Čeprav se v zadnjih letih niso veliko pojavljali v medijih, so Pop Design (na fotografiji vodja skupine Tone Košmrlj in 'novi stari' pevec Miran Rudan) delali s polno paro. Foto: MMC RTV SLO
Čeprav se v zadnjih letih niso veliko pojavljali v medijih, so Pop Design (na fotografiji vodja skupine Tone Košmrlj in 'novi stari' pevec Miran Rudan) delali s polno paro. Foto: MMC RTV SLO
Pop Design
Dolgolasi Pop Design v 'starih, dobrih' časih. Foto: Profil skupine na Facebooku

Nikoli nismo delovali po receptu, vedno smo zaupali svoji intuiciji in vedno smo ustvarjali s srcem. Mogoče je iskrenost naših pesmi bila in je tista formula za uspeh, ki se je nismo niti zavedali.

Pop Design
Pop Design
Skozi leta se je v skupini Pop Design zamenjala že cela paleta članov. Trenutno skupino sestavljajo Miran, Tone, Sandi, Igor in Matej. Foto: MMC RTV SLO
Vili Resnik
Z Vilijem gremo še vedno kdaj na pivo, pravijo Pop Design. Foto: MMC RTV SLO

Pop Design je ena izmed redkih slovenskih pop-rockskupin, ki je stalnica v glasbenem prostoru kljub številnim kadrovskim spremembam in ob kateri mnoge še vedno preplavi nostalgija. V zadnjih nekaj letih je skupina, ki jo še vedno vodi Tone Košmrlj, delovala uspešno, vendar nekoliko skrito pred mediji. Z Miranom Rudanom so v zadnjih dveh letih nastopali po vsej Sloveniji, pa tudi v tujini. Na nastopih se pod odrom vselej zberejo večtisočglave množice oboževalk in oboževalcev vseh starosti, prav oni pa so "krivi", da skupina Pop Design vztraja, saj iz njih črpa moč in navdih za nadaljnje ustvarjanje.

Miran, Tone, Sandi, Igor in Matej so v teh dneh v nove ritme preoblekli staro uspešnico Zate Slovenija, ki bo, so prepričani, v poplavi vseh patriotskih pesmi v današnjem času prava osvežitev, saj je edina, ki je nastala že leta 1991, prav v času, ko je potekala vojna za osamosvojitev Slovenije. Člani skupine so zaradi tega prepričani, da je redko katera pesem bolj iskreno domoljubna, kot je ta. Seveda pa si vsi želijo ustvariti tudi kaj novega, svežega, zato so se že lotili pripravljanja novih pesmi. Naslednje leto se obeta 25-letnica skupine, ki je doživela že mnogo vzponov in padcev, nikoli pa se ni vdala. Legenda slovenske glasbe, kot kaže, živi dalje in piše nove zgodbe.

Pop Design so spregovorili za MMC. Kako jim uspeva na glasbenem prizorišču vztrajati že toliko let, zakaj je Vilija spet zamenjal Miran in kje jih lahko vidite v živo, preberite v intervjuju.


Kaj je tisto, zaradi česar Pop Design na slovenskem glasbenem prizorišču vztraja že skoraj 25 let? Kakšen je vaš recept za uspeh?
Pop Design je nastal iz ljubezni do glasbe, ko pa nam je uspelo pridobiti tudi kar lepo število oboževalcev, so ti poleg same želje po glasbenem izražanju postali glavno vodilo delovanja. Želeli smo jim dati, kar so želeli, in jih vedno znova presenetiti. Če nas skozi vsa ta leta vzponov in padcev ne bi spremljalo toliko zvestih oboževalcev, bi že zdavnaj prenehali delati.

Še danes nam veliko pomeni, ko z odra vidimo večtisočglavo množico mladih in starih, ki znajo na pamet besedila številnih naših uspešnic: Ne bom ti lagal, Ko si na tleh, Potepuh, Na božično noč ... Nikoli nismo delovali po receptu, vedno smo zaupali svoji intuiciji in vedno smo ustvarjali s srcem. Mogoče je iskrenost naših pesmi bila in je tista formula za uspeh, ki se je nismo niti zavedali.

Zakaj vas v zadnjih letih ni bilo videti v medijih?
V svoji dolgoletni karieri nismo bili nikoli pretirani navdušenci nad pojavljanjem v rumenem tisku. Cena slave je pač ta, da daš svoj delček zasebnosti na vpogled širni javnosti. Mi smo vsa ta leta medijskega zatišja delovali s polno paro, imeli ogromno nastopov, vselej več tisoč obiskovalcev na koncertih, pa nam za to ni bilo treba pokazati, kakšne spodnje hlače imamo v omari. Prednost tega, da smo že dolgo časa na glasbeni sceni, je med drugim tudi ta, da si lahko privoščiš krajši oddih pred mediji, pa te ljudje vseeno ne pozabijo. Resnici na ljubo je vzrok tudi ta, da zadnja leta nismo imeli večjih novih projektov, tako kot jih pripravljamo zdaj, v bližnji prihodnosti. Te je seveda treba primerno predstaviti tudi prek medijev.

Kako to, da je v vlogi pevca spet Miran Rudan? Kaj so bili razlogi za kadrovske spremembe? Je morda v skupini prišlo do kakšnih trenj?
Pravi Pop Design ne obstaja brez stalnih kadrovskih sprememb (smeh). Vsi vedo, da smo skozi leta zamenjali že celo paleto članov. Tako Vili kot Miran sta del Pop Designa in del naše zgodovine. Na oba smo ponosni in z obema radi delamo.

Je pa ta trenutek tako, da imamo z Miranom več skupnih dolgoročnih in kratkoročnih ciljev kot z Vilijem. Kar pa ne pomeni, da z Vilijem ne gremo kdaj na kakšno pivo. Kadar omenimo spremembo, ljudje ponavadi postanejo skeptični in pričakujejo nekaj slabega. V resnici lahko spremembe velikokrat prinesejo tudi nekaj dobrega, boljšega. In to vse prevečkrat pozabimo.

Obstaja možnost, da se k vam kdaj vrne Vili Resnik?
Glede na to, da je za nami že dolga zgodovina in da vemo, kako nepredvidljive so življenjske situacije, na to vprašanje ne vemo odgovora. Kot pa smo že povedali, imamo ta trenutek z Miranom veliko skupnih načrtov, ki niso le kratkoročne narave, in vsi se zelo trudimo, da bi jih uspešno izpeljali.

Na novo ste posneli "patriotsko" pesem Zate Slovenija? Zakaj ste se jo odločili "potegniti iz naftalina"?
Ta pesem je nastala v času, ko je potekala vojna za osamosvojitev Slovenije leta 1991. Prav med samo vojno smo mi delali v studiu in takrat je bilo v zraku ogromno domoljubnega naboja, ki ga v današnjih časih vsi zelo pogrešamo.

Odločili smo se, da je zdaj pravi čas, da v obdobju negotovosti, ko vsi ljudje iščemo neko pripadnost, neki občutek varnosti, povemo na glas, da smo ponosni, da smo Slovenci. Poudariti smo želeli tudi, da Slovenci premalokrat stopimo skupaj. S skupnimi močmi, s ponosom, s samozavestjo lahko premagamo veliko več ovir, kot si mislimo.

Kdaj lahko pričakujemo nove pesmi skupine Pop Design?
Prvo pesem lahko pričakujete v slabem mesecu dni. Bo takšna, "ta prava" naša in upamo, da bo poslušalcem všeč. Potem pa naprej. Bomo malo bolj delavni v studiu kot zadnja leta (smeh).

Kaj pa nastopi v živo?
V živo nas lahko vidite po vsej Sloveniji. Termini do konca letošjega leta so praktično zapolnjeni, nekateri tudi že za naslednje leto. Naslednje leto bomo kot običajno nastopali največ doma in pa tudi v tujini, predvsem v Nemčiji in Italiji. Tisti, ki bi nas želeli priti pogledat, lahko najdejo vse termine nastpov na naši uradni spletni strani http://www.popdesign.org/.

Pripravljate za 25-letnico kaj posebnega?
Za nas bo petindvajsetletnica delovanja nekaj zares posebenega in vsekakor se bomo potrudili, da bo nekaj posebnega tudi za vse tiste, ki bodo priši na koncert. Vseh presenečenj pa še ne smemo izdati (smeh).

Spodaj poslušajte pesem Zate Slovenija v novi preobleki in si oglejte nekaj videospotov za uspešnice skupine Pop Design.

Ko si na tleh

Na božično noč
Potepuh
Pokliči me nocoj
Ne bom ti lagal
Zate
Zate Slovenija
Baby Blue

Nikoli nismo delovali po receptu, vedno smo zaupali svoji intuiciji in vedno smo ustvarjali s srcem. Mogoče je iskrenost naših pesmi bila in je tista formula za uspeh, ki se je nismo niti zavedali.

Pop Design