Strokovnjaki napovedujejo veliko rast prodaje električnih vozil. Foto: BMW
Strokovnjaki napovedujejo veliko rast prodaje električnih vozil. Foto: BMW

Delitev avtomobilov ali car sharing bo močno pospešil prodajo električnih vozil, ki se bodo pocenila, je prepričana strokovnjakinja za avtomobilsko industrijo pri analitski hiši Morgan Stanley Laura Lembeke.
Laura Lembeke je na avtomobilskem kongresu v Münchnu izrazila prepričanje, da bodo električna vozila že kmalu pomemben del avtomobilskih podjetij flot za izposojo vozil. Razlog za to vidi v popolnitvi potrebne infrastrukture, ki je v pospešenem razvoju, in predvsem nižjih stroških lastništva, ki jih prinašajo električna vozila. Ocenila je, da bi z višjo nakupno ceno električnih vozil zaradi nižjih stroškov uporabe razliko v ceni do vozil s klasičnimi motorji na notranje zgorevanje nadoknadili v od dveh do treh letih.

To je veliko manj kot v primeru fizičnih kupcev, kjer strokovnjakinja ocenjuje, da se naložba v električno vozilo povrne šele po šestih letih uporabe. Lembekejeva pravi, da zato, ker so pri izposojevalnicah električna vozila veliko bolj izkoriščena in so na cesti tudi 50 odstotkov več časa kot pri fizičnih kupcih.

BMW-ju se naložba že obrestuje
Pri Morgan Stanleyju predvidevajo, da se bo zaradi nakupov pri izposojevalnicah avtomobilov prodaja električnih vozil do leta 2020 povečala na 15 odstotkov celotnega trga vozil, ki so vključena v car-sharing. Zdaj je ta odstotek še krepko pod 10 odstotki.
Enako razmišljajo pri BMW-ju, kjer so pred leti zagnali progam DriveNow electric-vehicle. Deljenje vozil, kot ga ponujajo, uporabljajo tisti, ki nimajo svojega avtomobila, ker je to predrago ali nepraktično in živijo v mestih. Od začetka programa se je delež električnih vozil v voznem parku povečal s petih na 20 odstotkov. V voznem parku za izposojo vozil imajo poleg električnega BMW-ja i3 tudi klasična vozila BMW-serije 1 in vozila znamke mini.
Lembekejeva je dejala, da se ne čudi, da delnice Tesle Motors rastejo, čeprav podjetje posluje z izgubo. Strokovnjakinja pravi, da vlagatelji na Teslo Motors gledajo drugače kot na BMW, ki prav tako izdeluje električna vozila, to pa zato, ker pri Tesli Motors proizvajajo izključno baterijska vozila in pravi: "Tesla bo le še rasta."

Iz oddaje avtomobilnost: V prihodnosti bomo kupovali mobilnost, ne avtomobilov