Člani zasedbe še posebej radi prepevajo pesmi umrlega hrvaškega pevca Oliverja Dragojevića. Foto: BoBo
Člani zasedbe še posebej radi prepevajo pesmi umrlega hrvaškega pevca Oliverja Dragojevića. Foto: BoBo

Član klape Samoana Christian Maliteoa-Brown je pojasnil, da je hrvaški jezik prezahteven, da bi se ga naučili, a so se odločili peti v hrvaščini zaradi enkratnih občutkov, ki izhajajo iz hrvaških pesmi, pišejo hrvaški mediji. Kot je dodal, pri izbiri pesmi podrobno preučijo njihovo sporočilo, da se lahko čustveno poistovetijo z besedilom.

Še posebej blizu so jim hiti pred kratkim umrlega Oliverja Dragojevića. Izmed številnih svetovno prepoznavnih Dragojevićevih pesmi najraje prepevajo skladbo Moj lipi anđele.

Nekatere hrvaške pesmi prepevajo tudi v samoanskem jeziku. Samoansko občinstvo je najbolje sprejelo pesem Tereze Kesovije – Moja posljednja i prva ljubavi – sta še povedala brata.

"Glasba ne pozna jezikovnih meja, nima omejitev. Do zdaj smo peli hrvaške pesmi, prihodnje leto pa želimo na Hrvaškem predstaviti tradicionalno samoansko glasbo," je po zagrebškem koncertu za hrvaško televizijo povedal Christianov brat Austin Maliteoa-Brown.

Do konca avgusta bosta člana zasedbe nastopila v več dalmatinskih mestih, kot so Trogir, Makarska in Dubrovnik.

Oktet Samoana so ustanovili leta 2011 v Aucklandu na Novi Zelandiji, potem ko je člane klape s hrvaško glasbo seznanil tamkajšnji profesor Antun Poljanić, ki se je rodil v Dubrovniku. Hrvaško so prvič obiskali leta 2013 in prejeli več festivalskih nagrad za svoje vokalne izvedbe. V vasi Zagvozd v zaledju Splita so leta 2015 trg poimenovali po klapi Samoana.