Foto: MMC RTV SLO/Ford
Foto: MMC RTV SLO/Ford

Tudi med nakupovanjem je namreč le malo dogodkov za starše bolj stresnih kot tedaj, ko vidijo svoje malčke, kako z nakupovalnim vozičkom na vso moč drvijo med nakupovalnimi policami. Pri Fordu so se domislili odgovora na takšne izzive in razvili nakupovalni voziček s samodejnim sistemom za zaviranje, ki izhaja iz enake tehnologije kot sistemi, ki voznikom avtomobilov pomagajo pri izogibanju prometnim nesrečam.

Tehnologija za opozarjanje pred nevarnostjo in izogibanje trkom Pre-Collision Assist namreč s pomočjo videokamere in radarja zaznava vozila, pešce in kolesarje pred avtomobilom in v primeru, ko se voznik ne odzove na opozorila, tudi zasilno zavira. Nakupovalni voziček za samodejno zaviranje uporablja podobno tehniko, pri kateri tipalo v sprednjem delu prav tako nadzoruje območje pred vozičkom in v primeru, ko se pred njim znajdejo ljudje ali predmeti, samodejno zavira.

Nakupovalni voziček je avtomobil

Kot pravi strokovnjakinja za vzgojo otrok Tanith Carey, se starši pogosto bojijo odhoda z otroki v samopostrežno trgovino, saj bi radi le opravili potrebne nakupe, otroci pa bi se radi igrali. Otroci tudi radi posnemajo starše in eksperimentirajo tudi z občutkom nadzora nad položajem. In ko v trgovini dirjajo z nakupovalnim vozičkom, se počutijo, kot da bi bili za volanom avtomobila, dolge prehode med nakupovalnimi policami pa dojemajo kot dirkalno stezo.

Nakupovalni voziček s samodejnim zaviranjem je za zdaj zgolj prototip, nastal pa je kot del Fordovega projekta, v okviru katerega poskušajo s pomočjo avtomobilskih tehnologij rešiti težave, s katerimi se vsi spoprijemamo v vsakdanjem življenju.