Le upamo lahko, da bo
Le upamo lahko, da bo "namišljena študentka medicine" zdravila le namišljene bolnike. Foto: MMC RTV SLO
Ena izmed fotografij, ki nam jih je Nina poslala v dokaz, da je resnično študentka medicine. Foto: Osebni arhiv
Nina nam je poslala potrdilo, ki naj bi dokazovalo, da je študentka univerze Charite v Berlinu. Na odgovor omenjene fakultete še čakamo. Foto: Osebni arhiv
Študentska izkaznica, ki naj bi dokazovala Ninin status. Foto: Osebni arhiv
Kaly Kolonič, Nina Đurđević in Ema Jagodic
Lastnika licence se bosta Nini v Moskvi pridružila 6. novembra, tam pa se bosta srečala z Donaldom Trumpom, lastnikom licence Miss Universe, dan po izboru pa se bo Nina srečala še s slovenskim veleposlanikom v Moskvi. Foto: Organizator

Pred odhodom slovenske mis universe Nine Đurđević na svetovni izbor v Moskvo so se po spletnih forumih razširile govorice, da je lepa svetlolaska lagala o svoji izobrazbi.

Nina je namreč že ob predstavitvi zatrjevala, da je študentka 4. letnika Medicinske fakultete v Mariboru, pozneje pa je v MMC-jevem klepetu dejala, da ta letnik opravlja v Berlinu in dodala: "Zaenkrat bom tam opravljala zimski semester, potem pa še poletni semester." Obenem je razkrila še, da jo najbolj zanima področje mikrokirurgije.

A ko je svetlolaska, ki se je v klepetu med drugim označila za "odlično študentko", pred dnevi odpotovala v Moskvo, kjer jo 9. novembra čaka svetovni izbor za mis universe, so se po spletnih forumih in v komentarjih pod spletnimi članki o njej razširile trditve, da nič od tega ne drži in da je nihče izmed njenih 80 kolegov na mariborskih medicinski fakulteti ne pozna. Še več: Pojavljajo se celo trditve, da Nina sploh ni dokončala niti Prve gimnazije v Mariboru.

Tudi njen opis na spletni enciklopediji Wikipedia je bil precej zgovoren, saj jo je neznani pisec označil za "namišljeno študentko".

Imena Nina Đurđević ni v evidencah fakultete
Na MMC-ju smo želeli preveriti, koliko resnice je v teh govoricah. Na Medicinski fakulteti v Mariboru so v odgovoru na naše vprašanje kratko in jedrnato zapisali, da "navedenega imena študentke ni v naših evidencah".

Poleg tega pa omenjena fakulteta po podatkih, ki so dostopni na spletu, nima sklenjenega sporazuma za izmenjavo študentov z medicinsko fakulteto v Berlinu, se pa lahko bodoči zdravniki odpravijo na izmenjave na več drugih nemških medicinskih fakultet, in sicer na aachensko, na medicinske fakultete univerz Greisswald, Leipzig in Würzburg, na univerzo Johannes Gutenberg v Mainzu, na medicinsko fakulteto Eberharda Karlsa v Tübingenu, na univerzo Georga Augusta v Göttingenu ali na univerzu Ludwig-Maximilian v Münchnu.

Nina se je na naša vprašanja prek Kaly Kolonič iz Agencije Ekskluzivno odzvala. Dejala je: "Ne razumem Slovencev, ki namesto, da mi dajo podporo in podporo svoji državi v svetu, raje brskajo po moji preteklosti, si izmišljujejo zgodbe in mi želijo škodovati iz ne vem katerega razloga. Resnično sem žalostna, saj namesto da se 100-odstotno koncentriram na priprave v Moskvi, moram razmišljati o tem, kaj si ljudje mislijo o meni. Kljub nepodpori nekaterih rojakov bom dala vse od sebe in predstavljala državo Slovenijo v najboljši možni luči in patriotsko, kot se od mene tudi pričakuje."

Dodala je še: "Vpisana sem bila na University of Maribor, zato na mednarodni izkaznici to tudi piše in so mi jo tako izdelali. Sedaj pa obiskujem univerzo Charite v Berlinu."

Nini pri Miss Universe popolnoma verjamejo
Na obtožbe se je odzval tudi Vladimir Kraljevič, lastnik licence Miss Universe Slovenije, ki je dejal: "Nina je ambasadorka Slovenije v Rusiji, kjer predstavlja svojo državo! Slovenci se ne zavedajo tega! Tukaj ne gre za promocijo Nine Đurđević, temveč za promocijo Slovenije v svetu! Izbor prenaša 180 držav, gledanost je okoli milijardo, kar pomeni, da izbor gleda vsak sedmi Zemljan!" Dodal je, da njemu še nihče ni nič dejal glede domnevne prevare, na vprašanje, ali verjame Nini, pa je odgovoril: "Nikoli nismo imeli razloga, da ji ne bi verjeli."

Pravila tekmovanja za mis universe Slovenije sicer za kandidatke ne omenjajo zahtevane izobrazbe, pogoji so le starost (med 18 in 27 let), slovensko državljanstvo in stalno prebivališče v Republiki Sloveniji, morajo biti neporočene in ne smejo biti ločene ter ne smejo biti matere ali noseče. Klavzule o morebitnem laganju ali zavanju med njimi ni ...