Sprva jo je očaral Rajko Hrvatič, nato se je zaljubila v manekena Francija Legna, zdaj pa je srečna ob Matjažu Nemcu. Foto: Osebni arhiv
Sprva jo je očaral Rajko Hrvatič, nato se je zaljubila v manekena Francija Legna, zdaj pa je srečna ob Matjažu Nemcu. Foto: Osebni arhiv
Iryna Osypenko
Iryna za svojo postavo dobiva mnoge pohvale. Pravi, da skrbi za zdravo prehrano, hkrati pa se tudi veliko razgibava. Hodi v hribe, teče, igra tenis in plava. Foto: Osebni arhiv

Slovenci so sicer na videz ali ob prvem stiku nekoliko zadržani, vendar ko jih pobliže spoznaš, vidiš, da so v resnici odprti in ljubeči.

Rada prebiram razmišljanja filozofov, ki me prisilijo, da se poglobim vase.

Iryna Osypenko in Matjaž Nemec
Všeč so ji samozavestni moški, Matjaž pa ji je odkril tudi svet politike in gospodarstva. Foto: Osebni arhiv

V manekenstvu je treba imeti veliko mero zdrave pameti in trdo kožo ter se znati upreti vsem in vsemu, ki ogroža bodisi življenje bodisi tvojo poklicno pot.

Iryna Osypenko
Tudi čez nekaj let se želi preživljati z modo in manekenstvom. Foto: Osebni arhiv

Irynin obraz - in njene dolge noge, ki so menda najdaljše v Sloveniji, ste zagotovo videli že na mnogih fotografijah, morda le vedeli niste, da se za vsako podobo skriva isto dekle, saj se Iryna zna spremeniti v pravo kameleonko.

V Slovenijo jo je pred desetimi leti pripeljala ljubezen. V rumenih revijah se je sprva pojavljala predvsem kot spremljevalka razvpitega poslovneža Rajka Hrvatiča, danes, pri 28 letih, ko si je v modnem svetu že ustvarila svoje ime, pa jo na prireditvah na rdeči preprogi pod roko drži Matjaž Nemec, tajnik premierja Pahorja, ki velja za enega najbolj privlačnih članov vladnega kabineta.

Iryna ne navduši le z lepoto, pač pa tudi s prijaznostjo in odličnim znanjem slovenskega jezika, ki se ga je tekoče naučila v enem letu. "Morda pa je k temu pripomogel moj posluh za slovanske jezike," se skromno pohvali 178 centimetrov visoka temnolaska, ki ima poleg manekenstva (in Matjaža) še eno ljubezen - filozofijo. Vse, kar se dogaja okoli nas - in načela vseh pojavov, jo zanimajo že od malega, zato se je odločila sesti v šolske klopi. "Rada prebiram razmišljanja filozofov, ki me prisilijo, da se poglobim vase," pravi Iryna. Spoznajte jo v spodnjem pogovoru.

V Slovenijo ste iz Ukrajine prišli pred več kot desetimi leti. Kaj vas je pripeljalo k nam in koliko ste pred tem sploh vedeli o Sloveniji?
V Slovenijo me je pripeljala ljubezen. O Sloveniji sem vedela le toliko, kolikor sem lahko prebrati na spletu, nato pa me je kaj kmalu očarala in me tako osvojila, da sem jo sprejela za svoj dom.

Ste po prihodu v Slovenijo takoj našli delo ali ste se morali boriti tudi z različnimi predsodki, ki veljajo za dekleta iz Ukrajine?
Že kmalu po prihodu sem imela srečo, da so se mi odprla vrata v svet mode in manekenstva, kjer sem lahko pokazala svoje znanje in izkušnje, hkrati pa tudi svojo osebnost, ki sem jo že prej skrbno gradila, tako v Ukrajini kot drugje v Evropi. Verjetno so bile te moje lastnosti vzrok temu, da sem bila sprejeta z odprtostjo in s spoštovanjem.

Veliko pohval ste dobili, ker ste se slovenskega jezika naučili v enem letu. Kaj, če sploh kaj, vam je v slovenski slovnici delalo največ težav? Ali se spomnite kakšne slovenske besede, ki je ne morete izgovoriti?
Največ težav mi je povzročala dvojina, ki se je še do danes nisem povsem naučila. Ne s pomnim se, da bi mi bila kakšna slovenska beseda tako težka, da je ne bi mogla izgovoriti. Slovenščina je res težja in trša od drugih slovanskih jezikov, toda pri učenju mi je nedvomno pomagalo to, da govorim ukrajinščino in ruščino pa tudi hrvaščino oziroma srbščino, ki sem se ju naučila zelo hitro. Mogoče je k temu pripomogel moj posluh za slovanske jezike.

Kateri znan slovenski moški je na vas naredil največji vtis? Kakšni se vam sicer na splošno zdijo Slovenci?
Kar nekaj znanih Slovencev je name naredilo velik vtis, bodisi zaradi njihovega znanja in široke kulture pa tudi zaradi njihovega prijaznega pristopa. Slovenci so sicer na videz ali ob prvem stiku nekoliko zadržani, vendar ko jih pobliže spoznaš, vidiš, da so v resnici odprti in ljubeči. Znajo biti tudi sproščeni in se celo šaliti na svoj račun.

Veljate za manekenko z najdaljšimi nogami v Sloveniji. Ali veste natančno, kako dolge so? Ste si jih morda po vzoru nekaterih tujih zvezdnic tudi zavarovali?
Da, res vem, koliko so moje noge dolge, vendar ne zato, ker bi si jih sama izmerila, temveč zato, ker sem sodelovala pri nekem projektu študentov oblikovanja, ki so moje noge tudi izmerili. Dolge so 116 centimetrov. Da bi jih zavarovala, pa nisem razmišljala.

Ob vseh obveznostih ste našli čas tudi za študij, odločili ste se za filozofijo. Kaj vas je pritegnilo pri tem študiju in ali bi se lahko čez nekaj let preživljali tudi s tem znanjem?
Od malega sem bila radovedna in iskala vprašanja in odgovore o številnih pojavih, o načelu vsega, kar obstaja, o naravi realnosti. Rada prebiram razmišljanja filozofov, ki me prisilijo, da se poglobim vase. Seveda filozofija ne bo moj poklic, z njo se ne bom preživljala, vendar mi bo pomagala, da bom bolj kakovostno živela. Preživljala se bom z modo in manekenstvom, saj imam svojo šolo, s katero bom pomagala mladim, da bodo v ta svet vstopili mnogo bolj pripravljeni. Želim, da bodo to delo opravljali kakovostno, profesionalno in z vedenjem, da je tudi tu potrebna duhovna rast, da je treba izoblikovati svojo osebnost.

Katero svetovno znano manekenko najbolj občudujete, tako po postavi kot hoji in energiji?
Spoštujem in cenim celo vrsto svetovno znanih manekenk pa tudi marsikatero slovensko, ki pa jih nisem imela za svoje vzornice, saj sem v sebi vedno skušala odkrivati tiste svoje lastnosti, ki so me najbolj opredelile.

O manekenskem svetu velja stereotip, da gre za zelo zahteven posel, v katerem na mlade manekenke "prežijo" različni koristolovci, govori se tudi o drogah. Ali ste imeli v tem smislu že kakšno negativno izkušnjo?
Manekenstvo je res zahteven posel, saj je zunanji videz samo ena izmed odlik, ki jih mora imeti dobra manekenka. Ta svet je zagotovo tudi svet prestiža in bogastva, kjer se vrti veliko denarja, kjer igrajo veliko vlogo mediji in kjer se uspešnost meri tako po denarju kot po odzivnosti v medijih. Prav zato je treba imeti veliko mero zdrave pameti in trdo kožo ter se znati upreti vsem in vsemu, ki ogroža bodisi življenje bodisi tvojo nadaljnjo poklicno pot. Srečna sem, da mi je do zdaj uspevalo to pravilno uravnavati.

Že nekaj mesecev ste v zvezi z Matjažem Nemcem, osebnim tajnikom premierja Boruta Pahorja. Ali obiskujete z njim različne državne sprejeme? Kako dobro se znajdete v družbi politikov in gospodarstvenikov? Vas politika zanima?
Z Matjažem sva se že udeležila državnega sprejema in v družbi politikov ter gospodarstvenikov se odlično počutim, saj mi odkrivajo svet, ki ga do zdaj nisem poznala, me je pa močno pritegnil in v meni prebudil zanimanje, za katerega do zdaj nisem vedela.

Slovenci so sicer na videz ali ob prvem stiku nekoliko zadržani, vendar ko jih pobliže spoznaš, vidiš, da so v resnici odprti in ljubeči.

Rada prebiram razmišljanja filozofov, ki me prisilijo, da se poglobim vase.

V manekenstvu je treba imeti veliko mero zdrave pameti in trdo kožo ter se znati upreti vsem in vsemu, ki ogroža bodisi življenje bodisi tvojo poklicno pot.