Predpremiero si je ogledala njena družina. Foto: BoBo
Predpremiero si je ogledala njena družina. Foto: BoBo
O Weissovi je v filmu spregovorila tudi publicistka Manca Košir. Foto: BoBo

pripovedovati njen življenjski sopotnik Goran Šarac.

Slabo leto po smrti Weissove je režiser Dušan Moravec ob podpori njene družine pripravil vpogled v lik in delo ene izmed slovenskih ikon popularne glasbe. "Simone Weiss nisem poznal, tudi je nisem poslušal, saj sem se gibal v pankovskih krogih in tam njene glasbe nismo poslušali. Skoraj smo čutili manjši prezir do te glasbe. Ampak šele, ko sem delal ta film, sem spoznal, kakšna velika oseba je bila," je za MMC povedal Moravec.

Dokumentarni film, ki nosi naslov Lahko noč, ljubezen moja, so si na posebni predpremierni projekciji v ljubljanskem Kinodvoru prvi ogledali člani pevkine družine, prijatelji in sopotniki. In po ogledu tudi potočili nekaj solz. "Poskušal sem prikazati občutja ljudi, ki so jo poznali. Temu pa sem dodal arhivske posnetke z njenih turnej, ki mi jih je posredovala njena družina," je razložil Moravec.

V filmu, ki je nastal v pol leta, o pevki spregovorijo med drugimi Tereza Kesovija, Goran Karan, Al Bano, Tomaž Domicelj, Sašo Hribar, Manca Košir, Elza Budau, Peter Juratovec ... "Spoznal sem novo osebo - žensko, ki ima karizmo in zelo pozitivno energijo. Na neki način se mi zdi, da je bila spregledana," je poudaril Moravec in dodal, da ga pri ustvarjanju filmov vedno zanimajo stvari, ki so tako očitne, da so skrite.

"Simono Weiss pol Slovenije dobro pozna, pol pa ne. Upam, da jo bodo na ta način spoznali tudi drugi," je še dodal Moravec. "Ljudje, ki so jo poslušali, so jo imeli zelo radi - ne samo kot pevko, ampak tudi kot osebo, ki si zasluži vse spoštovanje."

Na male zaslone film prihaja 16. decembra na 1. program Televizije Slovenija.