Napihljiv sedež je kot nalašč za tiste uporabnike, ki ga morajo pogosteje seliti med različnimi vozili. Foto: Volvo
Napihljiv sedež je kot nalašč za tiste uporabnike, ki ga morajo pogosteje seliti med različnimi vozili. Foto: Volvo

Napihljiv otroški sedež so razvili v razvojnem centru podjetja Volvo Cars v Los Angelesu, kjer trdno verjamejo, da je njihov izdelek varen za najmlajše sopotnike, hkrati pa precej bolj obvladljiv za prenos in premeščanje ter uporabnejši v različnih položajih kot klasični otroški sedeži.

Visoka mobilnost napihljivega sedeža
Prav kompaktnost in mobilnost nenapihnjenega sedeža sta dva pomembna dejavnika, ki ju bodo po mnenju oblikovalcev cenili predvsem starši, ki med potovanjem z otroki zamenjajo več prevoznih sredstev, vključno s taksiji, najetimi avtomobili, avtobusi in podobnim.

Vgrajena tlačilka sedež napihne v manj kot štiridesetih sekundah, prav tako pa tlačilka pomaga pri praznjenju približno pet kilogramov težkega sedeža, ki ga je mogoče zložiti v manjšo torbo ali v torbo, kjer so sicer druge potovalne potrebščine za otroka.

Sedež je izdelan iz novega materiala, ki so ga sicer razvijali za potrebe vojaškega letalstva, uporabljajo pa ga tudi v ladijski industriji.

Pogled nazaj je za najmlajše primernejši
V vozilo se ga namesti tako, da je mali potnik obrnjen nazaj, kar je po zagotovilih strokovnjakov varnejši položaj v primeru trčenj pa tudi ostrejših zaviranj, saj sile manj obremenijo najbolj ranljive dele otroškega telesa. Otroci naj bi se tako do približno četrtega leta vozili le s hrbtom, obrnjenim v smer vožnje.

Da je takšen položaj sedenja za otroke varnejši, pri Volvu dokazujejo že pol stoletja, saj so prvi prototip otroškega sedeža obrnjenega nazaj, predstavili že leta 1964 v modelu PV444. V petdesetih letih so razvili vrsto integriranih sedežev, primernih za varno vožnjo otrok različnih starosti.