Testni krog je veljaven, če voznik testni krog odpelje z rezultatom vsaj 90 točk od stotih na aplikaciji Drajv. Foto: MMC RTV SLO
Testni krog je veljaven, če voznik testni krog odpelje z rezultatom vsaj 90 točk od stotih na aplikaciji Drajv. Foto: MMC RTV SLO
Vožnje po testnem krogu snemamo, ne v video obliki, ampak s pomočjo GPS sledenja.
Vožnje po testnem krogu snemamo, ne v video obliki, ampak s pomočjo GPS sledenja. Foto: MMC RTV SLO
Naš testni krog meri sto kilometrov.
Naš testni krog meri sto kilometrov. Foto: MMC RTV SLO

Naš testni krog meri 100 kilometrov, od tega je 25 kilometrov avtoceste, 47 mestne vožnje in 28 kilometrov umirjene podeželske vožnje. Pestra trasa nam omogoča, da avtomobil preizkusimo v različnih tipih cest, tudi na slabih, luknjastih, ki veliko povedo o avtu, s to oddajo pa uvajamo novost pri testiranju.

Po novem bomo dinamiko avtomobila preverili posebej, testni krog bomo odpeljali izključno z defenzivnim načinom vožnje. Torej umirjeno, varčno, izključno s počasnim pospeševanjem in zgodnjim zaviranjem.

Cilj je seveda dobiti kar se da primerljive meritve porabe. Izmerjena poraba bo sicer seveda še vedno zgolj približek, izmerjen s potovalnim računalnikom. Napako zaradi prometa zmanjšujemo z vožnjo izven prometnih konic, voznikovo napako pa po novem zmanjšujemo s tehniko. Z aplikacijo Drajv, naloženo na naše pametne telefone.

Gre za aplikacijo, ki prek GPS povezave stalno spremlja voznikove reakcije med vožnjo. Zazna vsakršno prekoračenje dovoljene hitrosti, vsako prekomerno pospeševanje, pozno zaviranje, prekomerni bočni pospešek. Vse to kaznuje s slabšo končno oceno vožnje.

Naš testni krog je veljaven, če aplikacija vožnjo po njem oceni z vsaj 90 točkami od stotih. Na ta način odpravljamo voznikovo napako pri meritvi, napako zaradi prometa znižujemo z vožnjo izven prometnih konic, pred merjenjem preverimo tlak v pnevmatikah, res pa je, da je rezultat izmerjen zgolj z uporabo potovalnega računalnika, njegovo napako pa moramo žal zaradi narave našega dela vzeti v zakup.

Za več informacij o sami aplikaciji, poglejte video, v katerem smo se pogovorili z vodjo razvoja aplikacije Drajv, Gregor Mikličem iz Zavarovalnice Triglav. Traso vam ponujamo tudi v obliki spodnjega zemljevida - odpeljite se s svojim avtomobilom po njej, vzela vam bo uro in 45 minut.