Novi album Guns`n`Roses Chinese Democracy je uradno izšel 23. novembra. Foto: Spletna stran skupine
Novi album Guns`n`Roses Chinese Democracy je uradno izšel 23. novembra. Foto: Spletna stran skupine

Trenutna zasedba: Axl Rose, Tommy Stinson, Dizzy Reed, Bumblefoot, Chris Pitman, Richard Fortus, Frank Ferrer

Edini preostali član originalne zasedbe je pevec Axl Rose. Zaradi nesoglasij z njim so skupino zapustili bobnar Matt Sorum, basist Duff McKeagan in kitarist Slash ter s Scottom Weilandom ustanovili skupino Velvet Revolver. Foto: George Chin, spletna stran skupine

Ena najbolj popularnih rockovskih skupin iz konca 80. in začetka 90. let Guns`N`Roses je danes izdala svoj najnovejši album Chinese Democracy, prvi studijski album po letu 1993.

Chinese Democracy nastajal vsaj šest let
Dolgo časa, vse od začetka tega stoletja (2001), je preteklo, odkar so "gunsi" nastopili - sicer v popolnoma spremenjeni postavi - na dveh koncertih v Las Vegasu in brazilskem Riu ter s tem napovedovali nov album. Tema koncertoma je sledila še turneja Chinese Democracy, ki je trajala vse do preteklega leta.
Februarja lani so menedžerji oznanili, da je material za nov album vendarle posnet. Axl Rose je takrat napovedal izid albuma za marec, a kot že nekajkrat prej se je nekje zalomilo. Napetost je naraščala, tako kot tudi neučakanost oboževalcev. Podjetje Dr Pepper je na primer marca letos sporočilo, da bo vsakemu Američanu, razen nekdanjima "gunsoma" Slashu in Bucketheadu, zastonj podarilo pločevinko njihove pijače, če bo skupina izdala nov album do konca leta 2008 .

Nekaj skladb predčasno na spletu
Gunsi v novi postavi - od originalnih članov je ostal le še pevec Axl Rose - so z izdajo zavlačevali tako dolgo, da so se medtem posnetki pojavili tudi na spletu, zaradi česar se na sodišču zagovarja neimenovan moški, ki naj bi devet skladb nelegalno objavil na svoji spletni strani.

Po nekaterih informacijah naj bi bil težaven predvsem Axl, ki se dolgo časa ni strinjal z založbo o načrtu oglaševanja 13 milijonov dolarjev vrednega albuma (toliko je namreč po pisanju NY Timesa stalo večletno snemanje albuma).

23. november - uradni izid albuma
Še pred današnjim uradnim izidom je bilo nekaj skladb albuma, ki ga je mimogrede od oktobra napovedoval istoimenski singel, mogoče slišati na MySpace strani skupine. Štirinajst skladb, ki so jih nekateri kritiki označili kot slabo posnemanje velikanov industrial rocka Nine Inch Nails in Led Zeppelinov s pridihom starega guns`n`rosevskega zvoka (predvsem pri baladni skladbi Catcher in the Rye), bo možno dobiti v obliki CD-ja, na vinilu ali v digitalni obliki (prek spleta).

Brez dvoma se bo novi album odlično prodajal, a kljub temu bo zelo težko dosegel slavo prejšnjih albumov, na primer osemnajstkrat platinastega Appetite for Destruction.

Jernej Sobočan
jernej.sobocan@rtvslo.si

Trenutna zasedba: Axl Rose, Tommy Stinson, Dizzy Reed, Bumblefoot, Chris Pitman, Richard Fortus, Frank Ferrer