Cela ekipa Wudisban Records se je sinoči predstavila v Gali Hali. Med njimi pa sta bila tudi Drill in Burka, ki sta pred kratkim izdala svoj prvi skupni album Liquid Smoke. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Cela ekipa Wudisban Records se je sinoči predstavila v Gali Hali. Med njimi pa sta bila tudi Drill in Burka, ki sta pred kratkim izdala svoj prvi skupni album Liquid Smoke. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Burke in Drill
Tokrat so oder zavzeli raperski soborci pod okriljem založbe, ki je zrasla iz okostja Veleborja (Ghet, Mrigo, Emkej in Mito). Prav Emkej je eden izmed ustanoviteljev založniške hiše, poleg Nika. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Burke in Drill
Burke in Drill sta predstavnika primorske raperske scene, ki skupaj sodelujeta že nekaj let. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Amo
Amo je postal državni prvak v kasični freestyle bitki. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Nemir
Nemir je velenjski MC, ki je na slovenski sceni prisoten že nekaj let. Poleti 2012 je zmagal na natečaju enega največjih hiphoperskih festivalov na Balkanu - Fresh Island. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Nemir
Pred dvema letoma je na otoku Pag v sklopu festivala Fresh Island nastopil z legendama hiphopa Nasom in Eve. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Nemir in Amo
Nemir je v več kot 10 letih nastopanja stal na odru s številnimi svetovno znanimi in balkanskimi izvajalci. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin

V leto sta najdejavneje vstopila primorska MC-ja Drill in Burke, ki sta že konec lanskega leta izdala svoj prvi skupni album Liquid Smoke. Drill je sicer sprva ustvarjal v duetu R.I.C., toda potem ko se je razšel z Dpekom in nadaljeval samostojno kariero z izdajo dveh albumov: Vokalni dirigent in Nuklearna zima.

Njegov lokalni soborec Burke je že kot najstnik ustvarjal svojo glasbo in sodeloval z različnimi izvajalci. Med drugim tudi Drillom. Tako je tudi padla ideja za skupni album, na katerem so vsi 'beati' in glasba avtorska. Posebnost plošče pa je tudi v tem, da so pri njej sodelovali mladi neuveljavljeni producenti.

Letošnje leto je tudi čas – vsaj tako pravi ptujsko-mariborski MC Amo -, ko bo prišel njegov prvi pravi studijski album. "Jaz bi rad, da bo to, kar bom naredil, dobro še čez 10 let. Ko bodo ljudje poslušali in rekli: 'To je pa res imel prav.'," si želi Amo, sicer aktulani državni prvak v klasičnem 'freestyle' raperskem bojevanju.

Z mlado rapersko močjo (in malo bolj izkušenim Nemirom) smo izmenjali nekaj besed pred njihovim sinočnjim nastopom.


Drill, Burke zunaj je vajin prvi skupni album. Kako sta se odločila, da združita svoje moči še na albumu?
Burke: Spoznala sva se pred desetimi leti in takrat sva začela delati vsak nekaj po svoje. Ves čas smo snemali skupaj, ampak vsak je izdajal svoj material sam. Pred enim letom pa sva začela intenzivno sodelovati skupaj.
Drill: On je bil moj 'backvokalist', ko sem izdal svoj zadnji album. Ves čas je bil z mano tudi po koncertih. In posledično sem tudi jaz njemu posojal svoje vokale.

Pri zadnjem albumu Liquid Smoke in pri vajinih prejšnjih je zanimivo to, da ohranjata primorsko narečje. Zakaj?
Drill: Zadnjič sem razlagal nekomu, da je na Obali precej italijanskih besed in da tisti, ki jih ne razume, se sploh ne vpraša, ali je sploh italijanska. Gre za popačeno italijanščino – naš pogovorni jezik. Ampak nismo hoteli delati albumov v sterilni slovenščini.
Burke: To je naš vsakdanji pogovor, ki smo ga prenesli na album. Ko že sam pišem besedilo, se ne morem postaviti v položaj, da bom pisal drugače, kot govorim.

Je ljubljanščina bolj komercialno sprejeta kot narečje?
Burke: Ni. Mogoče zato, ker je to prestolnica in jo govori več ljudi. Toda če gledaš Dnevnik, ne slišiš samo ljubljanščine.
Drill: Tudi primorščina je ena izmed bolj slovnično pravilnih narečij – kar se tiče izgovora. Jaz kot MC ne govorim drugih narečji. To je zame nedopustno. Nekateri zelo nasprotujejo, če nekdo uporabi angleščino. Tu v Ljubljani je veliko polglasnikov, ki jih mi ne govorimo.

Svojih tem se lotevata na malo zabavnejši način. Koliko vas lahko "zapelje" trenutno dogajanje v družbi pri ustvarjanju besedil? V smislu, da ne izpadeta, kakor da pozersko izkoriščata stanje.
Drill: Trenutno stanje ponuja teme, ki so popularne pri raperskih poslušalcih. Gre za družbeno kritične tematike, na katerih raperske temelji.
Burke: Lahko se dotakneš neposredno ljudi. Mislim, da je rap edini glasbeni žanr, ki se dotika problematike ljudi. Nobena druga se ne dotika, kaj se lahko izboljša.
Drill: Dobra stvar je tudi v tem, da lahko negativno situacijo obrneš v nekaj pozitivnega v glasbi.
Nemir: Hiphop je glasba ozaveščanja ljudi. Če nekdo rapa o avtomobilih in ženskah, se mi zdi čisto zgrešeno. Zdaj je v svetu 90 odstotkov 'bullshita' in 10 odstotkov prave rapglasbe. Ta podlaga zdaj, ki se dogaja v svetu, je idealna priložnost za vsakega MC-ja, da pove, kako stojijo stvari.
Amo: Se strinjam. Ljudje morajo spet stopiti skupaj, na drugačnih ravneh in zdaj je pravi čas za takšna besedila.

Glede na trenutni ekonomsko-socialni položaj, kdaj veš, da ne greš predaleč z besedilom? Kje je meja, do katere lahko greš, da nisi žaljiv?
Burke: Meja humorja je pri vsakem posamezniku različna. Nekoga lahko užališ, če rečeš: "Sneg je padal, ful." In bo nekdo rekel, da to ni res. Jaz nimam praga žaljitve. Dokler je nekaj resnično, lahko poveš vse, kar ti pade na pamet. Tako tudi pričakujem, da bodo ljudje sprejeli moja besedila.
Drill: Nekako je prednost oz. verlina MC-ja, da se ne ozira na potencialne žaljitve. Recimo precej je nekih tematik, ki opisujejo kriminalna dejanja. Ljudi lahko moti moje sporočilo, ampak žaljiva je sama zgodba. Jaz vsaj nekaj naredim glede tega.
Burke: Če imaš kaj za povedati, gleda na to, kar mi govorimo, si zatiskaš oči, kaj se dejansko dogaja. Ne boš sploh govoril o tem. Pustil boš nekoga, da krade, samo da se ne tiče tebe.
Drill: To je nasploh zgrešeno.

A opozarjata ali kritizirata?
Drill: Opozarjava.
Drill in Burke (enoglasno): Opozarjava in kritizirava.

Kakšen je vaš odgovor tistim, ki pravijo, da med mlajšo generacijo raperjev pri nas ni takšnega, ki bi jih 'odpihnil' oz. prepričal?
Burke: Sprejemam od vseh mnenje. Mene tudi določeno obdobje ni nihče 'odpihnil'. Mogoče bi moral iti 10 let nazaj, da bi lahko rekel, da me je nekdo res navdušil.
Drill: Vsak ima različne kriterije.
Burke: Ne obremenjujem se s tem. Vedno boš nekomu všeč in nekomu ne.

Kdo je vaju v zadnjem obdobju navdušil?
Drill in Burke: Sajkoslav. In Amo je kar petarda, to kar je izdal na zadnjem singlu.

Amo, zakaj realizacija albuma je še vedno na čakanju?
Amo: Ni težava, da nabereš material. Jaz bi rad, da to kar bom naredil, da bo dobro še čez 10 let, ko bodo ljudje poslušali in rekli: "To je pa res imel prav."

Koliko trpi kvaliteta pri tistih, ki izdajajo albume v roku enega leta?
Amo: Odvisno. Nekaterim se nabira že prej material, preden izdajo album.
Nemir: Vedno je več izhodišč in različnih pogledov. En dela iz fore, drugi pa želi biti bolj kvaliteten. Če že prideš in si osvojiš neko pozicijo na sceni, je dobro, da obdržiš ta nivo in ne gre vseeno. Če pa ti je vseeno, pa delaš budalo iz sebe, pa to spoznajo tudi ljudje.