Anej Sam od Saša Hribarja ogorčeno zahteva plačilo knjige, ker je Hribar v svoji oddaji ni omenil. Foto: MMC RTV SLO
Anej Sam od Saša Hribarja ogorčeno zahteva plačilo knjige, ker je Hribar v svoji oddaji ni omenil. Foto: MMC RTV SLO
Kam greš Evropa?
Tokrat je jabolko spora knjiga z naslovom Kam greš, Evropa? Foto: MMC RTV SLO
Sašo Hribar vpleten v nenavadno zgodbo

V okviru društva Jasa, ki ima sedež v njegovem stanovanju, Anej Sam vsako leto izda eno knjigo. Zaradi zadnje Kam greš, Evropa, pisane v strupeno poučnem slogu, se je znašel tudi v sporu s Sašem Hribarjem, je za Tednik poročala Saša Mihevc.

"Najprej sem dobil telefonski klic pravne službe RTV Slovenija, naj za vraga že poravnam znesek, ki lahko škodi ustanovi, hkrati pa tudi meni. Nisem vedel, za kaj gre. Dobil naj bi neko tiskovino, za katero naj bi plačal 30 evrov, in tega nisem poravnal. Pravni službi sem moral dopovedati, da to ni noben uradni dokument in da mi to lahko pošlje vsak. Da dobivam na naslov oddaje Hri-bar in Radio Ga-ga tedensko ne vem koliko brošur, ne vem koliko vabil, ne vem koliko knjig, t. i. junk maila, ki ga vržem v smeti," je za Tednik pojasnil televizijski in radijski voditelj.

"Sašo Hribar laže"
Anej Sam
mu odgovarja: "Pri polni uglašenosti vseh sestavin lastnega bitja izjavljam, zavedajoč se pomena besede: Sašo Hribar laže." Pri tem Sam dodaja, da Saša osebno dobro pozna in da "ima njegove knjige v Grosuplju". Prepričan je še, da Hribar "izkorišča pozicijo med drugim za pridobivanje dragih knjig brezplačno".

Hribar vztraja, da zneska ne bo poravnal, ker gre po njegovem prepričanju za klasičen način izsiljevanja. "Niti nisi naročil niti stvari ne pregledaš, potem zahteva čez mesec dva, da to zadevo plačaš! Za moje pojme in pravno gledano, je to čisti kriminal," še pravi. Avtor knjige pa odgovarja: "Mi smo samo dali knjigo na ogled. In potem povedali: prišli jo bomo iskati. Pa kje je tukaj izsiljevanje?!" Na vprašanje, zakaj Hribarja ni poklical in vprašal, ali mu lahko knjigo pošlje, odgovarja: "Ja zaboga milega! Bi se moral plaziti pred hišo, pred stavbo televizije? Ne! Mislim!"

Pred leti obupali in knjigo plačali
Ta primer sicer ni edini. Na podoben način je Anej prodal že knjigo o modi Bojanu Krajncu. Mica Puc Ornik, organizatorka v razvedrilnem programu TV Slovenija, se spominja: "Pred nekaj leti se je podobna zadeva zgodila tudi v uredništvu oddaje Hri-bar, ko je urednik Bojan Krajnc dobil po pošti eno tako knjigo od založbe Jasa. Ampak potem so, ker je ni uporabil še enkrat v oddaji, sledila grozilna pisma. In potem, da bi se nekako izognili nevšečnostim, smo pač plačali to knjigo."

Kaj pa o takšnem načinu "prodaje" pravi zakon? Blaž Možina z Zveze potrošnikov pojasnjuje, da zakon o varovanju potrošnikov prepoveduje takšne pošiljke. "To področje ureja tudi zakon o varstvu potrošnikov pred nepoštenimi poslovnimi praksami, saj določa, da se takšno ravnanje podjetja šteje kot agresivna poslovna praksa. V primeru kršitve te določbe jih lahko sankcionira tržni inšpektorat."

"Potrošnik, ki prejme knjigo, ki je ni naročil, je ni dolžan plačati niti je ni dolžan vrniti, ampak jo lahko uporablja," o omenjenem primeru še pravi Možina.

V sporu tudi s hčerko Nives Celzijus
Anej Sam je bil kot Spaso Čankovič rojen v bosanski gorski vasici, pred desetletji pa je spremenil ime. Zaradi svoje bojevite narave je, kot poroča Mihevčeva, v sporu s pol Slovenije - tudi z Bernardo Jeklin, Marjanom Bauerjem, ki naj bi o njem objavil, da ima aids, tožil je Boruta Požarja in astrologinjo Meto Malus, na sodišču pa se bo srečal tudi s svojo hčerko Nives Celzijus, ljubljenko hrvaškega rumenega tiska, Playboyjevo zajčico in pisateljico, ker je izjavila, da jo je psihično zlorabljal in prijateljem predstavljal kot ljubico.

Sašo Hribar vpleten v nenavadno zgodbo