Foto: Nua Bikes
Foto: Nua Bikes

Podjetje Nua Bikes iz Barcelone je ustvarilo električno kolo za puriste, ki je na prvi pogled videti skoraj kot popolnoma običajen fiksi. Elektromotor, baterija in tipala so namreč skriti v pestu zadnjega kolesa.

Zaradi okvirja iz titana kolo tehta le 13 kilogramov, k majhni skupni masi pa prispeva tudi kompakten pogonski sklop Zehus Bike+, ki tehta le tri kilograme. Ta vključuje 250-vatni elektromotor, baterijo s kapaciteto 160 vatnih ur, različna tipala, sistem Bluetooth in vso potrebno elektroniko.

To zagotavlja 30 kilometrov vožnje z električno podporo pri poganjanju. Prek aplikacije na pametnem telefonu je na voljo šest voznih načinov, med katerimi je nedvomno najzanimivejši način, ki vključuje samodejno polnjenje. V tem načinu elektromotor pomaga le pri poganjanju v klanec ter pri speljevanjih. Poleg tega vključuje polnjenje baterije z regeneracijo ob zaviranju, nekaj energije pa pridobiva tudi, ko kolesar poganja na ravnini in pri spustih. Proizvajalec zagotavlja, da v tem načinu kolo ne potrebuje dodatnega polnjenja.

Foto: Nua Bikes
Foto: Nua Bikes

Omeniti velja tudi zelo kakovostno opremo, ki vključuje pogonski jermen iz ogljikovih vlaken, sedež Gilles Berthoud, Brooksove usnjene ročke, zavore znamke Shimano ter kolesna obroča s sistemom proti kraji znamke Mavic.
Vse te dobrote, seveda, niso poceni. Za takšen komplet je treba odšteti štiri tisoč evrov.