Generalni direktor RTV Slovenija Marko Filli je eden izmed šestih prepoznavnih obrazov, ki so dobili svoje mesto v RTV-jevem muzeju voščenih lutk. Sčasoma bo muzej dobil nove lutke. Foto: Matej Kolaković
Generalni direktor RTV Slovenija Marko Filli je eden izmed šestih prepoznavnih obrazov, ki so dobili svoje mesto v RTV-jevem muzeju voščenih lutk. Sčasoma bo muzej dobil nove lutke. Foto: Matej Kolaković
Saša Jerković
Saša Jerković s svojim dvojnikom. Foto: Matej Kolaković

Občutek je povsem nenavaden, sebe srečati v muzeju, sebe videti, in predvsem ta občutek večnosti, da boš tam za vekomaj, tudi ko te v resnici ne bo več, to je res nekaj posebnega.

Marko Filli po srečanju z dvojnikom
Miša Molk
''Ko zagledaš svojega dvojnika, ki je tako zelo podoben tebi, se ustrašiš prihodnosti, da bodo morda, ali zelo verjetno, res hodili kloni po naših cestah in si bomo med seboj popolnoma podobni ter ne bo več tistih različic, tiste naše izvirnosti, posebnosti. Tega časa se bojim." Foto: Matej Kolaković
RTV muzej voščenih lutk

Prvi muzej voščenih lutk v Sloveniji predstavlja RTV Slovenija, ki se je odločila stare neizkoriščene prostore popestriti na prav poseben način.

"Ko smo začeli prenavljati studio 14, smo ugotovili, da ima določene konstrukcijske lastnosti, ki niso primerne za glasbeni studio. Tako smo nekoliko razmišljali, kaj bi lahko v takem prostoru postavili. Dobili smo idejo, da bi postavili muzej voščenih lutk in na ta način trajno razstavili naše obraze RTV Slovenija," je pojasnil odločitev Marko Filli, generalni direktor RTV Slovenija, ki je dobil tudi svojega dvojnika v RTV-jevem muzeju voščenih lutk. Tam poleg Fillija najdemo še pet prepoznavnih obrazov RTV Slovenija, in sicer: Mišo Molk, Anjo Hlača Ferjančič, Mojco Mavec, Saša Jerkovića, Miho Šaleharja. Sčasoma bodo v muzej dodajali nove lutke.

Meritve in kalupe so naredili strokovnjaki v muzeju Madame Tussauds. Ekipa strokovnjakov je prišla iz Londona v Slovenijo in za vsako izmed lutk vzela približno 250 različnih meritev ter posnela serijo fotografij z različnih kotov za pripravo kalupov. Nato so sledili izdelovanje kalupov, vlivanje in priprava lutke, kar je trajalo približno pet tednov. Ko so bile lutke izdelane, so jih poslali v Slovenijo, kjer je RTV-jeve maskerje čakal drugi del naloge.

Vida Levičar, vodja oddelka oblikovanja maske na RTV-ju, je povedala, da je pri projektu delalo 10 maskerjev naše hiše, in sicer dva meseca: "Ekipa je s podporo vodstva hiše, izobraževanja in materiala svetovnega formata izdelala najboljši približek lutk oziroma smo izdelali lutke do popolnosti." Kaj je pa njihovo delo vsebovalo: "Priprave so ključne. Kot vodja naše ekipe lahko rečem, da je bilo največ dela opravljenega v pripravljalnem času. Po vseh pripravah je sledilo jemanje odlitkov, vlivanje silikona, izdelava lasulj, brad brkov, obrvi ... Največji izziv nam je predstavljal pravi izbor tena oz. barve voščene kože. Vsi ključni detajli so pripomogli k pravemu voščenemu in realnemu videzu lutk in pri tem smo se morali seznanjati z novimi materiali in tehnikami. Super izkušnja in izziv za naš oddelek."

Lutke je oblekla RTV-jeva stilistka Vesna Mirtelj. Kot je povedala, so oblačila, ki jih nosijo lutke, izbirali kar nekaj časa, saj je temeljitemu brskanju med arhivskimi posnetki oddaj ter dolgotrajnemu iskanju fotografij sledil še posvet z voditelji: "V želji, da bi se izvirnikom kar najbolj približali, smo skupaj pregledali ožji izbor oblačil ter se na koncu odločili za kostime, ki so našim voditeljem najljubši oz. jih obiskovalcem predstavijo v vizualni podobi, ki se jim je najbolj vtisnila v spomin. Proces izbire oblačil, je bil torej podoben tistemu, ki poteka vsak dan, ko pripravljamo stylinge za oddaje. Voščene dvojnike naših voditeljev, bomo po določenem obdobju tudi preoblekli, saj menimo, da bomo s tem obisk v našem muzeju dolgoročno še dodatno popestrili."

Prej našteti obrazi RTV-ja so že videli svoje dvojnike. Mojca Mavec je po svetu videla že veliko muzejev voščenih lutk, a kot je povedala, še nikoli nobenega v okviru javnega zavoda: "Genialna poteza RTV-ja in lepa dopolnitev že obstoječe zbirke starih tranzistorjev in odsluženih strojev. Še posebej moj oče je navdušen – različica hčere, ki bo malo več doma." Kako je potekalo merjenje, kako je bilo srečati dvojnico: "Pri merah je bilo kar nekaj dela, nisem klasičen format, noge so malo daljše, glava pa manjša od povprečja. Prvo srečanje z dvojnico? Prav ljubka. Všeč mi je, ker se smeji. Pa še starala se ne bo kaj dosti. Sva posneli takoj avtič."

In kako so se drugi obrazi RTV-ja odzvali, kako ocenjujejo svoje dvojnike: "Fascinantno. Človek namreč do tega trenutka sploh nima izkušnje, kako je videti ta lok, recimo, od ušesa do ključnice," je povedal Miha Šalehar, komentar Miše Molk pa je: "Ja, ko zagledaš svojega dvojnika, ki je tako zelo podoben tebi, se ustrašiš prihodnosti, da bodo morda, ali zelo verjetno, res hodili kloni po naših cestah in si bomo med seboj popolnoma podobni ter ne bo več tistih različic, tiste naše izvirnosti, posebnosti. Tega časa se bojim."

Uradno odprtje muzeja voščenih lutk bo v ponedeljek, 4. aprila, ob 15. uri, v studiu 14 na Radiu Slovenija. Vabljeni na ogled!


Občutek je povsem nenavaden, sebe srečati v muzeju, sebe videti, in predvsem ta občutek večnosti, da boš tam za vekomaj, tudi ko te v resnici ne bo več, to je res nekaj posebnega.

Marko Filli po srečanju z dvojnikom
RTV muzej voščenih lutk