Foto: MMC RTV SLO/Daimler
Foto: MMC RTV SLO/Daimler

Projekt se bo osredotočil na pet glavnih področij storitev, ki jih bosta obe podjetji razvijali in tudi prepletli med seboj. To so delitvene sheme lastništva avtomobilov in voženj, parkiranje, polnjenje električnih avtomobilov in multimodalne oblike prevoza. Temu primerno bodo oblikovali tudi pet skupnih storitev: reach now za multimodalne storitve, charge now za storitve polnjenja električnih avtomobilov, free now za delitveme sheme voženj s taksiji, park now za parkiranje in share now za storitve delitev avtomobila. Obe podjetji imata na teh področjih trenutno že dobrih 60 milijonov strank, zato lahko pri njihovem razvoju računata na bogate izkušnje.

Dostop do sodobne mobilnosti

V okviru storitev reach now več kot 6,7 milijona uporabnikom z enotno multimodalno platformo omogočajo preprost in neposreden dostop do vrste mobilnostnih storitev. Z aplikacijo lahko dostopajo do različnih načinov potovanja, ki segajo vse od neposrednih plačil javnega prevoza prek dostopov do delitve avtomobila in delitvenih potovalnih shem do najema koles.

Foto: MMC RTV SLO/Daimler
Foto: MMC RTV SLO/Daimler

Storitev charge now so razvili pri Digital Charging Solutions GmbH, gre pa za obsežno omrežje polnilnic za električne avtomobile, ki pripomore k vožnji z ničnimi izpusti. Z omrežjem 100.000 polnilnic v 25 državah omogočajo preprosto iskanje, uporabo in plačilo električnih polnilnic doma in na tujem in standardiziran dostop do javnih polnilnic za zasebne in poslovne uporabnike.

Iskalnik parkirišč

Storitev park now olajša predvsem iskanje prostih parkirišč, uporabnikom pa omogoči tudi rezervacijo parkirnih mest, upravljanje časa parkiranja ter jim omogoči tudi vstop in izstop s parkirišč brez parkirnih listkov in gotovinskega plačila. Raziskave so pokazale, da iskanje parkirnih mest zajema kar trideset odstotkov prometa v mestu, zato ga lahko na ta način precej razbremenijo.

Foto: MMC RTV SLO/Daimler
Foto: MMC RTV SLO/Daimler

Storitev free now po drugi strani ponuja vrsto prevozniških storitev, kot so taksiji, zasebni vozniki z najemniškimi avtomobili, najem električnih skuterjev in podobno. Kot ena največjih delitvenih shem v Evropi in Latinski Ameriki storitev že služi 21 milijonom uporabnikom in 250 tisoč voznikom.

Ostane še share now, storitev za delitev avtomobila, ki uporabnikom kjer koli in kadar koli omogoča najem in plačilo vozil s pametnim telefonom. Njena flota šteje 20 tisoč vozil v 31 mestih po vsem svetu, ki jih uporabljajo več kot štirje milijoni uporabnikov.