V Geelyjevi tovarni veljajo stroga pravila. Higiena je na prvem mestu. Foto: EPA
V Geelyjevi tovarni veljajo stroga pravila. Higiena je na prvem mestu. Foto: EPA

Evropska avtomobilska industrija je trenutno stisnjena v kot. Širjenje koronavirusa je v začasno zaprtje prisililo številne tovarne po Evropi.

Na drugi strani se na Kitajskem, izvoru virusa, življenje počasi vrača v stare tirnice. Ukrepi, ki jih je sprejel kitajski proizvajalec avtomobilov Geely, so lahko pot, ki bi ji sledili evropski proizvajalci avtomobilov.

Postopno vračanje zaposlenih v tovarne
V skladu s kitajskimi vladnimi ukrepi, katerih namen je bil zaustaviti hitro širjenje koronavirusa, je tovarna Geely novoletne počitnice podaljšala s 26. januarja na 10. februar. Tisti, ki so lahko delali, so delali od doma. Kot piše Automotive News Europe (ANE), pa se je bilo 10. februarja nekaterim od 6.000 zaposlenih, ki delajo na sedežu podjetja v Hangdžovu, jugovzhodno od Šanghaja, dovoljeno vrniti. Zaposleni so se vračali na delo postopoma, do 25. februarja, ko je bila na delu v tovarni večina zaposlenih. Kot je dejal tiskovni predstavnik podjetja, vse tovarne vozil ponovno obratujejo, čeprav delajo v eni izmeni, medtem ko prodaja avtomobilov po katastrofalnih dveh mesecih zdaj okreva.

Na delo le zdravi delavci
Kako je Geely to dosegel, se sprašujejo pri ANE? Podjetje je to podrobno predstavilo v spletnem blogu, v katerem pojasnjujejo, da so zelo skrbno spremljali zdravje zaposlenih in z neprestanim razkuževanjem prostorov. Da bi zaposleni prišli na svoje delovno mesto, so morali skozi šotor, v katerem je bila postavljena posebna kamera za pregled telesne temperature. Kontrolorji so na zaslonu videli toplotno karto vsakega posameznika.

Kitajci so zaposlene oborožili z zaščitnimi maskami, razkužili in drugimi ukrepi za higieno. Foto: EPA
Kitajci so zaposlene oborožili z zaščitnimi maskami, razkužili in drugimi ukrepi za higieno. Foto: EPA

Vsakogar, ki je imel povišano telesno temperaturo, so morali poslati v izolacijo, hkrati pa so na to opozorili medicinske ekipe.

Telesno temperaturo zaposlenih so preverjali tudi dvakrat dnevno. Tudi na delovnem mestu. Kontrolorji so zaposlene nadzirali s posebnimi monitorji, ki so zasnovani tako, da zaznajo razliko med vročino in znojenjem.

Avtomobili v proizvodnji so morali voziti čez sanirane preproge, ki "odstranjujejo bakterije s spodnje strani vozila". Ko so jih parkirali, so "varnostne ekipe" temeljito očistile ročaje vrat.

Stroga higiena
V tovarni veljajo stroga pravila. Stekleničke z razkužili so postavljene na vhodu in po celotni zgradbi. V dvigalo lahko hkrati vstopi omejeno število oseb. Vsa dvigala so opremljena z razkužili in robčki.

Previdnostni ukrepi se še vedno nadaljujejo. "Vsi zaposleni dobijo vsakih osem ur nove obrazne maske, ki morajo ves čas pokrivati usta in nos," je opisano v spletnem dnevniku podjetja. Velika srečanja so prepovedana. V času kosila morajo ob uporabi mikrovalovne pečice zaposleni stati na razdalji en meter drug od drugega.

Telefonski nadzor
Življenje na Kitajskem je vsekakor bolj omejeno, ne glede na to, ali so ljudje na delovnem mestu ali doma. Aplikacija za mobilne telefone z barvno kodo, ki jo je razvil ponudnik digitalnih plačil Alipay, na telefonu prikazuje zeleno barvo, če ste dovolj zdravi, da se lahko prosto gibljete, oziroma rumeno ali rdeče, če niste.

"Če želite, da vas spustijo denimo na podzemno železnico, morate varnostnikom pokazati zeleno kartico na Alipayju," je na Twitterju zapisal Ash Sutcliffe, predstavnik za odnose z javnostmi pri Geely Holding Group, in za ANE dodal, da se je življenje v normalne tirnice vrnilo v 90 odstotkih. Vsaj v Hangdžovu.