Pika Nogavička se je vrnila v Velenje. Foto: Festival Velenje
Pika Nogavička se je vrnila v Velenje. Foto: Festival Velenje
false
Častna pokroviteljica festivala je igralka Pia Zemljič. Foto: BoBo

Največji otroški festival v Sloveniji, ki ga že nekaj let zapored obišče več kot 100.000 obiskovalcev iz Slovenije in tujine, je odprl vrata.

Festival, ki je v 27 letih prerasel iz enodnevnega dogodka v večdnevno družinsko prireditev, in osrednji namen katerega je kulturna vzgoja in poučna zabava, letos prinaša več kot 50 uprizoritvenih dogodkov in koncertov, 100 ustvarjalnih in raziskovalnih kotičkov, 10 razstav ter številne druge dejavnosti.

Tema letošnjega festivala je Sam svoj mojster. Izziv za male glave in spretne roke bo predvsem to, kaj lahko ustvarijo sami. Na prizorišču bodo mojstrske delavnice na temo naravoslovja in tehnike, kot so gradbena, lesarska, vodoinštalacijska, tekstilna, planetarna, keramičarska in elektrodelavnica. Da vse skupaj ne bi izpadlo preveč resno, bo na prizorišču tudi garaža mojstrov iz risanke A je to.

Gusarji, športniki, umetniki
Umetniške četrti bodo zasedli mojstri umetnosti, kraljestvo narave bodo raziskovali zeliščarji, gobarji, taborniki in Indijanci. Športni poligoni Atletske zveze Velenje in Slovenske vojske vabijo adrenalinske navdušence, spremljevalni športni program pa bo tudi letos sestavljen iz kolesarjenja, planinskega pohoda, rolanja, supanja, jadranja, predstavitev različnih športnih klubov in Pikinega atletskega mitinga.

Novost na prizorišču bo 12-metrska gusarska ladja, na katero se bodo lahko povzpeli mali pirati in pegaste Pike ter si po njenem zgledu tudi sami v ladjedelnici izdelali kakšno plovilo. Svetilnik na prizorišču bo nudil razgled na Velenjsko jezero, kjer bo plula Pikina ladja z gusarskim kapitanom, napovedujejo organizatorji Festival Velenje.

RTV Slovenija se bo na Pikinem festivalu predstavila v soboto, 24. septembra, med 10.00 in 18.30 z Otroškim programom Radia Slovenija in Otroškim in mladinskim programom Televizije Slovenija. Prvemu utripu s festivala bodo otroci lahko prisluhnili na 1. programu Radia Slovenija – PRVI že na poti v Velenje, saj bosta oddaji Radijski ringaraja in Radio Hudo! nastajali neposredno s prizorišča. Preko radijskih valov pa bodo otroci lahko pospremili tudi začetek Pikine jadralne regate po Velenjskem jezeru. Na prizorišču pa bodo otroci pod velikim RTV šotorom spoznali slavnega televizijskega kuharja Pruneliusa Cmoka in skupaj z njim pripravili rolado velikanko, se srečali s pravo radijsko tehniko ter spoznali delo radijskega novinarja in tonskega mojstra ter se družili in fotografirali s Kakadudujem iz oddaje Ribič Pepe.