Anika je domov odnesla dva šopka, ki ju je prijela ob dveh nagradah strokovne žirije. Foto: MMC RTV SLO
Anika je domov odnesla dva šopka, ki ju je prijela ob dveh nagradah strokovne žirije. Foto: MMC RTV SLO
Prifarski muzikanti
Prifarski muzikanti so prejeli nagrado iz rok direktorja televizije Jožeta Možine. Foto: MMC RTV SLO
Anika Horvat takoj po zmagi za MMC
Prifarski muzikanti takoj po zmagi za MMC
Tisti nekdo - Prifarski muzikanti
Anika Horvat - Samo ti

Nesporna zmagovalka festivala, ki je do osemdesetih let prejšnjega stoletja veljal za "motor" slovenske glasbene produkcije, je drugič postala Anika Horvat. Strokovna žirija jo je razglasila za najboljšo izvajalko, njeno pesem, pod katero se je poleg nje podpisal še Rudi Bučar, Samo ti pa za najboljšo skladbo v celoti. "Pesem sama je nastala več kot pol leta nazaj, nenamerno za Popevko, potem pa mi je bila tako všeč, da sva jo z Rudijem poslala," je za MMC pojasnila Anika.

Pogovor z Aniko takoj po zmagi si oglejte na desni.

V pogovoru tik po razglasitvi je priznala, da je samemu nastopu posvetila relativno malo časa: "Imam navado, da delam vse zadnji trenutek, da nisem potem živčna." Razkrila pa je tudi, ali bo še tretjič poskušala svojo srečo na Slovenski popevki: "Nikakor." V istem hipu je dodala: "Vedno rečem, nikoli več, tako da ne bom rekla nič. Ne vem, kaj bo življenje prineslo. Zdaj sem srečna in rada bi to okusila."

Drugačnost zmagala tudi na Slovenski popevki
Gledalce pred malimi zasloni in poslušalce ob radijskih sprejemnikih pa je najbolj prepričala etnoskupina Prifarski muzikanti, in sicer s pesmijo, ki sta jo ustvarila Žiga Bižal in Gregor Forjanič. "Mi igramo iz veselja, ob vseh tistih službah, ki jih imamo. Zatekamo se v glasbo, da se nekoliko spočijemo, nekajkrat na mesec koncertiramo. To je tisto, kar nam daje veselje in neko dušo," je o posebnosti skupine za MMC razmišljal pevec skupine Mitja Ferenc.

Celoten pogovor si poglejte v videu na desni.

Ferenc upa, da se bo pesem čim večkrat zavrtela na radijskih postajah, in dodaja, da jo bodo sami zagotovo vključili v koncertni repertoar. "Slovenci tako radi pojemo zmagovite pesmi Slovenske popevke od tiste prve iz leta 1962 Enkrat še zapoj mandolina pesem moja pa do drugih - Maček v žaklju, Maček, Jamajka in tako naprej. Če jih pojemo nekje 2000 metrov v hribih in v koncertnih dvoranah, dajmo Slovenski popevki neko globino, tisto, kar Slovenci čutimo, kar igramo, kar pojemo, in mislim, da ne sme biti nobenih ovir med različnimi zvrstmi ali primesmi, ki bi v Slovensko popevko prihajale," je o različnosti na Slovenski popevki dodal pevec.

Slavje debitantov
Nagrada strokovne žirije za najboljše besedilo je odšla v roke Miši Čermak za skladbo Ti veš (avtorja glasbe Gorana Belenka in aranžerja Lojzeta Krajnčana), ki jo je zapel novinec Gašper Rifelj, medtem ko je za novega perspektivnega izvajalca žirija izbrala Andreja Vozliča alias Julliete Justine (avtorja glasbe in besedila pesmi Zate).

Preberite si tudi, kaj so Anika Horvat, Prifarski muzikanti in Juliette Justin povedali o njihovih občutkih po osvojenih nagradah v spletni klepetalnici MMC-ja.

Končni cilj vseh popevk - zakuska
Dogajanje se je po razglasitvi zmagovalcev preselilo v prostore hotela nasproti stavbe RTV Slovenija. Kot je v navadi, se nekateri pogostitve sploh niso udeležili, drugi so odšli, preden je prišel MMC, vse druge pa smo ujeli v objektiv fotoaparata. Dogajanje se je vrtelo okoli legendarne pevke Elde Viler in legende malih zaslonov Miše Molk - ki so ji zbrani pod taktirko Elde zapeli Vse najboljše.

Utrinke nočnega dogajanja si lahko pogledate v spodnji galeriji.


Anika Horvat takoj po zmagi za MMC
Prifarski muzikanti takoj po zmagi za MMC
Tisti nekdo - Prifarski muzikanti
Anika Horvat - Samo ti