Album 42 prinaša deset skladb, ki jih povezuje ljubezenska tematika. Foto: Spletna stran skupine
Album 42 prinaša deset skladb, ki jih povezuje ljubezenska tematika. Foto: Spletna stran skupine
Tabu
Na koncertno turnejo se podajajo 10. februarja. Foto: Spletna stran skupine
Tabu
Jeseni leta 2006 je skupino zaradi težav z glasom zapustila pevka Nina. Fantje so se odločili, da ne bodo končali glasbene poti in se podali na lov za novim vokalom in tako se jim je pridružila Tina Marinšek. Foto: Menart

Slabi dnevi in včasih tudi solze so sestavni del procesa, kjer se da res vse od sebe.

Primož o snemalnem procesu

Po našem mnenju nam je uspel celoten koncept albuma od ovitka dalje, zato ga osebno uvrščamo med najboljši Tabujevski album do zdaj.

Primož o albumu

Čeprav je Nina že nekaj let v tujini, trenutno v Argentini, smo po zaslugi sodobnih tehnologij v stalnih kontaktih. Slišala je večino posnetega in vse ji je iskreno všeč.

Primož o Ninini oceni albuma

"Četrti otrok" skupine Tabu nosi naslov, ki je gotovo znan vsem ljubiteljem kultnega Štoparskega vodnika po galaksiji, 42. "42, naslovni single z albuma je dejansko naš 42. posneti komad v karieri. In ker smo fani Douglasa Adamsa in smo prepričani, da je 42 dejansko odgovor na vprašanje o smislu življenja, vesolja in sploh vsega," je v pogovoru za MMC pojasnil idejni pobudnik skupine, Primož. V nadaljevanju pogovora je med drugim še razkril, zakaj pri besedilih pesmi prisegajo na ljubezen in kako je album ocenila nekdanja pevka Tabujev, Nina.

S pevko skupine Tabu, Tino Marinšek, ste lahko klepetali v MMC-jevi spletni klepetalnici.

Pred izidom albuma je na radijske postaje prišel singel 42, v katerem prevladuje izrazit ritem bobna in Tinin vokal. Ali napoveduje svež zvok Tabujevcev?
Tabu ostaja to, kar je, popolnoma in široko odprt za plavanje po vseh glasbenih zvrsteh. Tisti, ki poznajo naše dosedanje delo, vedo, da se na naših albumih najde vse od hudih kitarskih rifov, do disko izletov. Nikoli se nismo preveč obremenjevali s predalčkanjem sem ali tja, delujemo po trenutnem navdihu in razpoloženju in veseli nas, da nam naši fani to dovolijo.

Predzadnja pesem Namesto srca je odsevala vaš odnos do sveta, 42 je ljubezenska pesem. Rdeča nit celotnega albuma je pravzaprav ljubezen. Zakaj ravno ta tematika?
Kot ugotavljamo tudi v uvodnem razmišljanju na albumu - smisel in gonilo vsega je ljubezen, mimo tega ne moremo. Ljubezen do česar koli in kogar koli. Glede na to, da smo že precej zreli, pa nismo dovolili, da bi bil album na račun tematike klišejski, nasprotno.

Kako so nastajale zamisli za skladbe?
Zamisli nastajajo vedno in povsod. Nekatere od skladb na albumu so nastale še v času, ko je bila z nami Nina (op. a. nekdanja pevka), pa jih zaradi znanih težav nismo mogli posneti, kot bi želeli. Sicer pa je veliko večino glasbe kot po navadi spesnil kitarist Maco, v pisanju besedil pa se je poleg basista Izija tokrat poskusila tudi Tina, sta pa kot avtorja sodelovala tudi bivša člana, Marjan in Nina, ki sta prispevala vsak po eno besedilo. Seveda je tu še aranžmajsko delo, kjer finalno obdelamo komade in smo pri tem prisotni prav vsi.

Kaj torej prinaša 42?
42 je paket pesmi, na katere vse smo, brez izjeme, ponosni. Glede na to, da smo se od več kot dvajset pripravljenih skladb odločili za deset končnih, potem si lahko mislite, da je na albumu res najboljše, kar ta trenutek znamo in čutimo.

Kako je nastajala ideja za naslov?
Spontana naključja. 42, naslovni single z albuma, je dejansko naš 42. posneti komad v karieri. In ker smo fani Douglasa Adamsa in smo prepričani, da je 42 dejansko odgovor na vprašanje o smislu življenja, vesolja in sploh vsega, odločitev sploh ni bila težka.

Kako se vaš četrti studijski album razlikuje od ostalilh treh, poleg vokala?
Kot je seveda očitno, se razlikuje po barvi vokala. Tina je prinesla nove barve v Tabu pobarvanko in zaradi njenega glasu zveni Tabu seveda malo drugače. Kar se nastajanja glasbe in besedil tiče, pa ni sprememb od prej, vse še vedno pišemo sami, torej smo naredili še en čisto tabujevski album, malo tega, malo onega.

Kot ste že omenili, gre za za prvi album, ki ste ga posneli s Tino. Kako je potekal snemalni proces? Zasledili smo namreč, da je Tina potočila tudi kakšno solzo med dolgimi snemalnimi dnevi.
Slabi dnevi in včasih tudi solze so sestavni del procesa, kjer se da res vse od sebe. V mesecu dni, kolikor smo v Mostarju snemali album, se namreč zgodi veliko, od vsakega člana ekipe Tabu se zahteva maksimum in tukaj Tina, čeprav je sveža Tabujevka, ni bila izjema. Veliko smo tokrat snemali v živo, torej vsi hkrati, pesmi tako bolj zadihajo, je pa res, da je zato treba veliko več truda.

Kako je Nina ocenila album? Ga je že imela priložnost poslušati?
Čeprav je Nina že nekaj let v tujini, trenutno v Argentini, smo po zaslugi sodobnih tehnologij v stalnih kontaktih. Slišala je večino posnetega in vse ji je iskreno všeč. Po tolikih let poznanstva si upamo trditi, da so njene besede resnične.

Bo albumu sledila podobna koncertna turneja, kot ste jo pripravili po izdaji LunLaGun?
Tako je. Glasna, lepa in zabavna turneja 42 se bo začela 10. februarja v ljubljanskem Kinu Šiška z velikim otvoritvenim koncertom, potem pa po vsej Sloveniji.

Ste ena redkih skupin, ki za svoje single snema videospote. Kakšna je vloga lastnega videospota danes?
Tudi na to ne pozabljamo. Če želiš korektno predstavit album ali singel, je treba nekaj pokazati tudi s sliko. Žal nam je samo, da ne premoremo niti ene dobre oddaje z videospoti na nacionalni televiziji. To je res črna pika za tiste, ki delajo program. Nekoč, nekaj let nazaj, je bilo drugače in takrat je bila kulturna eksplozija. Veliko novih bendov, med njimi smo na sceno prišli tudi mi.

Slabi dnevi in včasih tudi solze so sestavni del procesa, kjer se da res vse od sebe.

Primož o snemalnem procesu

Po našem mnenju nam je uspel celoten koncept albuma od ovitka dalje, zato ga osebno uvrščamo med najboljši Tabujevski album do zdaj.

Primož o albumu

Čeprav je Nina že nekaj let v tujini, trenutno v Argentini, smo po zaslugi sodobnih tehnologij v stalnih kontaktih. Slišala je večino posnetega in vse ji je iskreno všeč.

Primož o Ninini oceni albuma