakem idiotu je malce genija.

Kdo ve, kateri srečni zvezdi se 44-letni karizmatični igralec lahko zahvali, da je danes spet pri vrhu najbolj zaželenih imen sedme umetnosti, in ne zveneče ime na nagrobniku tam nekje med Jamesom Deanom in Riverjem Phoenixem.

Vsak začetek je težak
Robert John Downey jr. se je rodil 4. aprila 1965 v newyorški bohemski četrti Greenwich Village. Njegov oče je režiser Robert Downey starejši in igralčeva prva filmska vloga je bila v očetovem filmu Pound, v katerem je petletni Downey igral psička. Zaradi očetovega dela je Downey mlajši preživel večino otroštva pri selitvah iz enega kraja v drugega.

Tako je živel v Connecticutu, New Yorku, Kaliforniji, Londonu, Parizu in Woodstocku. Pri desetih letih je v Londonu hodil v baletno šolo, po ločitvi staršev je nato skupaj z očetom odraščal v Kaliforniji, kjer je pri 17 letih pustil srednjo šolo in se preselil v New York, da bi postal igralec. Sprva je opravljal klasične službe vseh nadobudnih igralcev – strežbo, delo v prodajalni čevljev in poziranje kot ''živi razstavni artikel'' v nekem umetniškem klubu undergrounda v Sohu.

Zlata 90. leta …
Pri 20 letih se je Downey za eno sezono pridružil komični oddaji Saturday Night Live, nato pa leta 1987 dobil glavno vlogo v filmu The Pick-up Artist ob boku kraljice romantičnih komedij 80. let, Molly Ringwald. Istega leta se je igralec preizkusil v vlogi zasvojenca z mamili v filmu Less Than Zero. V 80. letih je hodil z igralko Sarah Jessico Parker, s katero sta živela skupaj kar sedem let.

Po razpadu zveze se je Downey leta 1992 po le 42 dneh poznanstva poročil z igralko Deborah Falconer, s katero ima sina India. Istega leta je igralec zadel v polno tudi poklicno, ko je dobil vlogo Charlieja Chaplina v filmu Chaplin, za kar si je prislužil tudi svojo prvo nominacijo za oskarja.

V 90. smo ga videli v celi vrsti raznolikih filmov – od komedije Air America in romantične komedije Samo ti (Only You) do kultnega morilskega road-movieja Rojena morilca in Altmanove mojstrovine Kratki rezi.

Dolgo obdobje propada
A leta 1996 se je začel propad perspektivne kariere Roberta Downeyja jr., ko so igralca ustavili zaradi prehitre vožnje. Aretirali so ga zaradi vožnje pod vplivom alkohola ter posedovanja heroina in pištole. Dobil je triletno pogojno kazen in obvezno zdravljenje odvisnosti od mamil.

Leto pozneje so igralca za 180 dni poslali v zapor, saj je kršil pogojno kazen s tem, ko je še kar naprej jemal mamila. Tabloidne strani je polnil tudi za zapahi losangeleškega zapora, saj je bil v pretepu z nekim zapornikom lažje ranjen. Po odpustitvi iz zapora so Downeyja poslali v rehabilitacijski center,kjer naj bi odslužil svojo kazen. Ponovno neuspešno. Pijan je zataval v neko hišo na Malibuju in omedlel na otroški postelji. Spet so ga aretirali, nato pa ga marca 1998 nepričakovano izpustili, da je odšel na snemanje.

V čakanju na zaslišanje je moral znova na zdravljenje od odvisnosti. Po treh kršitvah pogojne kazni se je sodnik odločil, da je Downeyju zmanjkalo vseh ''drugih priložnosti'', zato

ga je poslal v zapor. Po njegovi presoji Downey ne bo prevzel odgovornosti odvajanja od alkohola in mamil v svoje roke. Ugovori igralčevih odvetnikov so bili zaman. Avgusta 2000 je Robert le lahko zapustil zapor na podlagi varščine.

Osvojil Ally in globus
Propadlega zvezdnika se je usmilil David E. Kelley, ustvarjalec takrat priljubljene serije Ally McBeal in mu ponudil vlogo odvetnika Larryja Paula, v katerega se zaljubi Ally. Videti je bilo, da se je Downey, čigar velikanski talent je bil vedno nesporen, le rešil iz začaranega pekla prepovedanih substanc. Vloga v Ally mu je prinesla zlati globus, nominacijo za emmyja in ljubezensko razmerje s Calisto Flockhart, ki je upodabljala naslovno junakinjo, Ally McBeal. Poleg tega se je pripravljal tudi na vlogo Hamleta v gledališki predstavi, ki jo je režiral Mel Gibson.

A obdobje kariernega preporoda ni trajalo dolgo. Konec leta 2000 so Downeyja spet aretirali, ko ga je policija po anonimnem klicu našla s kokainom in z metamfetamini v Palm Sprinsgsu. Noč je preživel v zaporu, že naslednje jutro pa je bil na izpuščen proti varščini.

Kmalu zatem je bil aretiran še enkrat, ko je taval po ulicah Los Angelesa pod vplivom nedovoljenih substanc. Zato ga je aprila 2001 Kelley odpustil iz nadaljevanke Ally McBeal, sodnik pa ga je obsodil na eno leto rehabilitacijskega centra.

Uteha v glasbi
Da zna peti, je Downey jr. prvič zares pokazal v Ally McBeal, kjer je med drugim navdušil z River Joni Mitchell, v duetu z Vondo Shepard Chances Are in v duetu s Stingom Every Breath You Take.

Morda je bilo tudi zato prvo delo, ki ga je vzel po rehabilitaciji in po odpustitvi z Ally McBeal, vloga v glasbenem videu Eltona Johna I Want Love. Downeyja so prav zaradi tega julija 2001 izpustili za en dan iz rehabilitacijskega centra, da je lahko posnel video – preprost, minimalističen, a učinkovit in pretresljiv za vse, ki so poznali ozadje Downeyjeve kalvarije z mamili.

Leta 2004 se je igralec odločil posneti svoj glasbeni prvenec The Futurist. Povabili so ga kot spremljevalni nastop na turneji Duran Duran, a je odklonil, saj so ga po letih ignoriranja, češ da je preveliko tveganje, ponovno začeli zasipati s filmskimi vlogami. Leta 2005 je tako Downey jr. zaigral v treh vlogah, leto pozneje pa že v sedmih. V vseh je požel odlične kritike; če omenimo le nekatere: Cmok cmok, bang bang, Lahko noč in srečno, Scanner Darkly, Fur in Zodiac. Naslednji izziv 44-letnega igralca je bila vloga superjunaka Iron Mana v istoimenskem filmu. Odrezal se je več kot odlično, saj je film iz še enega blockbusterja o akcijskih junakih povzdignil na neko popolnoma novo raven. Letos mu je njegovo drugo oskarjevsko nominacijo prinesla komedija Tropski vihar, v katerem je igral Avstralca, ki igra, da je temnopolt, da bi - dobil oskarja.

Končno sreča in uspeh na vseh področjih
Videti je, da se je karizmatični Robert Downey jr. pri 44 letih končno pobral iz pekla, ki mu je, enemu najbolj nadarjenih igralcev njegove generacije, pobral vrsto plodnih let. Zakon s Falconorjevo je že davno propadel, zato je bila ločitev leta 2004 zgolj formalnost.

Avgusta 2005 se je Downey podal drugič pred oltar, s producentko Susan Levin, ki jo je spoznal leta 2003 na snemanju filma Gothika in jo zaprosil na njen 30. rojstni dan. Poroka v newyorškem Amagansettu je bila pravljična – Susan je bila oblečena v čarobno obleko Vere Wang, mladoporočencema in svatom pa sta pela Billy Idol in Sting s svojo zimzeleno Every Breath You Take.

Ste vedeli …
Downeyjev prijatelj iz otroštva je pevec Moby.
Njegov najljubši igralec je Peter O'Toole.
Downey je obdržal veliko pristnih starinskih oblek, ki jih je nosil v Chaplinu.
Robert jr. trdi, da je bil njegov oče tisti, ki ga je vpeljal v svet mamil, ko mu je pri osmih letih ponudil marihuano.
Downey vadi ving čun kung fu, kar naj bi mu pomagalo premagati odvisnost.
Ovitek svojega albuma The Futurist je oblikoval sam.

Kaja Sajovic

V tej industriji sem se vedno počutil kot največji avtsajder. Verjetno zato, ker sem tako zmešan.

Je, kot da bi imel nabito pištolo v ustih in všeč mi je okus kovine.

O svoji odvisnosti od mamil

V vsakem dobrem fantu je malce kretena in v vsakem idiotu je malce genija.