Jože Kontrec po koncu izbora ni mogel skriti razočaranja. Foto: MMC RTV SLO
Jože Kontrec po koncu izbora ni mogel skriti razočaranja. Foto: MMC RTV SLO
V telefonskem glasovanju so gledalci in poslušalci Langi, ki se je neposredno uvrstila v finalni večer, od vseh izvajalcev namenili največje število glasov, strokovna žirija pa jim ni namenila niti točke. Foto: MMC RTV SLO

Da spomnimo - Jožetu Kontrecu, članu skupine, ki je na letošnji Emi osvojila največ glasov publike, strokovna komisija pa ji ni namenila niti točke, zaradi česar je namesto pričakovane zmage osvojila šele peto mesto, so po končanem izboru popustili živci. Na hodnikih in v preddverju RTV-ja je tako stresal kletvice in očitke kot npr. "Že lani ste nas zaj... pa letos isto, zdej ste pa Hrvate poslali na Evrosong!".

Videoposnetek incidenta si oglejte na desni spodaj.

Danes so javnosti poslali uradno sporočilo, v katerem se skupina opravičuje za izbruh nezadovoljstva, ki je nastal po koncu izbora: "V takšne nastope vlagamo veliko energije, truda in priprav. Ko dejansko stopiš na oder želiš dati vse od sebe in upaš, da bodo komisija in občinstvo začutili vsaj delček zanosa, ki te vodi, delček želje po uspehu, ki je nujna za prijavo na takšno tekmovanje. Ob dejstvu, da smo občinstvo popolnoma prepričali komisije pa nikakor ne, smo se počutili nemočne. Od tu izvira tudi neprimerna reakcija, ki je včeraj prišla v javnost. Tistim, ki jih je sam dogodek osebno ali na kakšen drugačen način prizadel, se opravičujemo. Resnično nismo želeli škodovati nikomur, ampak čustveno stanje, v katerem se znajde izvajalec v takšnem trenutku, je nepredvidljivo.''

Obenem tudi trdijo, da so ponosni na svoj nastop, zmagovalni zasedbi Quartissimo pa želijo, da se v Moskvi uvrsti čim boljše.

Vsega je kriva žirija
Za komentar iz prve roke smo povprašali drugega člana skupine Miša Kontreca, ki nam je povedal, "da očitki niso leteli proti RTV-ju in Slovencem, ampak proti žiriji - ve se, kdo je sedel v njej". Po njegovem mnenju bi bilo za izbor slovenskega predstavnika za Evrovizijo precej bolje, da bi o potniku odločalo samo ljudstvo, ne pa le nekaj posameznikov v žiriji.

Zavrnil je tudi trditve, ki so se pojavile v nekaterih medijih, da so za nastop porabili več deset tisoč evrov (omenja se celo vsota 75.000 evrov): "Vse to seveda ne drži. V nastop in skladbo smo nekaj vložili, tako kot vsak izvajalec, vendar pa s tem ne mislim na denar. Ob strani nam je stalo kar nekaj ljudi, ki so nam pomagali predvsem z dušo in srcem."

Med RTV-jem in skupino ni zamer
V nekaterih medijih so se pojavile tudi informacije, da je med Lango in RTV-jem nastal spor zaradi česar skupine nekaj časa ne bo mogoče videti na RTV Slovenija. Vodstvo zadnje naj bi pripravljalo celo kazensko ovadbo proti skupini. Tako Kontrec kot urednik projekta Ema 2009 Vanja Vardjan sta nam zatrdila, da nič od tega ne drži. "Strasti so se pomirile, zadeva je urejena," je povedal Vardjan, ki pravi, da zamer ni in da bo Langa seveda še naprej imela možnost nastopa na RTV-ju. Kontrec nam je tudi zaupal, da bodo v nedeljo nastopili v oddaji Spet doma.

Samo Emo ocenjuje Kontrec zelo pozitivno: "Organizacija je bila super, o vseh stvareh smo bili zelo dobro obveščeni." Kljub temu pa jih Ema ne bo več videla.

Jure Rejec