Nuša je v dveurnem nastopu, ki ga je poimenovala Neustavljiva energija, predstavila največje evrovizijske uspešnice - tako domače kot tuje - in tudi venček svojih največjih uspešnic. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Nuša je v dveurnem nastopu, ki ga je poimenovala Neustavljiva energija, predstavila največje evrovizijske uspešnice - tako domače kot tuje - in tudi venček svojih največjih uspešnic. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
- Brez besed
- Ne prižigaj luči v temi
- Apres toi
- Pridi dala ti bom cvet
- Prisluhni mi
- Ne partez pas sans moi
- Ein bißchen Frieden
- Love Isn't Love
- Waterloo
- Dan ljubezni
- Vse rože sveta
- Hold Me Now
- Love Shine A Light
- Rock Me Baby
- Neka mi ne svane
- Take Me To Your Heaven
- Every Way That I Can
- Samo ljubezen
- No One
- Diva
- My Number One
- Hajde da ludujemo
- Molitva
- Venček (Prvič in zadnjič, Noe, Noe, Energy)
------------------------------
- Dan ljubezni
Maja Keuc in Darja Švajger
Na odru sta se Nuši kot posebni gostji pridružili Maja Keuc in Darja Švajger. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Moram priznati, da je bilo super, in sem tudi zelo počaščena, da me je Nuša povabila. Koncert je bil mega.

Maja Keuc o koncertu
Pepel in kri
Za prav prijetno presenečenje so poskrbeli člani legendarne zasedbe Pepel in kri. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Patrik Greblo
Tudi tokrat je za dirigentsko palico poprijel Patrik Greblo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Lucienne Lončina in Lado Leskovar
Manjkala nista niti Lucienne Lončina in Lado Leskovar. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

... na vse to je sinoči na koncertu, ki ga je poimenovala Neustavlijva energija, ob spremljavi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija in s posebnimi gosti spomnila Nuša Derenda. Pevka, ki si deli najboljšo slovensko uvrstitev na izboru za pesem Evrovizije (sedmo mesto), je v do tri četrtine napolnjenem ljubljanskem hramu kulture proslavila desetletnico svoje evrovizijske izkušnje na velikem odru v Københavnu s skladbo Energy (Ne, ni res) - ki sta jo "zakrivila" zakonca Vlašič ob pomoči Lucienne Lončina.

"To ni bil isti občutek, kot je bil na Danskem, ampak je bil tu še lepši, ker je dlje trajalo. Mislim, da smo v dveh urah lepo zadihali z občinstvom. Na Danskem sem imela na razpolago le tri minute. Tam sem naredila pač to, kar sem. Sicer sem tudi tam dobila malo 'feedbacka', ampak se danes počutim zelo dobro," je v smehu priznala po nastopu za MMC Nuša.

To je bil Nušin večer. Bil pa je tudi večer obujanja spominov na čase, ki jih več ni. "Skladbe sem izbrala sama. Po občutku," je za MMC priznala pevka.

Od domačih legend k tujim. In nazaj.
Že uvodoma je gostiteljica večera zbrane popeljala v čas brezčasnih popevk. "Težko je biti tako seksi, kot so bile pevke takrat. Vsaj zame," je v enem izmed nagovorov Gallusove dvorane dejala pevka. Brez Besed, Ne prižigaj luči v mraku, Pridi, dala ti bom cvet - popevke, ki so za častno približanje izvirnikom zahtevale retromikrofon in neponovljiv Nušin vokal.

"Vsaka skladba je težka, ker je treba v vsako dati malo sebe in ohraniti pravi občutek skladbe. Ker če začneš nekaj improvizirati, to ni to. Jaz rada pojem 'coverje', oprosti. Ko drugi pravijo: 'Pa ne, to ni več zanimivo. Daj naredi nekaj novega in drugačnega.' Ne! Če je izvirnik dober, ga ne moreš še izboljšati. Vsak pa tudi nima tega občutka. Jaz sem vse te skladbe začutila,"
je razložila za MMC Nuša.
Strup je v majhnih stekleničkah
V pevkinih rokah je bilo kolesje časa. Na potovanju pa se ji je najprej na odru pridružila vokalistka, s katero si deli najboljšo slovensko uvrstitev na Evroviziji. "Vsaj enkrat lahko napovem: 'Strup je v majhnih 'flaškah'.' Ona je za pol centimetra manjša od mene," s temi besedami je Nuša na oder priklicala Darjo Švajger, ki je zbrane odnesla v leto 1995, ko je evrovizijskemu občinstvu predstavila Prisluhni mi.
Umirjena na začetku, toda po odhodu Darje z odra, je Nuša (po prvi izmed mnogih preoblek) začela kazati svojo ognjeno stran.

"Ja, nisem si mislila, da bo res tako dobro vzdušje. Od začetka so ljudje bili še malce zadržani, ampak tudi jaz sem zbrala repertoar po letih in tista leta, ko so bile skladbe, kot je Brez besed, občinstvo na Evroviziji še ni tako norelo kot zdaj. Tako da smo začeli postopoma," je svoje doživljanje koncerta z MMC-jem delila Nuša.

Večer legend
Ein bißchen Frieden
je sprostila grla največjih pogumnežev, Waterloo je zatresel stole in sprožil prvi večji aplavz, a šele prihod prvega presenečenja večera je poživel dvorano. "Pusti tisoč dni in tisoč noči," je ob nepozabni melodiji začarala zbrane in kot privid so na odru - vitalni kot nikoli - prišli še delujoči člani skupine Pepel in kri. Ob Hrušovarjevih prisrčnih poskusih, da pozdravi Nušo s poljubom, je Gallusova dvorana dobila odmerek slovenske glasbe, ki ga v živo ne sliši vsak dan. Da je bila izkušnja še intenzivnejša, je poskrbel še drugi skriti gost, Lado Leskovar. Ta je ob tej priložnosti zapel skladbo, ki jo je pel pred natanko 44 leti - Vse rože sveta.
Iz časov glasbene (pra)davnine je počasi, a vedno bolj energično h koncu vlekla vse niti koncerta Nuša. Če so zbrani še "odnesli", da so lahko Rock Me Baby (Riva) poslišali sede, ni bilo več tako ob priredbi Sertab Erener Everyway That I Can. Nuša je spodbudila vse, da so se vstali in ob pomoči trebušne plesalke in nepogrešljivih vložkov dirigenta Patrika Grebla osvojili nove plesne gibe.

"To so malce neobičajne razmere za simfonični orkester, sploh ob tako glasni spremljevalni ritemsekciji in njeni skupini. Ampak vsi smo se tega lotili s polno energije in tudi izvedli z entuziazmom in pozitivno energijo," je pojasnil Greblo in razkril, da je bil njun tokratni koncert s simfoniki v primerjavi s prejšnjima dvema v Cankarjevemu domu veliko bolj sproščen.
Nove sestre: Nuša, Darja in Maja
Vročica torkovega večera se je tako le stopnjevala z napovedjo evrovizijske uspešnice Sester. "Ne, ni jih tu," se je pošalila pred začetkom petja Nuša. Še bolje kot to: Marlenno, Emperatrizz in Dafne so nadomestile Nuša, Darja in tretja gostja večera Maja Keuc. Samo ljubezen je dvignila energijo v dvorani. Ob odhodu Darje in Nuše je Maja z No one pustila zbrane pustila brez besed, oziroma na koncu smo lahko ob bučnem aplavzu slišali posamične vzklike: "Waw!"
Ko se je zaslišala Energy, so mnogi začeli stiskati pesti, kot da gre za napeto reprezentančno nogometno tekmo. Urša Vlašič in Lucienne Lončina na klavirju sta skladbi z njunima sprehodoma po črno-belih tipkah velikega klavirja v ozadju postavili piko na i.
Gallusova dvorana zaplesala
A nobena skladba večera ni tako razživela in razplesala zbrane kot Hajde da ludujemo. Hram kulture je na noge spravil spomin na Tajči, ki je pred meseci zaradi recesije v glasbi prestavila svojo veliko turnejo.

"Recesija v glasbi vsekakor je. Jaz sem se bala, da ne bomo napolnili dvorano. Ampak nismo samo zaradi tega delali koncerta. Jaz sem ga delala dejansko zaradi te obletnice, zato da bom dala nekaj svoji publiki. Tista, ki pride, je res prava in zvesta. Ker sem slutila, da bo res dobra energija in da bodo ljudje zadovoljni. Tudi če ni vsak sedež poln. Tudi če niso Stožice (smeh). Pomembna je energija," je dejala Nuša in dodala, da ona vedno dela na dolgi rok.

Molitva Marije Šarifović je sklenila tuj venček evrovizijskih popevk: "Mislim, da je ena izmed najtežjih Molitva, ki sem jih izbrala za konec. Ampak takoj sem začutila to skladbo, ko jo je zapela Marija, sem videla, da mi zelo ustreza. Skladba je zadnja od zmagovalk, ki sem jih zbrala. Ker od zadnjih zmagovalk nisem nič naštudirala."

Venček in bisi za konec
Nuša je za svoj veliki finale, ki ga je začela z narodno Pozimi pa rožice ne cveto (sramežljivo ga je odpela tudi publika), pripravila venček svojih največjih uspešnic. Nostalgični dve uri pa je kronal zborček vseh nastopajočih z ponovitvijo Dneva ljubezni. In po odhodu z odra še ena ponovitev refrena skladbe skupaj z občinstvom.

Je že res, nekatere skladbe so ustvarjene za ponavljanje.

Več pa si lahko ogledate v spodnji galeriji. Koncert je v celoti snemala RTV Slovenija in si ga boste lahko ogledali na programu Televizije Slovenija.

- Brez besed
- Ne prižigaj luči v temi
- Apres toi
- Pridi dala ti bom cvet
- Prisluhni mi
- Ne partez pas sans moi
- Ein bißchen Frieden
- Love Isn't Love
- Waterloo
- Dan ljubezni
- Vse rože sveta
- Hold Me Now
- Love Shine A Light
- Rock Me Baby
- Neka mi ne svane
- Take Me To Your Heaven
- Every Way That I Can
- Samo ljubezen
- No One
- Diva
- My Number One
- Hajde da ludujemo
- Molitva
- Venček (Prvič in zadnjič, Noe, Noe, Energy)
------------------------------
- Dan ljubezni

Moram priznati, da je bilo super, in sem tudi zelo počaščena, da me je Nuša povabila. Koncert je bil mega.

Maja Keuc o koncertu