Prešerno veselje je Eva z Eminega odra preselila na plesišče kluba Cirkus. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Prešerno veselje je Eva z Eminega odra preselila na plesišče kluba Cirkus. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Eva Boto
Eva je sijala od sreče cel večer. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Eva Boto
Eva se je po zmagi popolnoma sprostila in proslavila uspeh v družbi svojih najbližjih in prijateljev ter starih znancev evrovizijskih afterpartyjev. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Eva Boto in Maja Keuc
Objemi in čestitke so padali z vseh strani. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Družina Boto
Po zmagi so bili presrečni tudi drugi člani družine Boto. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Eva Boto - Verjamem

Verjamem, pesem avtorja glasbe in aranžmaja Vladimirja Graića in avtorja besedila Igorja Pirkoviča, je v superfinalu oddaje prepričala gledalke in gledalce, ki so Evi z 28.385 glasovi zasluženo podarili vozovnico v Baku, kjer bo letošnji izbor za pesem Evrovizije.

Eva Boto je bila gostja MMC-jeve spletne klepetalnice.
Klepet si preberete s klikom na to povezavo.

Za zmago na Emi se je Eva pomerila z dvojčicama Evo in Niko Prusnik, ki sta s pesmijo Konichiwa ostali nasmejanih obrazov z 12.884 glasovi. Žalosti, potem ko je Botova še zadnjič v oddaji pela zmagovalno pesem, dvojčici nista pokazali, saj sta za kamerami prepevali Verjamem na ves glas.

Sodniki: Konichiwa pisana na kožo dvojčic
Tako Verjamem kot Konichiwa so v superfinale poslali glasovi gledalcev in sodnikov. Prvo pesem, s katero sta se predstavili dvojčici Prusnik v oddaji - tj. pesem zakoncev Stermecki (Gregorja in Maje Pihler alias Bilbi) in Teodorja Amanovića (Toša) - Konichiwa, je sodnik Jonas Žnidaršič označil za "prvo prijetno presenečenje večera". "Duhovito, luštno, hitro gre v uho," je bil navdušen najstarejši član sodniške četverice.

"Ta komad je eden izmed mojih dveh favoritov,"
je priznala Tina Marinšek in dejala, da je zasledila med prebiranjem in analiziranjem komentarjev na YouTubu, da pesem nosi posebno sporočilo, ki se glasi: "Wish me luck." (ali po naše - zaželite mi srečo). "Pesem stoji," je bila odločna Darja Švajger. "Ta skladba, če bi šla naprej, bi jo vsi peli na predstavitvi - nekaterim bi šla na živce, drugim bi bila všeč," je komentiral Raay in še enkrat poudaril, kako je pesem pisana na kožo dvojčicama.
V družbi - ljubiteljem Eme in Evrovizije starih znank - Katje Koren, Ane Bezjak, Martine Majerle in Sandre Feketije - je Botova predstavila pesem zmagovalnega evrovizijskega avtorja Vladimirja Graiča.

Verjamem - bo vzorec še enkrat uspešen?
"Eva je tukaj očitno uživala. In končno Eva ni "samo še ena, ki dobro poje", ampak deluje kot gozdna vila, ki bi res lahko bila opažena," je pohvalil pesmi Raay in izpostavil njen melos, ki bi po njegovem lahko bila všeč vsem, ki so vzeli Molitvo za svojo. "Nič ne bi bilo slabega, če bi se govorilo, da je Sloveniji pesem napisal že zmagovalni avtor in bi s tem še cel Balkan k nam 'potegnil'. Jaz sem za," se je dopolnil Raay. Z njim se je strinjal tudi Jonas, ki je dejal, da sta avtorja skladbe znala izvabiti iz skladbe čustva, kar mu je bilo všeč. "Sem pa malce skeptičen - malo me skrbi - ali bo lahko vzorec, ki je bil že enkrat uspešen na Evroviziji, še enkrat lahko uspešen," je izrazil najstarejši član sodniške četverice svoj dvom.

Tina je pohvalila pesem in tudi Evino izvedbo. "S preverjeno štiriperesno deteljico na spremljevalnih vokalih bi lahko že zdaj gledali zmagovalni nastop na Evroviziji, ampak jaz preko tega ne morem, da je ta komad zelo podoben Molitvi. Sama tega osebno ne bi poslala naprej, ker bi mi bilo narodno. Malce bi me bilo sram," je bila ostra Tina. "Za kakšno skladbo tudi rečemo - to je podobno, kot je napisal Mozart, ali podobno je kot skladba, ki zapel Elton John ali Raay - določeni avtorji imajo določene prijeme, določen stil, in tako pač je," se je na Tinin odgovor navezala Darja.

Letošnjo Emo si je povprečno ogledalo kar 19,4 odstotka ali 359.000 gledalcev, starih nad 10 let, kar predstavlja 40-odstotni delež vseh gledalcev televizije v času oddaje, kaže raziskava AGB Nielsen Media Research. Misija Ema 2012 je bila tako v svojem terminu daleč najbolje gledana oddaja na slovenskih televizijah.

Prava zabava šele v Cirkusu
Kot vsaka Ema do zdaj se je tudi ta razvila v pravo zabavo šele na zabavi, ki je sledila po njej. Nesporni kralj plesišča v Cirkusu, kjer so se vrtele same evrovizijske uspešnice, je bil Tomaž Mihelič (alias Marlena iz Sester). Na plesišču pa so mu pošteno konkurenco delale tudi avtorica besedila pesmi A si sanjal me Urša Vlašič ter spremljevalni vokalistki Sandra Feketija in Martina Majerle. Posebej živahni pa so bili vsi tekmovalci oddaje Misija Evrovizija, ki so nižali povprečno starost - vsakoletnega "inventarja" na zabavah po Emi - in dvigovali vzdušje s svojo mladostjo.
Nekaj utrinkov iz RTV-jevskega hodnika in zabave v Cirkusu smo za vas zbrali spodaj.

Eva Boto - Verjamem