Med člani komisije je bila tudi Elza Budau. Poleg nje so o 20 polfinalistih odločali še Andrej Šifrer, Vojko Sfiligoj, Samo Koler in Igor Pirkovič. Foto: RTV SLO
Med člani komisije je bila tudi Elza Budau. Poleg nje so o 20 polfinalistih odločali še Andrej Šifrer, Vojko Sfiligoj, Samo Koler in Igor Pirkovič. Foto: RTV SLO
Alenka Gotar
Na izboru za Pesem Evrovizije 2007 nas je zastopala Alenka Gotar. Foto: RTV SLO
Mario Galunič in Helena Blagne Zaman
Finalni izbor za EMO 2007 sta vodila Mario Glunič in Helena Blagne. Kdo bo februarja stopil v njune čevlje, še ni znano, Foto: RTV SLO/Stane Sršen

Komisija, ki so jo sestavljali tekstopiska Elza Budau, glasbenika Andrej Šifrer in Vojko Sfiligoj, predstavnik javnosti Samo Koler in predstavnik RTV Slovenija Igor Pirkovič, je 20 izvajalcev obenem razdelila v dve skupini.

Ena skupina se bo predstavila prvi večer, druga pa v drugem polfinalu. Katera skupina bo prva in katera druga, bo določeno z žrebom, prav tako bodo izvajalci sami izžrebali vrstni red. Žrebanje bo 20. decembra v prostorih RTV-ja. Poleg tega je komisija izbrala tudi dve rezervni skladbi.

Kdaj in kako bo potekal izbor za EMO 2008, smo povprašali tudi Aleksadra Radiča, ki že tradicionalno skrbi, da prireditev poteka brez zapletov. Za MMC je povedal, da bo sistem popolnoma enak kot lani - žirija je izbrala tekmovalce, o njihovi usodi pa bodo odločali gledalci in poslušalci s telefonskim glasovanjem. V finalni večer, ki bo 3. februarja (polfinali pa bosta dan oziroma dva dni prej), se bo uvrstilo deset skladb z največ glasovi (po pet iz vsakega večera).

Kdo bo gostitelj, se še ne ve
Za dve skladbi, ki bosta v finalu dobili največ glasov, bodo nato gledalci lahko glasovali še enkrat in nato "tako kot na predsedniških volitvah", kot se je izrazil Radič, izbrali pesem, ki nas bo maja zastopala v Beogradu.

Zanimalo nas je tudi, zakaj bo letos na izboru sodelovalo le 20 skladb (lani smo slišali 24 pesmi). Radič je pojasnil, da za to ni nobenega posebnega razloga, to so predlagali le zato, da bi malce skrajšali polfinalna večera, ki bosta tako trajala eno uro.

Več podrobnosti o izboru za EMO za zdaj še ni znanih - prav tako se še ne ve, kdo bo vodil polfinala in finale. "Za zdaj se s potencialnimi voditelji še pogovarjamo, zato ne bi nikogar izpostavil, dokler ne bo to dokončno," je še povedal Radič.

Skladbe, ki se bodo potegovale za zmago na EMI 2008 in s tem tudi na izboru za Pesem Evrovizije v Beogradu, so:

Halgato Band - Nomadi
Tiana - Povej!
Male malice - Spam
4play - DJ
Eva Černe - Dovolj
Rebeka Dremelj - Vrag naj vzame
Neža Trobec - Prav ti
Stereotipi - Naravnost v srce
Skupina zaka’ pa ne - Eo Eo
Iris - Peti element

Skupina Langa - Za svobodo divjega srca
Andraž Hribar - Corpomorto (Jutri jadram naprej)
Ylenia - Našel si me
Evromišn - Kako je ne bi imel
Dennis - Ni me sram
Manca Špik - Še vedno nekaj čutim
Mirna Reynolds - Lepi fantje
Johnny Bravo - Butn ..., butn!!!
Turbo Angels - Zabava
Petra - Extrem

Rezervni skladbi:

Brigita Šuler - Samara
Cole in predsednik - Dober planet

T. K.