Nova mistra sta postala Marko Šobot (levo) - mister Slovenije za mistra international in Matjaž Kumelj (desno) - mister Slovenije za mistra universe. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Nova mistra sta postala Marko Šobot (levo) - mister Slovenije za mistra international in Matjaž Kumelj (desno) - mister Slovenije za mistra universe. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Marko Šobot  in Matjaž Kumelj
Veselje vseh tekmovalcev je bilo na koncu nepopisno. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Matjaž Kumelj in Marko Šobot
Oba tekmovalca pa sta se morala že takoj po prevzemu lente dokazovati - s sklecami. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Miha Dragoš
Miho Dragoša je tako nadomestil Matjaž Kumelj. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Žan Cvet
Žana Cveta pa je nasledil Marko Šobot. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Mister Slovenije 2012
Zbrane v Cirkusu je najbolj navdušil izhod tekmovalcev v kopalkah. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Manja Plešnar in Pia Pustovrh
Strokovni komisiji, ki je odločala o zmagovalcu, je predsedovala modna poznavalka, novinarka in voditeljica Manja Plešnar. Izbor pa je povezovala Pia Pustovrh. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Miha Dragoš - lanskoletni mister Slovenije za mistra universe se še niti ni uspel predstaviti na svetovnem izboru (ta ga čaka čez 14 dni) - pa je že dobil svojega naslednika. To je postal 24-letni Novomeščan Kumelj.

"Zelo sem presenečen, ker je bila deseterica zelo močna. Nič se ni govorilo in do konca nisem vedel, da je to mogoče. Zdaj dojemam. Ampak pomeni pa mi mogoče to, da bom v Sloveniji pridobil čim več izkušenj. Pozneje pa upam, da bo možnost, da bom lahko tudi v tujini delal kot model," je dejal za MMC Kumelj, ki je že vajen medijske pozornosti, saj je že od najstniških let član glasbeno-plesne skupine All 4 Play (nekdaj znane kot 4Play).

"Jaz moram povedati, da mi je glasba dala eno stvar: da se na odru počutim domače. Ampak kmalu po tem sem hotel še nekaj več. In po sedmih letih glasbenega delovanja sem se odločil, da poskusim še malo stopiti na modne steze in očitno se je ta odločitev obrestovala. Drugače pa še vedno ostajam glasbenik in model," je še pojasnil Kumelj.

Da se je slavje po izboru spremenilo v pravo dolenjsko "fešto", pa je poskrbel njegov sokrajan - Šobot. Ljubitelj borilnih veščin (kateremu poškodba trenutno ne dovoljuje tekmovanj v ringu) iz Novega mesta po razglasitvi veselja ni skrival. "Ta naziv mi pomeni novo odskočno desko za modni svet. Nove izkušnje in poznanstva. Vse pozitivno," je takoj po razglasitvi za MMC dejal Šobot.

Predstavilo se je deset finalistov
Medijsko najbolj odmeven in razširjen izbor za mistra Slovenije do zdaj je potencialna lepotca iskal že od lanskega septembra. 40 postavnih mladeničev z vseh koncev Slovenije se je zbralo na prvem izboru, kjer je komisija določila 21 kandidatov. Sinoči so se tako v ljubljanskem klubu Cirkus zbrali najboljši med najlepšimi.
Poleg Kumelja in Šobota so se zbranim predstavili še Rok Sraka, Dean Habuš, Dejan Vuković, Gašper Tratnik, Sandi Kaltak, Gregor Erjavec, Marko Macuh in Tadej Žalig. Tekmovalci so se predstavili v treh hodih: v športnih oblačilih, kopalkah in elegantnih večernih oblekah. Še prej pa so jih očarali s koreografijo ob prihodu na pesem Michela TelaAi Se Eu Te Pego (Nossa Nossa).

"Moram najprej povedati, da na tem projektu delamo od septembra. Aktivno je projekt živ dva meseca in pol. To je zelo velik zalogaj za tako majhno število ljudi, ki to dela. Mislim, da smo v redu zaključili, in mislim, da je komisija dobro izbrala. Imamo spet dva prezentna fanta, ki bosta zastopala tako našo blagovno znamko kot tudi Slovenijo v svetu, in jima želim vso srečo," je za MMC sklenil lastnik licence mistra Slovenija Erik Ferfolja.

Ocenjevala je strokovna komisija
Tekmovalce so v treh tekmovalnih hodih ocenjevali člani strokovne komisije, katerim je predsedovala modna poznavalka in novinarka Manja Plešnar. Deseterico žirantov, ki je pozneje odločala o peterici superfinalistov in o zmagovalcih, pa so sestavljali: mis Malezije Suzanne Loh, mister universe Žan Cvet, nekdanja mis universe Anamarija Avbelj, predstavnik Imperial Travel Matej Valenčič, predstavnica radia Aktual Sabina Perse, novinar Tomaž Mihelič, fotografinja Ana Gregorič, judoist Sašo Jereb, predstavnica spletne trgovine proteini.si Tamara Smonker in mister international Miha Dragoš.

Med peterico najlepših so se po njihovem izboru uvrstili: Sandi Kaltak, Rok Sraka, Marko Šobot, Matjaž Kumelj in Gregor Erjavec. Na koncu pa že kot omenjeno sta slavila Dolenjca Šobot in Kumelj.

"Izbor se mi je zdel super. Šov - zabaven, sproščen, energičen. Prav tako pa sta oba zmagovalca super. Tako ali tako nisi imel kaj zgrešiti, ker so bili vsi dobri. Bilo je težko izbrati," je za MMC pokomentirala izbor članica žirije Avbeljeva.

Glasbeno-plesni vložki med hodi
Večer testosterona se je sicer začel eno uro pozneje od napovedanega. Obiskovalce, med katerimi smo lahko med drugim opazili modnega guruja Milana Gačanoviča - Gača, lepotici Iryno Osypenko in Tino Gaber ter nepogrešljivega Toneta Fornezzija - Tofa, je pozdravila gostiteljica večera (sprva temnolaska, nato spet plavolaska) Pia Pustovrh. Med posameznimi hodi so zbrane kratkočasili s svojimi glasbenimi nastopi Alex Volasko, Maya feat. Christine, najstniška hiphop virtuoza Nika in Gašper ter Game Over. Med nestrpnim čakanjem na razglasitev peterice superfinalistov pa so glasbo nadomestile besede, in sicer je za zabavo skrbel stand-up komik Ranko Babić.

V letu odpovedovanja najrazličnejših lepotnih izborov, je Slovenija dobila svoja nova mistra. A sama izvedba je vse prej kot mačji kašelj, je priznal Ferfolja: "Če sem iskren - nimam cifre. Res je nimam. Lahko samo rečem, da garamo noč in dan. Še dodatno je treba zaslužiti denar, da lahko preživiš."

Nasveti, nasveti ...
Lastnik licence je tudi prepričan, da lahko Šobot in Kumelj posežeta po najvišjih mestih na svetovnih izborih in prekašata do zdaj najboljšo uvrstitev, ki jo drži Bojan Ilijanič, in sicer četrto mesto na svetovnem izboru za mistra universe leta 2010.

"Naj ta čas, ki ga imata pred mednarodnima izboroma, izkoristita za nastope na čim več modnih revijah. In poskusita dobiti čim več izkušenj v manekenskem svetu, da bosta nato lahko lažje dala kaj od sebe na svetovnem izboru," jima je med pogovorom za MMC svetovala Osypenkova.

"Vsekakor naj poslušata Erika, on obvlada to sceno. Res ima dobro taktiko. Tudi naši fantje so zelo uspešni na svetovnih izborih in sem zelo ponosna na njih. Skrbita naj za svoje telo in naj hodita na čim več modnih revij in nastopov, da se navadita in pridobita samozavest," jo je dopolnila Avbeljeva.

Sicer pa zdaj oba zmagovalca čaka še več vaje in individualno prilagojen program dela. "Nasvete zastavljamo individualno. Zdaj je treba fanta najprej preučiti. Ugotoviti, kaj so njihove prednosti in slabosti ter delati, da je teh slabosti čim manj. Zdaj v tem trenutku težko rečem, ker smo do danes delali na desetih finalistih, da so oni najboljši - da so bili danes zvezde večera. Od danes naprej bomo delali na vseh desetih in logično bomo naredili vse, da bosta aktualna mistra suvereno zastopala Slovenijo na svetovnem izboru," je še pojasnil za MMC Ferfolja.

Oba sinočnja zmagovalca bosta tako nadaljevala zgodbo, ki jo je začel pisati prav Ferfolja, ki je na lepotnem in modnem področju dejaven že 15 let. V letu 2009 se je prvi z nazivom mister Slovenije za mistra international ponašal Peter Klinc. Njegovo pot je uspešno nadaljeval Marko Janko. Naslednje leto je Organizacija Mister Slovenije zakupila še eno svetovno lepotno licenco, Mister Universe, ki je odšel v roke Bojanu Ilijaniču. V tretji sezoni projekta Mister Slovenije pa sta slovenske barve zastopala Miha Dragoš in Žan Cvet.

V spodnjih videih si lahko ogledate izhod tekmovalcev v kopalkah in končno razglasitev. Prav tako pa si lahko spodaj ogledate fotoutrinke iz izbora.