Dvorec v Versaillesu želi z do okolja prijaznejšimi vozili počastiti pomemben jubilej – 400 let od rojstva avtorja vrtov. Foto: Renault
Dvorec v Versaillesu želi z do okolja prijaznejšimi vozili počastiti pomemben jubilej – 400 let od rojstva avtorja vrtov. Foto: Renault

Po vrtovih dvorca v Versaillesu se bodo vrtnarji, varnostniki in drugi uslužbenci odslej vozili le z električnimi vozili znamke Renault.

Francoski izdelovalec in uprava dvorca sta namreč sklenila partnerstvo, s katerim želijo med drugim počastiti tudi pomemben jubilej, saj letos mineva 400 let od rojstva glavnega snovalca vrtov. Andre Le Notre je bil namreč kraljevi vrtnar, ki je ustvaril še danes skrbno vzdrževano umetnino s približno 350.000 drevesi in 300.000 cvetlicami.

Z uporabo električnih vozil želijo v dvorcu zagotoviti prijaznejši odnos do občutljivega okolja, tiha vozila pa bodo tudi manj moteča za obiskovalce, ki jih letno naštejejo približno 12 milijonov.

V električni floti dvorca v Versaillesu je 23 vozil. Od tega je deset kangoojev namenjenih vrtnarjem in kuratorjem, ki skrbijo za žive in nežive umetnine, tri osebne avtomobile zoe bodo uporabljali drugi uslužbenci za poti po vrtovih ali zunaj dvorca, deset štirikolesnikov twizzy pa je namenjenih varnostnikom.

Eden štirikolesnikov pa bo verjetno vzbujal nekaj več pozornosti tudi med obiskovalci, saj je odet v folijo, na kateri je upodobljena zunanjost kočije nekdanjega prestolonaslednika, poznejšega kralja Louisa XVII.