Iz Revoza so sporočili, da bodo o vseh ključnih informacijah glede dejavnosti Revoza in ponovnega zagona tako zaposleni kot partnerji obveščeni prek mobilne aplikacije in spletne strani podjetja. Foto: MMC RTV SLO/Saša Despot
Iz Revoza so sporočili, da bodo o vseh ključnih informacijah glede dejavnosti Revoza in ponovnega zagona tako zaposleni kot partnerji obveščeni prek mobilne aplikacije in spletne strani podjetja. Foto: MMC RTV SLO/Saša Despot

V Wolfsburgu predvidevajo, da bodo obrati verjetno zaprti dva ali tri tedne, je v torek napovedal glavni izvršni direktor VW Herbert Diess.

Proizvodnjo ustavljajo po celotni Evropi
Proizvodnja se bo do konca tega tedna ustavila v tovarnah VW v Španiji, na Portugalskem in na Slovaškem ter v tovarnah Lamborghinija in Ducatija v Italiji, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Diess.

"Večina ostalih tovarn v Nemčiji in drugje po Evropi se bo začela pripravljati na ustavitev proizvodnje, ki bo verjetno trajala dva do tri tedne," je dodal Diess.

Svet delavcev: Prepozno!
Svet delavcev VW ocenjuje, da bi morali proizvodnjo ustaviti že prej in za vsako tovarno pripraviti podroben načrt. Predstavniki delavcev poudarjajo, da ljudje na proizvodnih linijah delajo tesno drug ob drugem. "Za nekaj sto dodatnih avtomobilov" tvegati okužbo, medtem ko vodstveni delavci že delajo od doma, je tisto, kar moti svet delavcev, poroča AFP.

VW se je pridružil mnogim drugim avtomobilskim proizvajalcem, ki so zaradi pandemije koronavirusa in posledičnega tveganja okužb in težav pri dobavi delov ter tudi padca povpraševanja na trgu začasno ustavili proizvodnjo.

Volkswagen začasno ustavlja proizvodnjo vozil v Evropi. Foto: Reuters
Volkswagen začasno ustavlja proizvodnjo vozil v Evropi. Foto: Reuters

Renault zapira tovarne v Franciji
Francoski proizvajalec avtomobilov Renault bo zaradi širjenja novega koronavirusa ustavil proizvodne trakove vseh svojih tovarn v Franciji, so danes sporočili iz družbe. Kaj bo s preostalimi Renaultovimi obrati po Evropi, še ni jasno, novomeški Revoz denimo avtomobile še vedno sestavlja.

Kot so danes po navedbah nemške tiskovne agencije dpa pojasnili v Renaultu, bodo ustavili proizvodnjo v vseh 12 tovarnah v Franciji, ukrep pa bo prizadel 18.000 zaposlenih. "Delo bo znova steklo takoj, ko bodo okoliščine to dovoljevale," so dodali.

Tudi v Revozu prekinjajo delo
"Glede na trenutno dogajanje, povezano s širjenjem koronavirusa, in v skrbi za zdravje zaposlenih se je vodstvo podjetja Revoz odločilo, da v torek, 17. marca, ob 22. uri zaustavi proizvodnjo. Sodelavce je pozvalo, da ostanejo doma in sledijo navodilom pristojnih državnih organov," so sporočili iz Revoza.

V Novem mestu dodajajo, da trenutno ni mogoče oceniti, kdaj bodo vzpostavljene razmere za ponoven zagon proizvodnje. To bo odvisno tako od razmer v državi kot od odločitev matične Skupine Renault. "Seveda si bo podjetje, tako kot celotna Skupina Renault, prizadevalo vzpostaviti poslovanje takoj, ko bo to možno. Potem ko bo kriza mimo, bo v dogovoru s socialnimi partnerji sprejelo vse potrebno ukrepe, s katerimi bo zagotovilo ustrezno delovanje in odgovorilo na pričakovanja svojih kupcev," dodajajo v pojasnilu.

Skupina PSA se je odločila zapreti svoje tovarne v Evropi
Zaradi pospešenega naraščanja hudih primerov okužbe z virusom COVID 19, do katerega je v zadnjih dneh prišlo v neposredni bližini nekaterih proizvodnih obratov, zaradi motenj z oskrbo večjih dobaviteljev in tudi zaradi nenadnega upada avtomobilskih trgov, se je predsednik izvršnega odbora PSA skupaj člani krizne enote odločil za postopno zaprtje obratov za proizvodnjo vozil do 27. marca. Iz koncerna sporočajo, da bo zaprtje proizvodnih obratov mehanskih delov in surovin posledično prav tako ustrezno prilagojeno. Vodstvene ekipe posameznih obratov bodo na lokalni ravni izvedle vse postopke za zapiranje obratov, ki bodo izpeljani v koordinaciji s socialnimi partnerji.