Mladi navijači so prepevali lepim dekletom, niso pozabili pa niti na angleško himno. Foto: MMC RTV SLO
Mladi navijači so prepevali lepim dekletom, niso pozabili pa niti na angleško himno. Foto: MMC RTV SLO
Kvalifikacijska tekma za Euro 2016 med Slovenijo in Anglijo je ta konec tedna v Ljubljano privabila številne angleške navijače. Kot navajajo na Turizmu Ljubljana, naj bi jih prišlo med 5.000 in 8.000. Foto: MMC RTV SLO
Zastave tudi na ljubljanskih hotelih. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Šircelj
Zjutraj se prileže ... pivo, pravijo Angleži. Foto: MMC RTV SLO
Novinar Daily Telegrapha je navdušen nad Ljubljano. Danes bodo novinarje z Otoka popeljali po Ljubljanici. Foto: Twitter Henry WInter
Pogled na Mesarski most. Foto: MMC RTV SLO
Za red skrbijo policisti. Foto: MMC RTV SLO
Angleška navijaška invazija na Ljubljano

Očitno je bila včerajšnja noč naporna, saj sprehod po središču Ljubljane pred kakšno uro ponuja čisto drugačno sliko kot včeraj. Ulice in lokali so prazni, navijačev pa za zdaj ni na spregled.

Navijači, ki smo jih srečali včeraj, so v Ljubljano po večini prispeli v petek, vsi pa zedinjeno povejo, da so navdušeni nad Ljubljano in Slovenijo. "Kako lepo mesto je to, majhno, ampak lepo," pove Darren iz Manchestra, ki ga skupaj s prijateljem iz Londona srečamo na Mesarskem mostu, na katerem visijo angleške zastave. "Danes nas je osem obiskalo Bled, kopali smo se, sam sem organiziral izlet. Kar smo videli, lahko rečem, da je Slovenija resnično lepa," se nad lepotami Slovenije navdušuje dvojica, ki si je na Bledu privoščila tudi tradicionalno sladico - blejsko kremno rezino. Časa za prvo slovensko turistično znamenitost - Postojnsko jamo, jima bo žal zmanjkalo, povesta, sta pa že slišala o osupljivem podzemnem svetu.

Oba sta v Sloveniji prvič, na vprašanje, ali poznajo slovensko nogometno izbrano vrsto, pa iskreno povesta: "Ne, čisto nič, povejte nam kaj vi," se pošalita. In kakšen izid napovedujeta na nocojšnji kvalifikacijski tekmi za Euro 2016 med Slovenijo in Anglijo: "1:0 bo za nas," povesta z ne prevelikim navdušenjem v glasu, saj jih je izbrana vrsta z zadnjo tekmo v Dublinu, kjer niso dosegli zadetka, čisto razočarala: "Nismo optimistični, en gol je maksimum, razlika bo minimalna, ne pričakujemo veliko, saj res slabo igrajo." Londončan doda, da sploh ne bi kupil vstopnice za tekme proti Irski in Sloveniji, če bi kaj takega vedel, a ga Darren prekine: "Seveda bi, kaj govoriš, vedno smo ob njih, nogomet je naše življenje."

Oba delujeta precej utrujeno. Kot povesta, je za njima dolga pot - iz Londona so leteli v Dublin, pa v Budimpešto in Zagreb, kjer jih je do Ljubljane odpeljal avtobus -, svoje naredi tudi popivanje: "Precej smo spili v teh dneh," priznata, za razliko od svojih prijateljev, ki v enem izmed lokalov ob Petkovškovem nabrežju pijejo že cel dan, pa sta onadva to rundo preskočila. Beseda nanese tudi na cene piva - za angleške navijače so resnično majhne. Kot pove navijač iz Londona, se cena piva v središču britanske prestolnice giblje okoli sedmih funtov (več kot devet evrov), drugi navijač iz okolice Cambridgea pa pove, da je za pivo pri njih treba odšteti okoli štiri funte (dobrih pet evrov). Za primerjavo pivo v središču Ljubljane stane od 2,5 do tri evre.

Od doma bosta zaradi nogometa (in turizma) skupaj okoli 14 dni, Darren gre namreč po nocojšnji preizkušnji na popotovanje po Balkanu, med drugim bo obiskal Kosovo in Makedonijo, od tam pa bo poletel nazaj domov v Manchester.

Angleški navijači so zastave izobesili vse od Mesarskega mostu do Čevljarskega mostu, pa tudi pred hotelom Park imajo svojo navijaško bazo. Navijači (pretežno moški v srednjih letih) so v popoldanskih urah mirno sedeli v lokalih ob Ljubljanici in si privoščili pivo za pivom. V večernih urah je bila gneča ob Ljubljanici še večja, mlajši angleški navijači, ki so s skupino Angležev na drugi strani Ljubljanice izmenjali nekaj navijaških vzklikov, pa so za lepimi dekleti vzklikali in jim prepevali refren pesmi legendarnega pevca iz Otoka Toma Jonesa She's a Lady, tudi druge mimoidoče pa so veselo pozdravljali in jim "dajali petke". Za red so na ulicah skrbeli tudi policisti, ki pa roko na srce niso imeli pretiranega dela z veselimi angleškimi navijači - najdlje, kar je neki navijač šel, je bilo to, da se je slekel do nagega, ampak ko so začeli mimoidoči fotografirati, se je hitro oblekel.

Ljubljanski gostinci si v teh dneh manejo roke, saj pivo teče v potokih, povejo v Slovenski hiši, pa tudi v England Pubu, kjer so dosegli najboljši promet, odkar je lokal odprt - s prihodom angleških navijačev se je dozdajšnji rekord podvojil, tudi v drugih lokalih so zaboje piva praznili iz sekunde v sekundo, tako da je bilo mrzlo pivo v večernih urah nemogoče dobiti. Angleški navijači zabave niso končali v lokalih ob Ljubljanici, zanimalo jih je, kam bi lahko šli žurat, tudi nekega navijača iz okolice Cambridgea, ki nam poleg hvalospevov o lepi Ljubljani pove še, da je za pet minut vožnje s taksijem plačal kar 22 evrov, za "nateg" pa je izvedel šele pozneje.

Več tisoč angleških navijačev si bo tekmo ogledalo v ljubljanskih lokalih, tako da bo tudi današnji dan prinesel veliko zaslužka gostincem in drugim turističnim delavcem.

Od 5.000 do 8.000 navijačev
Direktorica Turizma Ljubljana Petra Stušek je povedala, da se na tekmo pripravljajo že leto in pol. Izvedli so številne dejavnosti na angleškem trgu, med drugim so skupaj z enim izmed angleških društev navijačev, ki jih je podprla angleška nogometna zveza, organizirali številna predavanja o Ljubljani in Sloveniji. Okrepili so tudi delo na turističnem informacijskem centru, ki stoji na letališču Jožeta Pučnika.

Za angleške navijače so v sodelovanju s hotelirji že vnaprej pripravili pakete, tako da bodo dobili vse informacije o tem, kaj se konec tedna dogaja v Ljubljani. Organizirali so še izlete po Ljubljani in po Sloveniji, saj je njihov cilj, da čim več navijačev na turističnem oddihu ostane dalj časa.

Stuškova je še povedala, da natančno število angleških gostov sicer ni znano, se pa govori, da jih bo konec tedna v naši prestolnici med 5.000 in 8.000. V Slovenijo bodo prišli tudi z letališč sosednjih držav. Če bodo tja pripotovale organizirane skupine navijačev, pa jih bodo do Ljubljane pospremili slovenski policisti.

Angleška navijaška invazija na Ljubljano