Kolumbijska popzvezdnica Shakira je v Johannesburg prispela že pred nekaj dnevi. Foto: Reuters
Kolumbijska popzvezdnica Shakira je v Johannesburg prispela že pred nekaj dnevi. Foto: Reuters

"Številni umetniki, ki predstavljajo prave južnoafriške ritme, na koncertu ne bodo nastopili, naša kultura pa bi si zaslužila promocijo v svetovnem merilu," je v Johannesburgu predstavnikom medijev povedal Kid Sithole, predsednik sindikata kreativnih delavcev JAR-a.

Prejšnji teden so predstavniki sindikata na sestanku s Fifo dosegli, da bo na dogodku namesto le treh na oder stopilo sedem domačih izvajalcev.

Neposredni prenos koncerta ob odprtju SP-ja bo tudi na 2. programu TV Slovenija, začel se bo v četrtek ob 20.00.

Koncert, ki se bo na stadionu Orlando v johannesburški četrti Soweto zgodil v četrtek in na katerem bodo poleg drugih zvenečih imen iz sveta glasbe nastopili Alicia Keys, Shakira, Black Eyed Peas in John Legend, je razjezil omenjeni sindikat, saj po njihovem mnenju ne gre za pravi afriški dogodek, zato domačine pozivajo k bojkotu.

Iz sindikata sporočajo, da ne pozivajo k nasilju ali protestu, želijo le, da ljudje na koncert preprosto ne bi prišli. Vstopnice, katerih cene se gibajo od 50 evrov naprej, so po njihovem mnenju predrage za običajne Južnoafričane, zato naj bi bil dogodek "elitističen". A je kljub temu razprodan, na stadionu Orlando pričakujejo okrog 30.000 ljudi.

Kolumbijska zvezdnica Shakira, eno glavnih imen koncerta, je posnela uradno Fifino himno SP-ja v nogometu 2010, ki nosi naslov Waka Waka. Poslušajte jo v priloženem videoposnetku.