Foto: MMC RTV SLO/Euro NCAP
Foto: MMC RTV SLO/Euro NCAP

Novi seat tarraco si koncernsko platformo MQB deli s škodo kodiaq, ki je pet zvezdic osvojila že na preizkusih leta 2017, zato je njegov uspeh ob novih in strožjih merilih za leto 2019 toliko bolj hvalevreden. Med najboljše avtomobile v svoji kategoriji se je uvrstil predvsem na področju varnosti odraslih potnikov, kjer je osvojil 97 odstotkov točk, kar v novo luč postavlja tudi varnost škode kodiaq.

Agencija je prejšnjo generacijo honde CR-V preizkusila z dizelskim motorjem, ki ga v ponudbi njene naslednice sploh ni več, ampak sta na voljo le še bencinski in hibridni pogon. Preizkušeni avtomobil je bil hibridni, ki med različicami velja za prodajnega favorita. Avtomobil se je dobro izkazal na vseh področjih in upravičeno osvojil pet zvezdic.

Foto: MMC RTV SLO/Euro NCAP
Foto: MMC RTV SLO/Euro NCAP

Pomen preizkusov

Čeprav od klenih terencev s klasičnimi šasijami tega običajno ne pričakujemo, je pet zvezdic osvojil tudi mercedes-benz razreda G. Ob tem pri agenciji izpostavljajo, da se je izkazal prav v vseh štirih glavnih disciplinah.

Generalni sekretar agencije Euro NCAP Michiel van Ratingen je zadnje preizkuse komentiral: "Preizkusili smo tri avtomobile, ki tekmujejo v istem segmentu in so dobili najvišje ocene za varnost. Takšen rezultat je že sam po sebi dovolj impresiven, to, da so bili vsi opremljeni tudi z aktivnimi sistemi za zagotavljanje varnosti pešcev in kolesarjev, pa zares demonstrira tudi moč testov potrošniških organizacij, ne le v korist večjih zmogljivosti, ampak tudi pri promociji novih tehnologij."

Foto: MMC RTV SLO/Euro NCAP
Foto: MMC RTV SLO/Euro NCAP

Prihaja zeleni Green NCAP

Euro NCAP sicer dobiva sorodno organizacijo. Imenovala se bo Green NCAP in bo ocenjevala predvsem okoljsko prijaznost novih avtomobilov: energetsko učinkovitost avtomobilov in čistost njihovih motorjev, učinkovitost proizvodnje vseh vrst goriv ter učinkovitost proizvodnje in razgradnje avtomobilov.