Čas je za Klubski maraton 2007. Foto: radio študent
Čas je za Klubski maraton 2007. Foto: radio študent
Konec vsako leto sledi na Metelkovi. Foto: RTV SLO

Zasedbe bodo odigrale tudi nekaj studijskih koncertov in se pojavile na kompilacijski plošči Klubski Maraton 07.

Turneja, ki jo Radio Študent organizira že sedmo leto zapored, je svojevrstno nadaljevanje Novega Rocka in hkrati inspiracija številnim sorodnim projektom, ki so vzniknili v poznejšem času. Letos je petčlanska žirija izbrala štiri zasedbe z razpisa, to so Tavžntroža, Diego, Chernibog in Y, k sodelovanju pa je povabila še zasedbi Coma Stereo in Carnaval.

V ustvarjanju vseh se odraža stik z aktualnimi tokovi v glasbi, hkrati pa volja po lastnem, kreativnem ustvarjanju brez kompromisov. Turneja jih bo peljala po več kot dvajsetih domačih klubih, trajala pa bo od septembra vse do začetka novembra.

Predstavitev skupin
Tavžntroža (Dolenjske Toplice)
Tavžntroža v mladem slovenskem glasbenem podtalju predstavlja pekoč in nabrit zvarek, ki z nebrzdano mladostno energijo in adolescensko tematiko v sporočilnosti peče in poganja kri po žilah. Brezkompromisni stampedo prvinskega, garažnega rock'n'rolla v povezavi z srboritostjo punka.


Y (Gornja Radgona)
Y (beri: Why) deluje od leta 2004 dalje. V svoji glasbi se navezujejo na aktualno svetovno dogajanje v altergodbi, ki se spogleduje z dediščinami hrupnega kitarskega punkrocka, senzibilnostjo postrocka in robustnostjo metalurških elementov. Y so pri mladi domači založbi God Bless This Mess Records izdali tudi svoj prvenec Germ.


Coma Stereo (Maribor)
Mariborska zasedba Coma Stereo je od leta 2003 prehodila že številne poti, tudi v tujini in igrala z nekaterimi velikimi svetovnimi zasedbami, kot so Cul De Sac, Damo Suzuki, Sleepytime Gorilla Museum. V njihovi glasbi najdemo prvine postrocka z ambientalnim pridihom, opazne so poti med kitarsko in elektronsko godbo, podkrepljeno z odličnimi vizualizacijami.


Carneval (Ljubljana)
Carnaval so počasi se kotaleč in z emocijami nabit rockerski kolektiv na sledi skupinam, kot so Kyuss, Queens Of the Stone Age, Karma To Burn. Trojica se opira na psihadelično pogojeno izročilo stonerskega rocka z maksimalno surovim zvokom, ustvarjenim z minimalnimi analognimi tehničnimi sredstvi.


Chernibog (Ljubljana)
Chernibog se skrivajo za sodobno urbano hrupno izkušnjo, ki se napaja v mistiki in vznesenih, zamaknjenih stanjih. Njihova glasba ponuja temačen, mestoma hrupen ambient, v katerem najde postor tudi šum urbane nervoze, v kateri se odstirajo elementi sodobne noisegodbe, ki zadnja leta cefra ušesa na mednarodnem glasbenem podzemlju.


Diego (Ilirska Bistrica)
Mlada petčlanska zasedba Diego prihaja iz osrčja MKNŽ-ja iz Ilirske Bistrice, svoje dni prvenstvenega kluba v Sloveniji, od koder se je navzela nalezjlive in udarne, a hkrati melodične punkovske linije, ki pa odstopa od danes popularnih tralalapunkovskih skupin po vzoru 'kalifornijskih zlatih dečkov'.