Po uradni predstavitvi bodo pri NanoFlowcellu proizvedli majhno količino avtomobilov po za zdaj še neznani ceni. Foto: NanoFlowcell
Po uradni predstavitvi bodo pri NanoFlowcellu proizvedli majhno količino avtomobilov po za zdaj še neznani ceni. Foto: NanoFlowcell

Pri proizvajalcu električnih avtomobilov NanoFlowcell so oznanili, da bodo letos pripravljeni na začetek proizvodnje modela quantino, prvega nizkonapetostnega avtomobila, ki ima domet z enim polnjenjem večji od 1.000 kilometrov.
Autocar piše, da je vozilo prestalo vse potrebne teste in da je pripravljeno na serijsko proizvodnjo. Konceptni avotomobil quantino je bil predstavljen že v začetku leta 2015, ko je privlačil pozornost zaradi edinstvenega pogona. Podjetje s sedežem v Liectensteinu je tehnologijo registriralo z imenom FlowCell.
Štirje elektormotorji in 80 kilovatov moči
Tehnologija temelji na nevnetljivi tekočini, ki ni strupena in s katero se polnijo baterije ter povečujejo kapaciteto, s tem pa tudi domet avtomobila. Po zagotovilih proizvajalca lahko vozilo z enim polnjenjem baterij prevozi pot, daljšo od 1.000 kilometrov. Za pogon štirisedežnega kupeja so zadolženi štirje elektromotorji. Vsak od njih je vgrajen v eno od koles. Skupna moč je 80 kilovatov.
NanoFlowcell je vozilo, ki ga je prvič v obliki koncepta predstavil že leta 2014 pod imenom quant E in leto pozneje z imenom quant F, temeljito posodobil in prenovil. Avtomobil je pripravljen za proizvodnjo, pokazali pa ga bodo na avtomobilskem salonu v Ženevi na začetku marca. Za zdaj še niso objavili tehničnih specifikacij vozila. Najvišja hitrost konceptnega vozila je bila več kot 200 km/h.