Foto: MMC RTV SLO/Mazda
Foto: MMC RTV SLO/Mazda

Pri Mazdi so CX-30 označili za svoj ključni model, ki bo na voljo na vseh svetovnih trgih, v Evropi pa bo na voljo že letos. Kot pravijo, gre za kompaktnega križanca, ki združuje drzne proporce športnega terenskega vozila z elegantnim oblikovanjem, ki izhaja iz Mazdinega oblikovnega jezika Kodo. Z mazdo CX-3 jo družijo praktičnost in do mesta prijazne mere, z mazdo CX-5 pa prostornost in praktičnost.

Prijaznost uporabniku

Križanec je sicer dolg 4,395, širok 1,795, visok pa 1,540 metra, z medosno razdaljo 2,655 metra pa omogoča, da v do uporabnika prijazni kabini lahko sedijo štirje odrasli, ki z lahkoto uživajo na skupnih poteh do zanimivih ciljev, lahkotna pa je tudi sama vožnja avtomobila. S povečano višino karoserija zagotavlja tudi dober razgled, avtomobil pa ni prevelik niti za manevre po cestah in parkiriščih.

Foto: MMC RTV SLO/Mazda
Foto: MMC RTV SLO/Mazda

Za dobre vozne lastnosti je poskrbelo podvozje, ki izhaja iz arhitekture skyactiv nove generacije, pod motornim pokrovom pa bodo najnovejši motorji iz družine skyactiv, vključno z motorji skyactiv-X, ki so jim namenili tudi tehnologijo s svečko nadzorovanega spontanega vžiga bencinske gorivne zmesi.

Jubilejni roadster

Mazda je sicer v Ženevo pripeljala tudi posebno serijo roadsterja mazde MX-5 30th anniversary, s katero so praznovali trideseti rojstni dan te uspešnice, ki so jo od predstavitve prve generacije leta 1989 prodali več kot en milijon.