Doseg električnega toleda je bil omejen na 55 kilometrov, kar dokazuje, kako so od leta 1992 napredovali električni avtomobili.  Foto: Seat
Doseg električnega toleda je bil omejen na 55 kilometrov, kar dokazuje, kako so od leta 1992 napredovali električni avtomobili. Foto: Seat

Pisalo se je leto 1992, ko so v Barceloni potekale olimpijske igre. Eden izmed vrhuncev vsakih iger je prižig olimpijskega ognja.

Na igrah v Kataloniji ga je pospremil prav posebni toledo, ki je bil prvi električni seat. Opremljen je bil s 16 svinčenimi baterijami, zaradi česar se je teža vozila s 1.015 kilogramov povečala na 1.545 kilogramov, doseg vozila pri mestni vožnji pa je znašal 55 kilometrov. To je zadoščalo, da je električni toledo športnike spremljal tudi med maratonom na zadnji dan olimpijskih iger.

Toledo ni bil le uradni avtomobil olimpijskih iger v Barceloni, temveč je bil tudi "avtomobil prvakov". Vsak od 22 španskih športnikov, ki so osvojili kolajne, je v dar prejel ekskluzivno vozilo toledo podium, ki je bilo razvito prav v ta namen. Poseben je bil zaradi laka v dveh odtenkih in po najbolj luksuzni notranjosti za tisti čas. Opremljen je bil celo s faksom in telefonom med sedeži, notranjost pa je zaznamovala kremna barva z usnjenim oblazinjenjem in lesenimi elementi na armaturni plošči ter vratih.