Maraaya sta zasedla 14. mesto, čestitke pa dežujejo z vseh strani. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Maraaya sta zasedla 14. mesto, čestitke pa dežujejo z vseh strani. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Maraaya
Maraaya na evrovizijskem odru. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin

Za slovenskega predstavnika Maraayo, ki sta se vrnila v Slovenijo, dežujejo čestitke z vseh strani. Osvojila sta 14. mesto med 40 državami, dodatno priznanje pa prihaja od Klubov ljubiteljev evrovizijske popevke OGAE, ki so Slovenijo uvrstili na visoko peto mesto.

Raay je poleg tega na novinarski konferenci pojasnil, da je Slovenija osma najuspešnejša država na evropskih glasbenih lestvicah. Med najboljših 50 so se po njegovih podatkih danes uvrstili v Nemčiji, zjutraj so bili celo osmi na Švedskem, dobro pa kotirajo tudi na Nizozemskem, Finskem, v Grčiji in na Poljskem.

Marjetka je ob tem dodala, da so bili presenečeni in ponosni, da so dobivali točke iz držav, ki prej verjetno sploh niso vedele, da obstajamo. Če bi glasovala tudi Hrvaška, ki Sloveniji po navadi dodeli veliko točk, bi bila uvrstitev po njunem mnenju še višja.

Urednik Razvedrilnega programa Televizije Slovenija Mario Galunič je na novinarski konferenci pojasnil, da si je nastop Maraaye ogledalo 600.000 Slovenk in Slovencev oziroma 30 odstotkov državljanov, česar že dolgo niso zaznali.

Sveže vtise o svoji evrovizijski izkušnji pa sta delila tudi v pogovoru z voditeljico Dnevnika Eriko Žnidaršič. Več si lahko preberete spodaj.


Sta vesela, razočarana ali oboje hkrati?
Raay: Ob takih pozitivnih momentih in toliko čestitkah je zelo težko biti razočaran. Mogoče tisti prvi trenutek, predvsem zaradi res neverjetnih napovedi letos, bi si malo želel mogoče več. V bistvu 14. mesto med 40 državami, ni kaj dodati.

Tudi solze so tekle?
Marjetka: Da, to so bile bolj solze sreče, da ne bo mogoče kakšne napačne interpretacije, napet si celih deset dni, in ko končaš, se vse sprosti, tako da si vesel, da si dobro opravil.

Rekli ste, da bi si zaslužili uvrstitev med prve tri po prireditvi in da očitno ne gre le za glasbo, ampak to smo vedeli ...
Raay: S tem nisem mislil, da gre mogoče za politiko, ampak preprosto lahko rečem, da sta bili še dve skladbi poleg najine - tudi Norveška, ki so se odločili le za glasbo, brez dodatnih efektov, zaslonov ... In da, mogoče je Evrovizija preprosto tak vizualni dogodek, da je enostavno treba čim več v najboljšem pomenu tega kiča dodati zraven, da vse še podkrepiš, ampak nekako sva ponosna, da imava posnetek, ki ga lahko s ponosom pokaževa kateri koli založbi v tujini. Tudi komentarji in odzivi so fenomenalni.

Marjetka, kako je bilo stati v polni dvorani v tistem vzdušju navijačev. Kakšni so bili občutki?
Marjetka: Lahko rečem, da je bilo vsak dan lažje. Včeraj, se mi zdi, je bilo najlažje kljub temu psihičnemu trenutku, ker sem vedla, da naju gledajo vsi Slovenci in vsi zelo dobro mislijo ter navijajo, tako da sem si rekla, da si bom vzela te trenutke, da jih zaužijem v polni moči. Poskusila sem in mislim, da sem se naužila vseh teh pogledov, občutkov, uživala sem.

Tudi letos ni šlo brez škandala, razveljavili so glasove žirij Makedonije in Črne gore. Morda kaj več vesta, zakaj?
Raay: Če pride do nepravilnosti, je v bistvu neko pravilo, da ne velja mešan glas, ampak velja samo glas televotinga in to se je zgodilo. Mislim, da so bolj slovenski tabloidni mediji naredili iz tega škandal. Vse ostane tako, kot je, 14. mesto je naše in to je to. Fino, da smo to omenili, da ne bi mogoče še kdo zavajal.

Je tudi vaju navdušil švedski nastop?
Raay: Ni bila mogoče to najina najljubša skladba kot skladba, ampak nastop je bil dodelan. Spoznala sva ga na Nizozemskem na promociji, je bil simpatičen in preprost. Ima tudi močno založbo za sabo, tako da verjamem, da bo tudi v drugih državah marsikaj naredil. Sva se pa spoprijateljila predvsem z Il Volo, fanti iz Italije, ki so zelo simpatični, smo imeli skupaj garderobe, drug zraven drugega - lepo je videti take velike ljudi, da so tako preprosti.

Čisto na kratko, si nas bodo dobro zapomnili, tudi po slušalkah morda?
Raay: Zagotovo, ne samo po njenih (Marjetkinih; op. a.) tudi po 400 slušalkah, za katere so se borili tako novinarji kot oboževalci.

Kam zdaj odhajata, domov?
Marjetka: Da, tako je, danes odhajamo domov. Dobro se spočijeva, jutri pa zelo zgodaj po najina fanta Vida in Oskarja.

Maraaya prispela v Slovenijo
Maraaya prispela v Slovenijo