Lana Mahnič Jekoš je nova mis Slovenije. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Lana Mahnič Jekoš je nova mis Slovenije. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Lana Mahnič Jekoš in Sandra Adam
Lana Mahnič Jekoš je krono prejela iz rok mis Slovenije 2010 Sandre Adam. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Tjaša Vezjak, Lana Mahnič Jekoš in Ana Žigante
Šopek najlepših (od leve proti desni): prva spremljevalka Tjaša Vezjak, nova mis Slovenije Lana Mahnič Jekoš in druga spremljevalka Ana Žigante. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Ula Furlan in Tin Vodopivec
Skozi program sta spretno krmarila vsestranska Ula Furlan in stand up komik Tin Vodopivec. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Tjaša Vezjak - 1. spremljevalka
Prva spremljevalka je postala 23-letna Mariborčanka Tjaša Vezjak, sicer stara znanka lepotnih izborov. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Ana Žigante - 2. spremljevalka
Odlično odskočno desko v svet manekenstva pa si je z lento druge spremljevalke izborila 19-letna Koprčanka Ana Žigante. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Razgasitev najlepših treh

Ana Žigante so namreč svetlolaske.

"Slovenija je lepa, majhna in nepozabna država," tako je v treh besedah za MMC opisala državo, ki jo bo čez nekaj mesecev predstavljala v svetu, nova mis Slovenije Lana Mahnič Jekoš.

"Nisem mogla verjeti. Potem sem pa seveda bila navdušena. Ni mogoče opisati tega trenutka, veselja in presenečenosti," so bile prve besede nove mis Slovenije za MMC. Mahnič Jekoševa je sicer pravkar zaključila študij mednarodnega podjetništva na univerzi Greenwich v Londonu in čez nekaj mesecev se znova vrača v svoj drugi dom, kakor ga imenuje sama. "London je zame kot drugi dom, tako da se počutim tam zelo domače in spontano," je še dejala nova mis Slovenije za MMC.

Z novo mis Slovenije smo se pogovarjali takoj po samem izboru.

Gostovala pa je tudi v MMC-jevi spletni klepetalnici.

Kot je še dejala v pogovoru za MMC, vedno išče nove izzive in možnosti. "Ravno sem končala študij in sem si rekla, da si želim še nekako uspeti v Sloveniji, tako da sem se prijavila. Mislila sem, da imam možnosti in tukaj sem," je bila vidno presrečna Mahnič Jekoševa. Zmagovalka je poleg krone in lente dobila še za več kot 30.000 evrov nagrad.

Poleg omenjenih treh so se v superfinale uvrstile še Barbara Parežnik, Nastja Breg in Klara Kobe. Pred razglasitvijo zmagovalke so podelili tudi naziv mis fotogeničnosti, ki so jo izbrali priznani slovenski fotografi (Vesmin Kajtazovič, Urban Modic, Aleš Romaniuk, Tibor Golob in Natalija Jelušič Babič), - to je postala Ines Agić.

Kakšen odgovor ji je prinesel zmago?
Vseh šest finalistk je moralo odgovoriti tudi na eno vprašanje, ki so jim ga postavili člani žirije. Poznejši zmagovalki je vprašanje zastavil Boris Onišak, in sicer: "Če bi imela na voljo neomejen čas in neomejena sredstva, kako bi jih porabila?" Lara Mahnič Jekoš pa je na to odgovorila: "Potrudila bi se rešiti gospodarsko krizo. Spremenila bi svetovni red, da bi pomagala revnim državam čez prag revščine. Vložila bi pa tudi v svojo izobrazbo."

V finale se je, kot je znano, uvrstilo 12 deklet: Nastja Breg, Ana Žigante, Klara Kobe, Ajda Marinko, Sanela Pišek, Tjaša Vezjak, Tina Mastnak, Lana Mahnič Jekoš, Barbara Parežnik, Laura Uršič, Dijana Ćosić in Ines Agić.

Tekmovalke so se žiriji in gledalcem predstavile v treh izhodih - v dnevnih oblačilih, kopalkah in večernih toaletah. Ves čas jih je ocenjevala žirija, ki so jo sestavljali Hrvoje Kožun, Dragan Tikovič, Maja Ferme, Sandra Adam, Marko Kajfež, Robert Schmitzer, Mica Puc-Ornik, Vasilij Žbogar, Boris Onišak (predsednik žirije).

Predstavitve 12 finalistk si lahko pogledate tukaj.

Trojica izmed naštetih lepotic (Nastja Breg, Ana Žigante in Barbara Parežnik) je v nedeljski izbor vstopila nekoliko bolj sproščeno, saj so si z zmago na predizborih že v petek priborile vstopnico za superfinale. Žirija je nato odločila, da se jim pridružijo še Klara Kobe, Tjaša Vezjak in Lana Mahnič Jekoš.

Voditelja izbora sta bila Ula Furlan in stand up komik Tin Vodopivec, za glasbeno popestritev večera pa so poskrbeli plesna skupina SheDivaz, Neisha, ki je v družbi plesalk in poskakujočih srčkov zapela svojo skladbo Alarm srca, Maja Pihler - Bilbi, ki se je spraševala Kaj pa ti?, Nina Pušlar, ki je zapela pesem Bilo lepo bi, s katero se je predstavila na letošnji Emi, hrvaški glasbenik Boris Novković s skladbo Via ljubav in zasedba Nude s svojo Najlepšo pesmijo.

Katere so do zdaj že nosile krono najlepše?
Lana Mahnič Jekoš se je tako vpisala na seznam najlepših slovenskih misic, na katerem so poleg Dravograjčanke Sandre Adam, mis Slovenije 2010, ki ji je predala krono, še Tina Petelin (mis Slovenije 2009), Tadeja Ternar (2007/2008), Iris Mulej (2006), Sanja Grohar (2005), Živa Vadnov (2004), Tina Zajc (2003), Nataša Krajnc (2002), Rebeka Dremelj (2001), Maša Merc (2000), Neda Gačnik (1999), Miša Novak (1998), Maja Šimec (1997), Alenka Vindiš (1996), Teja Boškin (1995), Janja Zupan (1994), Metka Albreht (1993), Nataša Abram (1993), Teja Skarza (1992) in Vesna Musić (1990).

Lana bo tako 14. oktobra poletela v London na priprave na izbor mis sveta in Slovenijo zastopala na tekmovanju, ki bo 6. novembra.

Več fotografskih utrinkov s prireditve si lahko ogledate spodaj.

Razgasitev najlepših treh