Nova mis Slovenije je 26-letna Maja Taradi. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Nova mis Slovenije je 26-letna Maja Taradi. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Maja Taradi
Maja Taradi skupaj z Ano Kondič in Aleno Mušič. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Organizatorji so podelili še nekaj lent. Mis osebnosti je postala Alena Musić, mis spleta Urška Gračar, model Atlantisa Maja Taradi, mis Nove Sandra Zulić, mis Slovenskih Novic Maja Taradi, obraz Hitradia Center pa Urška Gračar. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Žirijo so sestavljali Anita Ogulin z Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje, Miha Rakar, direktor Vodnega mesta Atlantis, Mojca Šimnic Šolinc, direktorica Tosame, in Nives Orešnik, mis Slovenije 2012. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Prireditev je povezovala Jerneja Podbevšek Zhembrovsky. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Naslednica Mateje Kociper je 26-letna študentka laboratorijske zobne protetike in ustne higiene iz Ljubljane.

"Zelo sem srečna. Nisem pričakovala zmage. Konkurenca je bila močna, ampak sem vesela, da sem spoznala druga dekleta in marsikoga, ki mi bo lahko pomagal odpirati nove priložnosti," je dejala nova mis tik po razglasitvi Taradijeva.

Taradijevo ste lahko v preteklosti srečali na različnih dobrodelnih dogodkih, kar jo je tudi pripeljalo do samega izbora. "Delala sem na nekem dobrodelnem dogodku, kjer sem srečala organizatorko izbora, ki mi je pojasnila malo več o njem in sem se odločila za prijavo," je pojasnila nova mis.

Meseci priprav so bili tudi zanjo tako kot za vsa druga dekleta priložnost, da si naberejo novih izkušenj. "Najbolj sem se naučila komuniciranja z javnostjo in nastopanja," je priznala Taradijeva. Tako ji je tudi zmanjkalo časa za preživljanje prostega časa, ki ga drugače najraje izkoristi s prijatelji.

A z zmago se delo šele začne, saj jo že decembra čaka svetovni izbor v Washingtonu. In kot je dejala sama, to ne bo njeno prvo potovanje čez lužo. O atributih, s katerimi bo poskušala prepričati mednarodno stroko in občinstvo, pravi, da se mora še pogovoriti z organizatorko izbora Jelko Verk. "Upam, da bom Slovenijo predstavila v čim boljši luči. Mogoče s kakšnim dobrodelnim projektom," je dodala Taradijeva.

Druga spremljevalka mis Slovenije je letos postala Ana Kondič. "Prva rezerva" nove mis Slovenije oz. prva spremljevalka izbora pa Alena Musić, ki je bila zelo vesela zmage svoje prijateljice. "Vesela sem lente. Največ mi pomeni, da sem osvojila naslov mis osebnosti. Zelo pa sem vesela za Majo, s katero sva se najbolje razumeli na pripravah, in mislim, da bova super sodelovali," je dejala Musićeva.

Če bi se ponovil scenarij iz leta 2010, ko se je Sandra Adam predčasno vrnila s svetovnega izbora, Musićeva zatrjuje, da lahko organizator računa nanjo. "Upam, da bom pripravljena, če bo prišlo do tega. Ampak mislim, da ne bo. Maji bom stala ob strani stoodstotno. Stala ji bom ob strani in ji pomagala," je odločna prva spremljevalka. A z novo lento si predvsem želi, da bi se lahko še naprej aktivno udejstvovala v dobrodelnih vodah in pomagala otrokom in najstnicam pri uresničevanju svojih ciljev.

V primerjavi s preteklimi leti se je 12 kandidatk za mis predstavljajo občinstvu in žiriji v neposrednem televizijskem prenosu. Prav tako pa je bila tokrat vloga štiričlanske žirije - ki so jo sestavljali Anita Ogulin z Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje, Miha Rakar, direktor Vodnega mesta Atlantis, Mojca Šimnic Šolinc, direktorica Tosame, in Nives Orešnik, mis Slovenije 2012 -, zmanjšana. Njihov glas je štel le deset odstotkov končne ocene.

"Čeprav smo odločali samo o desetih odstotkih, se mi zdi naša vloga simbolična. Na neki način je to dokaz, da sta sprehod in nastop deklet na odru najmanj pomemben od vsega paketa, ki ga mora imeti nova mis. Danes sem bila pozorna predvsem na energijo in toplino, ki jo izžareva dekle. Pozorna sem bila na nastop in navsezadnje tudi na videz, saj je le lepotno tekmovanje," je pojasnila Orešnikova.

Kot je priznala, je bila Taradijeva ena izmed njenih favoritk, in dodala, da je zelo težko najti recept za svetovni izbor. "Lepo je upoštevati smernice, ki jih narekuje izbor za mis sveta, ampak smo jih Slovenci v preteklih letih malo zanemarili. In to je dobrodelnost. Vedno smo bili brez pametnih prispevkov s tega področja in dekle samodejno izgubi točke, če tega ni," je razložila Orešnikova. Že organizatorji izbora za mis Slovenije so tako letos veliko več pozornosti usmerili prav v ta element.

Kam drvijo izbori za mis?
A nezanemarljivo je to, da se priljubljenost izbora z leti manjša oz. je odmev v javnosti vedno manjši. "Z letošnjim letom se mi zdi, da se je izbor malo pobral, ampak vseeno si bo treba nekaj izmisliti, da bo ljudem izbor zanimiv in privlačen. Verjamem, da se po desetih in desetih letih ljudje naveličajo istega kopita. In z isto težavo se ukvarjajo tudi organizatorji svetovnega izbora," je še sklenila Orešnikova.

Še najbolj je ustaljen scenarij treh hodov kandidatk, dolgih oglasnih blokov in nastopov na plejbek glasbenih gostov (med katerimi so se letos zvrstili Manouche, Nuša Derenda in Sašo Gačnik, Marko Vozelj, Andraž Hribar ter San Di EGO) "zamajala" odsotnost odgovarjanja na vprašanja. Namesto tega so vsa dekleta dobila priložnost za krajše predstavitve.

In naj bodo besede, ki jih je izrekla Tamara Vidmar med svojo predstavitvijo, naše sklepne: "Ne stojim pred vami zaradi svojega videza. Tu sem, ker želim pomagati ljudem, živalim, naravi. Nikoli me ni zanimal ustaljen življenjski sistem, ki nas zaradi interesnih skupin omejuje v vseh pogledih. Tisti, ki me poznajo, pravijo, da je prijaznost moja vrlina. Skromna in nezahtevna do drugih. Navdihuje me fotografiranje, veselijo me otroci, dopolnjuje me vegetarijanstvo. Ko boste odhajali od tu, se vprašajte, kaj lahko vi storite za boljši jutri. Imejte radi življenje."