Foto: Ford
Foto: Ford

Gre za šesto generacijo modela, ki je bil čez lužo, kjer je zelo priljubljen, prvič predstavljen leta 1991. To je pravi sedemsedežni velikan, ki meri 5,05 metra v dolžino in dva metra v širino.

Zanj bo na voljo le en, zelo zmogljiv hibridni pogonski sklop, ki ga sestavljata trilitrski turbobencinski šestvaljnik z 257 kilovati (350 KM) ter elektromotor s 74 kilovati (100 KM), kar mu skupaj zagotavlja 331 kilovatov (450 KM) moči.

Baterija s kapaciteto 13,1 kilovatne ure mu zagotavlja približno 40 kilometrov dosega na elektriko. Za čimvečjo učinkovitost so vozniku na voljo vozni programi EV auto, pri katerem delujeta oba motorja, EV now, ki daje prednost električnemu, EV later, ki v ospredje postavlja delovanje bencinskega motorja in ohranja napolnjenost baterije ter EV charge, ki poskrbi za čim hitrejše napolnjenje baterije. Moč se prenaša na vsa štiri kolesa prek desetstopenjskega samodejnega menjalnika.

Foto: Ford
Foto: Ford

Notranjost v treh vrstah ponuja prostor za sedem potnikov. Poleg tega velja omeniti 31,2-centimetrski (12,3-palčni) zaslon namesto merilnikov ter 25,6-centimetrski (10,1-palčni) zaslon multimedijske naprave.

Na evropskem trgu bo explorer na voljo z elegantnim paketom platinum ter bolj športnim ST-line, ki ga med drugim krasijo 20-palčna platišča v mat barvi.