Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Znamko Geometry so zasnovali kot ponudnika električnih avtomobilov višjega razreda, ki bodo vsaj sprva na voljo le na Kitajskem. Kot pravijo, so ime Geometry, ki je seveda angleški izraz za geometrijo, izbrali zato, ker je matematična geometrija pred več tisoč leti začela opisovati svet, kot ga vidimo ljudje. Z znamko predstavljajo tudi vizijo prihodnosti, v kateri bomo tehnologijo uporabili za oblikovanje vzdržnega okolja in varne mobilnosti, ki bosta vodila v harmonično razmerje med ljudmi in naravo.

Znamka Geometry bo tudi pomemben igralec v prizadevanjih skupine Geely, v kateri so med drugim tudi Volvo, Lotus in Smart, da se uvrsti med prvih deset avtomobilskih proizvajalcev na svetu. Znamka bo zato do leta 2025 v večini avtomobilskih segmentov predstavila deset električnih avtomobilov.

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Premiumska električna limuzina

V Singapurju so predstavili tudi prvi izdelek nove znamke, premiumsko električno limuzino geometry A, ki bo na voljo v dveh različicah s standardnim in podaljšanim dosegom. Obe bosta imeli litij-ionske baterije kitajskega proizvajalca CATL s kapaciteto 51,9 oziroma 61,9 kilovatne ure, ki bodo omogočale doseg 410 oziroma 500 kilometrov v skladu s ciklusom NEDC. Za pogon bo v vsakem primeru skrbel sinhroni elektromotor z močjo 120 kilovatov in navorom 250 njutonmetrov, ki bo omogočal pospeške v 8,8 sekunde do 100 kilometrov na uro. K povečanju dosega bo pripomogla tudi karoserija z ugodnim količnikom zračnega upora 0,2375.

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Geometry A bo opremljen tudi z inteligentnim sistemom za delno avtomatizirano vožnjo, ki ga pri Geelyju imenujejo preprosto "L2+ Intelligent Drive". Uporablja visoko ločljive kamere in milimetrske radarje in z njihovo pomočjo zagotavlja ustavljanje v sili s prepoznavanjem pešcev, funkcije radarskega tempomata in druge varnostne sisteme, prav tako pa tudi samodejno parkiranje in podobno.