Zmagovalec festivala v San Remu bi se lahko možnosti nastopanja na Evroviziji tudi odpovedal, a tega ni storil, kar so potrdili organizatorji ‒ kdo bi zapravil priložnost nastopanja na največjem glasbenem dogodku v Evropi? Mahmood si je kot predstavnik Italije že zagotovil nastop v finalu, ki bo 18. maja.

Alessandro Mahmoud, umetniško Mahmood, se je rodil leta 1992 v Milanu materi Italijanki in očetu Egipčanu. Foto: EPA
Alessandro Mahmoud, umetniško Mahmood, se je rodil leta 1992 v Milanu materi Italijanki in očetu Egipčanu. Foto: EPA

"Ne morem verjeti, to je nekaj neverjetnega," je bil prvi odziv 27-letnega glasbenika, ki se je še kar čudil, da je veliki zmagovalec festivala s tradicijo, ki je potekal v gledališču Ariston. Potem ko mu je prva dama 69. San Rema, Virginia Raffaele, skušala dopovedati, da je čisto zares prav on zmagovalec, je Mahmood še enkrat v petih dneh (tako dolgo je trajal festival) zapel avtorsko pesem Soldi (denar). Avtorja pesmi sta še Dardust in Charlie Charles.

Pevec, ki je leta 2012 nastopil v X Factorju, je v San Remu že nastopil, in sicer leta 2016 v kategoriji mladih pevskih upov s pesmijo Dimentica, bil je četrti, leta 2018 pa je s pesmijo Gioventù Bruciata proslavil zmago in uvrstitev na Sanremo 2019.

Je tudi besedilopisec, med drugim je napisal pesem za še enega nekdanjega zmagovalca San Rema in italijanskega evrovizijskega predstavnika leta 2013, Marca Megnonija.

Mahmood je dobil zapleteno glasovanje - skupek glasov novinarjev, glasbenih kritikov ter gledalcev in gledalk.

Superfavorit Ultimo le drugi
Občinstvo je v velikem finalu na prvo mesto postavilo Ultima s pesmijo I tuoi particolari, a seštevek vseh glasov je za zmagovalca določilo Mahmooda. Tretja je bila skupina Il Volo s pesmijo Musica che resta, ki je na sanremskem festivalu slavila leta 2015, ko je tudi preizkusila evrovizijski oder. Ljubljenka občinstva, legendarna Loredana Berte, je s pesmijo Cosa ti aspetti di me končala na 4. mestu.

Skupaj se je za zmago potegovalo 24 izvajalcev in izvajalk (nastopilo je le šest pevk). Italijanski mediji so med favorite uvrščali še naslednje izvajalce: Nek Mi faro trovare pronto, Daniele Silvestri Argentovivo, IramaLa ragazza con il cuore di latta, Simone CristicchiAbbi cura di me, Francesco RengaAspetto che torni ...

Salvini ni zadovoljen z zmagovalcem
Oglasil se je tudi italijanski notranji minister Matteo Salvini, v pričakovanem tonu je tvitnil: "Mahmood ... mah. Najlepša italijanska pesem?! Jaz bi izbral Ultima, kaj pravite vi?"

Salvini se je že med festivalom zapletel v spor z umetniškim direktorjem festivala, glasbenikom Claudiom Baglionijem, ki je izkazal nestrinjanje z italijansko vlado glede migrantske politike. Mahmood po zmagi ni želel komentirati zadeve, povedal je le, da je 100-odstotno Italijan: "Sem Italijan, rodil sem se in odraščal v Milanu. V pesem sem dodal le en arabski verz, ki me spominja na moje otroštvo, ampak sem Italijan 100-odstotno." Alessandro Mahmoud se je rodil materi Italijanki in očetu Egipčanu.

Skozi petdnevni festival so krmarili Claudio Baglioni, Virginia Raffaelle in Claudio Bisio. Foto: EPA
Skozi petdnevni festival so krmarili Claudio Baglioni, Virginia Raffaelle in Claudio Bisio. Foto: EPA

Festival, ki ga spremlja vsa Italija
Na festival v San Remo vsako leto pritegnejo odmevne goste, ki dvigajo že sicer odlično gledanost festivala na državni televiziji Rai.

Med njimi so bili letos Luciano Ligabue, Eros Ramazzotti, Antonello Venditti, Elisa, Giorgia in Alessandra Amoroso, velik aplavz pa je požel dolgoletni glavni motor festivala Pippo Baudo.

Med nastopajočimi sta bila Eros Ramazzotti in portoriški pevec Luis Fonsi, avtor uspešnice Despacito. Foto: EPA
Med nastopajočimi sta bila Eros Ramazzotti in portoriški pevec Luis Fonsi, avtor uspešnice Despacito. Foto: EPA