Skupino R.E.M. je v rokenroldvorano slavnih sprejel Eddie Vedder. Foto: Reuters
Skupino R.E.M. je v rokenroldvorano slavnih sprejel Eddie Vedder. Foto: Reuters
Grandmaster Flash
V hišo slavnih se je prvič naselil hiphop, ki so ga prinesli Grandmaster Flash in The Furious Five. Foto: Reuters

Porabili so vsako barvo s palete, iznašli so nove barve in jih vključili v ogromen mozaik glasbe, zvoka in čustev.

Eddie Vedder
Michael Stipe, Sammy Hagar, Eddie Vedder, Keith Richards in Patti Smith
Na slovesnosti so združili moči Michael Stipe, Sammy Hagar, Eddie Vedder, Keith Richards in Patti Smith. Foto: EPA

Ob hiphoperskih skupinah so žarometi osvetlili še prav za to priložnost združeno skupino R.E.M., ki se ji je pridružil nekdanji bobnar Bill Berry, pankovsko pesnico Patti Smith, dekliško skupino The Ronettes in skupino Van Halen - oziroma dva izmed njenih nekdanjih ali sedanjih članov, ki sta prišla na slovesnost v New York. Za čast sta se zahvalila le Sammy Hagar in Michael Anthony, medtem ko drugih zaradi različnih razlogov ni bilo.

Nekdanji pevec David Lee Roth se na prireditvi ni prikazal, ker se z drugimi člani ni mogel uskladiti, s katero glasbo bi nastopili na prireditvi, medtem ko je kitarist Eddie Van Halen pred nekaj dnevi naznanil, da ga v New York ne bo, ker odhaja na zdravljenje. Tudi člana, ki sta na podelitev prišla, sta dejala, da jima ni lahko, a da ju niti s pištolo ne bi mogli prisiliti, da slovesnost izpustita.

Sloga v skupini R.E.M.
Pravo nasprotje sprtim članom skupine Van Halen je prikazala sloga v skupini R.E.M., ki jo je Berry zapustil zaradi zdravstvenih razlogov, ne zaradi razprtij. V rokenroldvorano slavnih je poprockerje iz Atlante sprejel vodja skupine Pearl Jam Eddie Vedder, ki je glasbo sprejete skupine označil za vseobsegajočo.

"Porabili so vsako barvo s palete, iznašli so nove barve in jih vključili v ogromen mozaik glasbe, zvoka in čustev," je dejal Vedder, ki je priznal še, da ga pevec Michael Stipe vsakič znova očara z glasom, nikoli pa ne razume, kakšne besede Stipe izgovarja. V svoji zahvali za čast je bil ganljiv tudi pevec sam, ki je dejal, da je za njegovo babico kratica REM pomenila Remember every moment (Zapomni si vsak trenutek). "Tole bo vsekakor trenutek, ki si ga bom zapomnil," je dejal Stipe, preden so R.E.M. zaigrali pesmi Begin the Begin in Gardening at Night.

Prava dama zna sprejeti čast
Kot prava dama se je obnašala tudi Patti Smith, ki se je s solzami v očeh spomnila pokojnega moža Freda "Sonica" Smitha in svoje mame. "Smith mi je vedno govoril, da moram čast sprejemati kot prava dama in da ne smem preklinjati," je dejala pevka, ki velja za enega od vzorov skupine R.E.M.

Keith Richards je med slavne uvedel "dekleta" iz skupine The Ronettes, s katerimi so Rolling Stones šli skupaj na turnejo po Veliki Britaniji. Pevke so ga takrat ganile s sposobnostjo, da se z glasbo prebijejo čez vsako "steno hrupa", in ta njihova sposobnost ga gane še danes.

Čas je dokazal njihovo vrednost
Posebna pozornost pa je bila v ponedeljek zvečer namenjena hiphoperjem. Jaz-Z jih je napovedal z besedami, da so danes raperji rockovske zvezde, filmski zvezdniki, voditelji, izobraževalci in dobrodelniki, a nič od tega ne bi bilo mogoče, če ne bi pred 30 leti na svoji poti vztrajali glasbeniki, kot so Grandmaster Flash in The Furious Five. Na odru Flash sicer ni obujal spominov na trpke trenutke svoje kariere, a v zaodrju je le podrobil tistim, ki so pred leti govorili, da je hiphop le ladja, ki jo za trenutek srečaš v temi. Zgodovina je le dokazala drugače, se veseli hiphoper med slavnimi.

Porabili so vsako barvo s palete, iznašli so nove barve in jih vključili v ogromen mozaik glasbe, zvoka in čustev.

Eddie Vedder