Prav to, da vas za vsakim vogalom čaka neka točka nastopajočih, je velik čar Lenta. Foto: BoBo
Prav to, da vas za vsakim vogalom čaka neka točka nastopajočih, je velik čar Lenta. Foto: BoBo
Konec festivala Lent

Letošnji, že 19. festival na levem bregu Drave, se lahko pohvali z več kot pol milijona obiskovalci, ki so se navduševali nad 500 prireditvami na kar 30 različnih prizoriščih. S festivalom so bili zadovoljni tako obiskovalci kot tudi organizatorji, ki so za Lent 2011 porabili dva milijona evrov in pol, prihodnje leto, ko bo Maribor postal evropska prestolnica kulture, pa jih bodo potrebovali še enkrat toliko.

Ob koncu letošnjega Lenta smo nekaj vprašanj zastavili tudi njegovemu direktorju Vladimirju Rukavini - pogovor z njim si lahko preberete spodaj, v fotogaleriji smo zbrali nekaj utrinkov iz festivalskih dni, v videonovici na desni strani pa si lahko ogledate Dnevnikov prispevek o koncu festivala.Kako ste zadovoljni z obiskom Lenta 2011?
Z obiskom letošnjega festivala smo organizatorji zelo zadovoljni, saj je festival po neuradnih podatkih obiskalo več kot 600.000 obiskovalcev.


Letošnji Lent je prinesel novost – festival ulične prehrane Sladolent. Je bil dovolj dobro obiskan, da bo postal stalnica programa?
Festival ulične prehrane Sladolent je uspel v popolnosti – vseh 6 »predstav« je bilo razprodanih. Vsekakor bo Sladolent na festivalu prisoten tudi 2012 kot del Prestolnice okusov, kulinaričnega projekta Evropske prestolnice kulture Maribor 2012.

V preteklosti so pripombe letele na stojnice s hitro prehrano in na (pre)glasno ozvočenje. Je bilo tako tudi letos?
Prav Sladolent je bil odgovor festivala vsem, ki so kar počez kritizirali ponudbo gostincev, na katere pa mi nimamo vpliva, saj gre za zakon ponudbe in povpraševanja.
Kar se ozvočenja tiče, je letos Inštitut za varstvo pri delu in varstvo okolja Maribor izvajal redne meritve in meritve so ustrezale predpisanim vrednostim, pa tudi začetke prireditev na Večerovem odru, na katerega so letele največje pripombe, smo premaknili na 21.00, tako da so se koncerti končevali uro prej.

Si še koga srčno želite privabiti na odre na levem bregu Drave, pa vam to do zdaj še ni uspelo?
Imen je veliko. Festival Lent bi lahko z svojo referenco in prepoznavnostjo povabil tudi največje zvezde, vendar se vse konča pri proračunu festivala, ki ga okoli 70 % zagotavljamo sami s pokroviteljskimi in donatorskimi sredstvi.

Kaj je bil po vašem osebnem mnenju letošnji vrhunec?
Vrhuncev festivala ne bi rad izpostavljal, saj so odvisni od pogleda posameznih obiskovalcev. Ponosni pa smo na Art kamp – dogajanja v Mestnem parku, ki so naletela na res odličen odziv obiskovalcev.

Prihodnje leto bo Maribor postal evropska prestolnica kulture, kako bo to vplivalo na Lent 2012?
Festival Lent v letu 2012 bo ostal časovno nespremenjen (16 dni), želeli bi ga nadgraditi s posameznimi vrhunskimi izvajalci, vendar bo spet vse odvisno od sofinanciranja s strani EPK in situacije pri iskanju pokroviteljev.

Konec festivala Lent