Dražba se je začela v četrtek in bo potekala do 29. oktobra. Foto: Reuters
Dražba se je začela v četrtek in bo potekala do 29. oktobra. Foto: Reuters

V Nashvillu, prestolnici kantrija, so pripravili dobrodelno dražbo, katere izkupiček bo namenjen predvsem tamkajšnji glasbeni industriji. Zaradi pandemije novega koronavirusa in posledičnih omejitev, ki se nanašajo tudi na prepoved koncertov in drugih z glasbo povezanih druženj, so se namreč številni, ki delajo "v ozadju", torej podporno osebje, znašli v hudih težavah.

To namreč niso ljudje, ki bi zaslužili toliko, da bi lahko varčevali za hude čase, kot to velja za same izvajalce, ampak živijo iz meseca v mesec. In ker so že nekaj mesecev povsem brez dela, tudi sredstev za preživljanje ni. V Nashvillu so zato ustanovili dobrodelni sklad, s katerim jim bodo skušali vsaj malo olajšati življenje, velik del sredstev pa bodo zbrali tudi z omenjeno dražbo, ki poteka do 29. oktobra.

Tri izmed podarjenih kitar. Foto: Reuters
Tri izmed podarjenih kitar. Foto: Reuters

Nancy Valentino, ki je pri dražbeni hiši Christie's pristojna za poslovni razvoj, je za Reuters pojasnila, da je ravno Nashville – v primerjavi z drugimi z glasbeno industrijo povezanimi mesti – pandemija še posebej prizadela. In ker gre za povezano skupnost, je odziv zvezdnikov ni presenetil: "Gre za enega tistih redkih primerov, ko lahko izvajalci pomagajo tistim, ki jim sicer pomagajo. Voznikom avtobusov na turnejah, pomočnikom, spremljevalnemu osebju, gostincem ... nihče izmed njih namreč zdaj nima dela."

Da gre res za zelo povezano skupnost, priča tudi to, da se je vabilu odzvala večina uspešnih izvajalcev kantrija in tistih, ki so s to glasbo tako ali drugače povezani. "Res nas je presenetilo, kako hitro so se odzvali – in tudi, da so podarili stvari, ki so zanje res posebne," je še dejala Valentinova.

Taylor Swift je tako podarila podpisano akustično kitaro znamke Gibson, na katero je igrala septembra ob predstavitvi skladbe Betty in ki bi lahko prinesla od 25 do 40 tisoč ameriških dolarjev. Filmski zvezdnik Bradley Cooper je skladu podaril kitaro, na katero je igral v filmu Zvezda je rojena, Dolly Parton svoje okrašeno glasbilo, na katero igra že več kot 30 let, Sheryl Crow svojo starinsko harmoniko, Keith Urban, Dwight Yoakam, Blake Shelton in Vince Gill pa so prav tako podarili svoje kitare.

Posebej sta se izkazala Tim McGraw, ki je poleg glasbil v dobrodelne namene podaril svoje motorno kolo, in Carrie Underwood, ki je podarila obleko,ki jo je nedavno nosila na podelitvi kantri glasbenih nagrad.