Volkswagen se je zapletel v marketinško nočno moro. Foto: Reuters
Volkswagen se je zapletel v marketinško nočno moro. Foto: Reuters

Oglas za novega golfa, ki je medtem – kot omenjeno – že umaknjen s profila avtomobilskega velikana na Instagramu, je po poročanju Reutersa prikazoval novega, rumenega golfa, parkiranega pred kavarno z imenom Petit Colon, kar naj bi že samo po sebi namigovalo na kolonializem. Pred kavarno stoji temnopolti moški, ki ga bela ženska roka, ki seže prek zaslona, nekajkrat frcne in odrine. Oglas ves čas spremlja poskočna glasba, skupaj z zvoki, podobnimi tistim v računalniških igrah, še piše Reuters.

V družbi so najprej zanikali kakšne koli rasistične podtone oglasa, poudarili, da je "rasa prikazanih ljudi nepomembna", in zatrdili, da "odločno nasprotujejo vsem oblikam rasizma, ksenofobije in diskriminacije". "Lahko si predstavljate, da smo presenečeni in šokirani zaradi napačnega razumevanja našega videa," so zapisali v prvem sporočilu za javnost, ki pa je številne zgolj dodatno razbesnelo.

V drugem sporočilu, ki je sledilo številnim spletnim pojasnilom, kaj vse je z videom narobe, so se nato globoko opravičili vsem, ki bi jih oglas lahko prizadel. Pojasnili so, da je video del serije oglasov za promocijo osme generacije golfa na južnoameriškem trgu in naj bi prikazoval ljubezensko zgodbo med belim dekletom in temnopoltim fantom. Ob tem so poudarili, da je bil video "brez dvoma napačen in neokusen", a zanikali vsakršno krivdo za video, saj da so projekt predali oglaševalski agenciji, podrobnosti nastajanja oglasa pa še preiskujejo.

"Razumeva ogorčenje javnosti. Tudi midva sva zgrožena," sta nato javnost nagovorila še člana uprave VW-ja Jürgen Stackmann in Elke Heitmueller in skesano nadaljevala: "Ta video je žalitev za vse, kar je doseglo gibanje za državljanske svoboščine. To je žalitev za vsakega spodobnega človeka. Pri Volkswagnu se zavedamo svoje zgodovine in izvora, svoje zgodovinske krivde med nacističnim režimom. In prav zato odločno nasprotujemo vsem oblikam sovraštva, propagande, nestrpnosti in diskriminacije."

Volkswagen se že sicer spopada s precejšnjimi težavami tako zaradi afere, ki je izbruhnila, ko se je izkazalo, da so v družbi goljufali glede testov izpušnih plinov, kot tudi zaradi drastičnega upada prodaje novih avtomobilov zaradi pandemije novega koronavirusa.