Še vedno zelo priljubljeni - Hladno pivo. Foto: M. G.
Še vedno zelo priljubljeni - Hladno pivo. Foto: M. G.
Hladno pivo
Koncert je bil hitro razprodan. Foto: M. G.
Hladno pivo
Kritiki pravijo, da je zadnji album vrhunec te hrvaške rokovske skupine. Foto: M. G.

Zasedba sodi zaradi zavidanja vrednega kupa prodanih plošč, utrjenega koncertnega korpusa in rekordnega števila obiskovalcev z zadnjih turnej med ene bolj priljubljenih rockovskih izvajalcev pri Hrvatih.

Na jugo turneji Uz žuju nije sve tako sivo zadnje mesece predstavljajo svoj novi album Knjiga žalbe. Ta konec tedna so kar dvakrat zapored razprodali Stereo dvorano na Reki. Karte so zaradi izjemnega zanimanja pošle že tri dni pred izvedbo koncertov, kar še potrjuje dejstvo, da je Reka rockersko mesto.

Zadnji album kot vrhunec kariere
Skupina, ki prihaja iz zagrebškega predmestja Gajnica, je bila do zdaj v svoji karieri nagrajena s kar sedmimi hrvaškimi diskografskimi glasbenimi nagradami porin in pevec skupine Mile Kekin pravi, da so iz svojega hobija uspeli narediti posel: "Stari hrvaški pregovor pravi, da tisti, ki rad opravlja svoj posel, v bistvu ne dela." Hladno pivo je v 15-letni karieri izdalo sedem albumov, kritiki pa njihov zadnji izdelek Knjiga žalbe, izdan konec prejšnjega leta, ocenjujejo za vrhunec njihove bogate in raznolike kariere.

Pod vplivom Ramonesov
Hladno pivo je začelo razgrajati ob koncu 80. let med negotovo politično situacijo na Hrvaškem. Ob samem nastanku je bila njihova glasba pod vplivom Ramonesov, Motorheadov ter takratne jugoslovanske scene Kud Idijotov, Zabranjenega pušenja in Azre. Leta 1988 jim je uspelo spraviti skupaj svoj prvi legendarni koncert v Kumrovcu, kjer so se začeli pretepati, kar je še dodatno zaznamovalo sloves zasedbe. Pravi medijski bum pa so Hladno pivo doživeli leta 1993 s prvo ploščo energične mešanice enostavnega punka in hard cora Džinovski. Album sodi v sam vrh punk-rock izdelkov z območja nekdanje Jugoslavije in je bil tako na Hrvaškem kot v Sloveniji odlično sprejet. Sledili so albumi G.A.D., Desetka, ki so ga posneli v Ljubljani, Pobjeda, Istočno od Gajnica in Šamar. Skupina se je z novimi albumi počasi umikala od surovega podzemnega punka ter se začela spogledovati s kabarejem, countrijem in boogijem. Posneli so zelo uspešen duet z Edom Maajko za komad Teško je ful biti kul, pri tem pa so najbolj ponosni na dejstvo, da so bili predskupina Ramonsev leta 1994.

Na Reki pesmi iz vseh albumov
Hladno pivo so na Reki so navdušili z uspešnicami, kot so Konobar, Ljetni hit, Šamar, Nije tako sivo, Sreća, Biološki sat, Pjevajte nešto ljubavno, Nema više in Ne volim te. Občinstvo so metali v zrak s pronicljivimi, duhovitimi, alanfordovskimi besedili, vodili pa so jih vse od prvega albuma Džinovski pa do zadnjega Knjiga žalbe. In skrivnost razprodanih koncertov Hladnega piva po recepturi pevca Mileta Kekina? "Edini način, da postaneš velik bend v tako majhni deželi je, da z vsakim albumom dobivaš nove oboževalce. Za to pa so potrebne dobre pesmi."

Zasedba ima danes po šestih albumih več poslušalcev kot kdaj koli prej in menijo, da je novi album Knjiga žalbe zamikal tudi tiste, ki Hladnega piva prej niso nikoli poslušali.

Marjana Grčman