Boštjan in Tomaž sta med intervjujem priznala, da skupino na Dolenjsko in njeno okolico privabljajo dekleta. Foto: MMC RTV SLO
Boštjan in Tomaž sta med intervjujem priznala, da skupino na Dolenjsko in njeno okolico privabljajo dekleta. Foto: MMC RTV SLO
Boštjan
Bobnar Boštjan napoveduje pestro jesen. Foto: MMC RTV SLO
Tomaž
Skupino je v začetku leta zapustil saksofonist in klaviaturist Cene, ostaja pa Tomaž. Foto: MMC RTV SLO
Boštjan in Tomaž
Člani se že veselijo povratka na koncertno turnejo. Foto: MMC RTV SLO

Na klubskih odrih je vzdušje bolj intimno. Poslušalci so bližje izvajalcu, kar med drugim dopušča šale z naše strani in tudi z njihove.

O oboževalcih

Zagotovo je pristop h glasbi, ki smo jo posneli v Ameriki, precej drugačen od tistega, ki smo ga imeli v preteklosti.

O glasbi

Fantje so se pred časom zaprli v snemalni studio in z legendarnim producentom Rossom Robinsonom sredi Mesta angelov posneli nov album. Plodovi njihovega dela počasi pronicajo med oboževalce. V začetku leta so namreč v nakladi 1000 izvodov izdali prvenec z naslovom Vojna idej. Temu je 20. aprila sledil Napalm 3, junija pa še Baroko. O pričakovanjih pred novo koncertno turnejo in o snemanju albuma sta v imenu skupine spregovorila Tomaž in Boštjan.


Letos ste nastopili na festivalu Piše se leto in na Schengenfestu. Kaj vas vabi na festivalske odre?
Tomaž:
Nič posebnega. Čez poletje smo želeli malo igrati, da ponudimo našim oboževalcem vsaj del tega, kar se približuje jeseni oziroma pozimi. Nismo želeli igrati preveč, ker nimamo še nič novega gradiva, razen treh skladb, ki ste jih že lahko slišali.

Kaj vse lahko vaši oboževalci pričakujejo od turneje?
Boštjan:
Ta turneja bo naslednji korak od tega, kar igramo zdaj. Glede na to, da bomo še letos izdali novo ploščo, na koncertih predstavljamo tri skladbe s prihajajočega prvenca za "teasing", da lahko ljudje slišijo, kakšno glasbo približno lahko od nas pričakujejo v prihodnje.

Kakšna je razlika med nastopanjem pred nabito polnimi dvoranami in pred bolj intimnim občinstvom? Kako je s komunikacijo?
Tomaž:
Ogromna. Ampak to je preveč zahtevna tema, da bi jo razložila v tako kratkem času. Če samo strnem. Na klubskih odrih je vzdušje bolj intimno. Poslušalci so bližje izvajalcu, kar med drugim dopušča šale z naše strani in tudi z njihove. Tako da, če si oboževalec zaželi kakšno skladbo, njegovi želji ustrežemo. Nastop na večjem odru pa je veliko bolj frontalen. Komunikacija s publiko ni nič bolj okrnjena zaradi njega. Samo nastop je bolj naštudiran: mi vemo, kaj bomo zaigrali in od "scenarija" ni odstopanj.

Pred meseci ste nastopili v Volčjem Potoku pred skupino izbrancev. Kdo se je spomnil tovrstnega nastopa?
Boštjan:
Glede na to, da imamo sponzorja, ki podpirata celoten projekt - Sago, moramo vzajemno sodelovati med sabo. Koncert je bil skupna ideja, ki smo jo uresničili.

Napoved novega albuma je prinesla nov videospot. Se bo saga oziroma zgodba, ki jo prikazujeta, nadaljevala tudi v prihodnje?
Tomaž:
Novi videospot res prikazuje zgodbo, in ravno zdaj se pogovarjamo, kaj bomo naredili. Nič še ne moremo izdati. Zagotovo je pristop k glasbi, ki smo jo posneli v Ameriki, precej drugačen od tistega, ki smo ga imeli v preteklosti. Zaradi tega bo potreben neki premik.

Ste se med trimesečnim snemanjem kdaj naveličali drug drugega?
Boštjan:
Bi rekel, da ne.
Tomaž: Ne.
Boštjan: Navadno se je na snemanju dogajalo, da ne glede na to, ali je bil majhen ali velik prostor, smo si šli malo na živce. Tokrat pa ne.
Tomaž: To je samo zato, ker nismo nikoli delali skupaj, tako kot smo letos.
Boštjan: Ja.
Tomaž: Tu smo res vse delali skupaj. Vsak je znal vse na pamet. Kar je igral bobnar, je vedel tudi klaviaturist.

Če bi morali za potrebe albuma še enkrat spati na tleh, bi to ponovili?
Tomaž:
Saj to sploh ni bil problem.
Boštjan: Še najmanjši.
Tomaž: To je bilo še najboljše.

Kam se pomika Siddharta? Kakšne spremembe lahko pričakujejo oboževalci v prihodnje? Ste pri snemanju albuma, ki prihaja, mislili tudi na želje oboževalcev?
Boštjan:
Največja razlika bo ta, da bomo počasi opustili računalniški sistem. Na računalniku smo namreč večkrat imeli že vnaprej posnete najrazličnejše spremljevalne vokale, godala ali glasbene vzorce, ki jih sami z našimi inštrumenti nismo mogli izvajati na odru. Zdaj pa se trudimo čim več stvari odigrati sami v živo. Takšno miselnost bomo nadaljevali tudi na koncertih, kjer bomo predstavljali novo ploščo. Radi pa bi spremenili tudi skladbe, ki smo jih predhodno igrali na prejšnjih ploščah do te mere, da jih bomo lahko odigrali v živo brez pomoči računalnika. To bo neka sprememba v našem stilu, ki jo že počasi uvajamo na naših koncertih.
Tomaž: Seveda gledamo na želje oboževalcev, ampak to ne pomeni, da smo obrtniški band in da gledamo, kaj je tržna niša v glasbenem svetu. Oboževalci so bili naša spodbuda, da smo naredili najkvalitetnejše, kar zmoremo. Namreč ravno naša kvaliteta je tista, ki jih je prepričala, da so postali in ostali naši zvesti poslušalci.

Kaj vam sploh še predstavlja izziv?
Tomaž:
Vsak koncert posebej.

Siddharta - Vojna idej

Na klubskih odrih je vzdušje bolj intimno. Poslušalci so bližje izvajalcu, kar med drugim dopušča šale z naše strani in tudi z njihove.

O oboževalcih

Zagotovo je pristop h glasbi, ki smo jo posneli v Ameriki, precej drugačen od tistega, ki smo ga imeli v preteklosti.

O glasbi