Lana v Londonu meri na zmago. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Lana v Londonu meri na zmago. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Lana Mahnič Jekoš
Lana je bila nad zmago zelo presenečena. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Lana Mahnič Jekoš
Lana zase pravi, da je ljubezniva, pogumna, ambiciozna, vztrajna, iznajdljiva in sočutna. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Lana Mahnič Jekoš
Krono ji je predala Mis Slovenije 2010 Sandra Adam. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Lana Mahnič Jekoš
Čestitke drugih deklet so kar deževale. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Lana Mahnič Jekoš
Lana je poleg krone in lente dobila za več kot 30.000 evrov nagrad. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Tjaša Vezjak, Lana Mahnič Jekoš in Ana Žigante.
Letošnji šopek najlepših (od leve proti desni): prva spremljevalka Tjaša Vezjak, mis Slovenije Lana Mahnič Jekoš in druga spremljevalka Ana Žigante. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Iz Londona ... nazaj v London. Tako bi lahko povzeli zgodbo nove mis Slovenije, ki se po uspešno končanem študiju na univerzi Greenwich v Londonu znova vrača na Otok, in sicer 6. novembra, ko bo tam potekal izbor za mis sveta.

Prva prijava na kakršen koli lepotni izbor je 21-letni Grosupeljčanki prinesla naziv mis Slovenije 2011. Čeprav je sama neznanka domači javnosti, tega ne moremo dejati za njene starše. Njen oče je namreč diplomat Borut Mahnič (nazadnje je bil veleposlanik v Kairu). V diplomatskih vodah pa kroži tudi njena mati Gojka Jekoš.

Nova mis Slovenije je gostovala tudi MMC-jevi spletni klepetalnici.

Lanina pričakovanja so po zmagi visoka, na svetovnem izboru meri na zmago. Med samo prireditvijo, ki sta jo sinoči povezovala vsestranska Ula Furlan in stand up komik Tin Vodopivec, je dejala, če bi imela na voljo neomejen čas in neomejena finančna sredstva, bi Slovenijo in svet spravila iz gospodarske krize. Hkrati pa bi si prizadevala spremeniti svetovni red, ki bi siromašnim državam pomagal prebiti prag revščine.
Takoj po prejemu krone iz rok lanske mis Slovenije Sandre Adam si je Lana vzela nekaj minut tudi za MMC. Celoten pogovor si lahko preberete spodaj.


Lana, ste nov obraz na našem lepotnem prizorišču. Morda za tiste, ki vas še ne poznajo: kako bi se opisali v nekaj stavkih?
Do zdaj sem bila precej neznana. Prihajam iz Grosuplja. Rodila sem se v New Yorku. Živela sem že v Grčiji, Egiptu in Veliki Britaniji. Pravkar pa sem končala študij v Londonu. Veselim se novega naziva in dela v modnem svetu.

Študirali ste mednarodno podjetništvo na univerzi Greenwich v Londonu. Zakaj ste se odločili prav za ta študij?
Od nekdaj me je zelo zanimalo podjetništvo. In žal tega študija niso ponujali v Sloveniji. Tako da sem se odločila za študij v Londonu. Pomemben dejavnik je bil tudi angleški jezik, ki sem ga osvojila med svojim predhodnim šolanjem v tujini.

Kaj pa počnete v prostem času?
Družim se s fantom, z družino, ki mi je najpomembnejša. Zelo rada potujem. Odkrivam svet. Učim se o novih kulturah.

Partner in vaši bližnji so vam že čestitali?
Če verjamete ali ne, sploh še nisem pogledala na svoj telefon. Preveč je bilo vsega. To se je zgodilo kar naenkrat. Ne vem, ali prenosni telefon sploh še lahko sprejema vse klice in sporočila.

Ste se v tujini že preizkušali v manekenskem svetu?
Sem.

Kaj pa na lepotnih izborih?
To je moje prvo tekmovanje, na katerega sem se prijavila. Res sem presenečena, da sem prišla tako daleč.

V Sloveniji se v zadnjih letih pojavlja to, da se nekatera dekleta po razočaranju na enem izboru prijavijo na drugega in tako krožijo med samimi izbori brez vidnejšega rezultata.
Res je.

Zakaj menite, da se dogaja to?
Dekleta na vsak način želijo uspeti v svetu mode. Jaz jih seveda podpiram, toda če v enem trenutku ugotovijo, da ni možnosti, naj pač poskusijo svoje poti še kje drugje.

Kakšne so vaše ambicije na izboru za mis sveta?
Zmagati seveda. Saj zato sem se prijavila.

Ste psihično dovolj močni, da boste kos vsem izzivom, ki prihajajo s pripravami in s samo lento mis Slovenije?
Ja, mislim, da sem. Seveda se bo to še videlo. Prepričana sem, da ne bi smelo nobenih težav. Vem, da sem dovolj psihično močna, zato sem se tudi prijavila, ker sem razumela in vedela, kakšni izzivi bodo še naprej ter da moraš biti za to psihično pripravljen.

Menite, da je mis Slovenije dobra iztočnica za nadaljnjo kariero v manekenskem svetu?
Ja, zagotovo. Zdi se mi, da je to naziv, ki mi lahko zelo pomaga. Zdaj bom na začetku imela veliko pomoči. Vsaj upam. Seveda se moraš tudi sam potruditi za to. Za naprej pa mislim, da mi bo ta naziv lahko samo pomagal.

Koliko ste v preteklosti spremljali ta izbor in katera zmagovalka vam je najbolj ostala v spominu?
Sem gledala. Vsaka posebej se mi je zdela prijetna, simpatična, lepa. Najbolj pa so mi ostale v spominu tiste, ki so še danes aktivne na našem prizorišču.

Do zdaj se je veliko deklet, ki so zmagala na različnih lepotnih tekmovanjih, preizkusilo v pevskih ali igralskih vodah. Lahko kaj takšnega pričakujemo tudi od vas?
No, jaz se v pevske vode verjetno ne bi vrgla. Se bom pa še naprej trudila, da bom ostala v modnem svetu, ker me to res zelo zanima.

Njeno pot do krone lahko podoživite v spodnji galeriji.