Pnevmatike je treba zamenjati do sobote, zimska sezona pa bo trajala do 15. marca. Foto: EPA
Pnevmatike je treba zamenjati do sobote, zimska sezona pa bo trajala do 15. marca. Foto: EPA
Cena zamenjave pnevmatik s centriranjem vas bo stala od 20 pa vse do 50 evrov, odvisno od dimenzije, pa tudi od kraja, kjer boste obiskali vulkanizersko delavnico. Foto: MMC RTV SLO

Na MMC-ju smo zato pripravili nekaj koristnih informacij.

Nekaj o cenah
Cene novih pnevmatik se v povprečju gibajo od nekaj manj kot 30 pa vse do 400 evrov za posamezno pnevmatiko, odvisno seveda od dimenzij in kakovosti. V zadnjih letih se je povečala tudi prodaja obnovljenih in rabljenih pnevmatik. Prve so na trgu na voljo za približno 40 evrov, druge pa vas lahko stanejo še manj. Vendar je pri rabljenih pnevmatikah zelo pomembna njihova starost, obraba, pri čemer vam lahko svetuje vulkanizer, in skladiščenje. Za uporabo so še primerne pnevmatike, stare do tri leta, ki niso preveč obrabljene in ki so bile pravilno skladiščene.

Razlika med letno in zimsko pnevmatiko so tako imenovane lamele oz. zareze, s katerimi je prepredena kotalna površina zimske pnevmatike. Te so na boku označene tudi s kratico M + S (mud + snow, blato in sneg).
Kako izbrati pravo?
Izbira dobre zimske pnevmatike je največkrat pogojena s ceno, vendar pa tudi visoka cena ne zagotavlja večje varnosti, ki je po mnenju številnih avtoklubov, tudi AMZS-ja, poglavitna. Pri izbiri pnevmatik lahko pomagajo tudi združenja in avtomobilistične revije, ki na podlagi testiranj objavljajo priporočila za nakup. AMZS je npr. v letošnjem testu pnevmatik z oznako 195/65 R15 T oceno "zelo priporočljivo" podelil štirim pnevmatikam (Goodyear Ultragrip 7+, Continental ContiWinter, Pirelli Winter 190 Snowcontrol in Dunlop SP Winter Sport 3D).

Te so se najbolje odrezale v vseh pogojih: na snegu in ledu ter na mokri in relativno suhi cesti.
Na testih AMZS-ja so se slabše odrezale le tri pnevmatike, od katerih si je ena "prislužila" oceno "ni priporočljivo".

J. S.