29-letni glasbenik je nase prvič opozoril na pevskem resničnostnem šovu Idol, pozneje pa se je osredotočil na ustvarjanje lastne glasbe, na pomoč mu je priskočila tudi sestra Luisa. Prav ona je zanj napisala zmagovito evrovizijsko pesem, ki je navdušila tako občinstvo kot strokovne žirije po vsej Evropi. Foto: Reuters

29-letni portugalski pevec, ki je pred kratkim izdal svoj novi album Paris, Lisboa, je po pisanju spletnega portala Eurovisionworld povedal, da na zmago na Evroviziji po dveh letih gleda precej bolj pozitivno kot v preteklosti. "Nimam več negativnih čustev, pravzaprav sem šele zdaj hvaležen za vse, kar mi je Evrovizija dala," je povedal Salvador Sobral.

Pojasnil je, da ga je slava doletela v najslabšem mogočem trenutku v njegovem življenju. Sobral je namreč dolgo trpel za kronično srčno boleznijo, po zmagi na Evroviziji pa ga je čakala presaditev srca. "Ko sem bil v bolnišnici, nisem mogel uživati v vsem, kar se mi je dogajalo na glasbenem področju. Zdaj je drugače, potujem po svetu in nastopam. Šele zdaj lahko užijem dobre stvari, ki mi jih je prinesla Evrovizija, in zato sem zelo hvaležen," je povedal Sobral in dodal, da je na začetku videl predvsem slabe strani slave, kar pa se je zdaj spremenilo.

Spregovoril je tudi o pesmi Telemoveis, s katero bo letos Portugalsko v Tel Avivu zastopal Conan Osiris. Priznal je, da ni največji oboževalec pesmi, vseeno pa se mu zdi, da bi lahko Osiris Portugalski prinesel novo zmago: "Ljudje na Evroviziji radi vidijo nekaj, kar naredi vtis, nekaj, kar je drugačno in izstopa. In Osiris vse to ima."

Neslavni rekord Portugalske

Portugalska se je Evrovizije prvič udeležila leta 1964. Preden je leta 2017 na Evroviziji slavil Sobral, se Portugalska nikoli ni uvrstila visoko, na prvem izboru ni prejela nobene točke, prav tako pa se jim nikoli ni uspelo uvrstiti med najboljših pet.

Pravzaprav je bila vse do Sobralove zmage nosilka prav posebnega rekorda, čeprav se je Evrovizije udeležila kar 50-krat, ni niti enkrat zmagala.