V šestih letih je Kurzschluss postal pomemben del ljubljanskega glasbenega dogajanja. Foto: Promocijsko gradivo
V šestih letih je Kurzschluss postal pomemben del ljubljanskega glasbenega dogajanja. Foto: Promocijsko gradivo
hamo
Zasedbi Hamo & Tribute 2 Love bodo družbo delali Koala Voice, Klemen Klemen in Rudi Bučar. Foto: BoBo

Kot so sporočili organizatorji, je Kurzschluss v šestih letih delovanja na žanrsko raznolikih glasbenih zabavah, od techno, house, edm, rock, pop in etno koncertov, gostil več kot 200.000 obiskovalcev in 100 glasbenikov. Na odrih kluba so se med drugim zvrstili Siddharta, Magnifico, Umek, Luciano, Dubioza kolektiv, Editors in Fatboy Slim.

Prva leta obstoja je Kurzschluss deloval kot festivalski pop up klub, ki je enkrat letno obiskal urbane lokacije. Danes so dogodki večkrat na leto na različnih lokacijah. In kot so zagotovili iz kluba Kurzschluss, bodo tudi v prihodnje organizirali žanrsko raznolike dogodke in ostali zavezani k ustvarjanju glasbenih doživetij.

Šesti rojstni dan bodo v soboto praznovali skupaj z enim izmed očetov house glasbe Toddom Terryjem, ki je skupaj s Frankiejem Knucklesom, Marshallom Jeffersonom in Davidom Moralesom poskrbel za popularizacijo house glasbe po vsem svetu. Slavju se bodo pridružili še avtor hita Back To Basics in Lola's Theme, ki ustvarja pod imenom The Shapeshifters, vokalistka Teni Tinks in domača zasedba Sharkastique Tunes.

Niz glasbenih večerov
Med obiskovalce Kurzschlussa na Gospodarskem razstavišču so na kar več kot dve uri trajajočem nastopu "lubezen" že razširili Hamo & Tribute 2 Love, ki so postregli tako uspešnice z zadnjega albuma 3P, kot so Ona gre, Telo in Vreme za lubezen kot starejše hite, kot so Rožice, Gospa Magister in Greva še mal dlje. Ob tem so premierno razkrili prve pesmi s prihajajočega novega albuma.

Zasedba Hamo & Tribute 2 Love z gosti ne sodeluje pogosto. Tokrat so za Kurzschluss naredili izjemo. Medse so povabili slovensko indie zasedbo Koala Voice, raperja Klemna Klemna in kantavtorja Rudija Bučarja, s katerim je Hamo med drugim zapel najnovejšo skupno uspešnico Dolgo nisva pila. "Koala Voice smo izbrali zato, ker so dober bend. Imajo popolnoma svoj zvok, karakter, prezenco, vztrajnost in karizmo. In ker mislimo, da jih mora slišati kar največ ljudi. Tudi mi smo bili enkrat na začetku (pa Koale že lep čas niso več čisto tam) in smo bili veseli takšnih povabil," je o izboru predskupine povedal Matevž Šalehar - Hamo.

O hiphopu Klemna Klemna pa je pevec zasedbe povedal, da s tem, ko združujejo na videz nezdružljive žanre, nekoliko širijo logiko slovenskega šovbiznisa. Raper po Hamovih navedbah "ve, kaj je lubezen, tako se združitev ponuja kar sama".

V petek bo 25 let delovanja proslavil DJ Umek, steber svetovne techno scene, ki je leta 2014 prejel prestižno nagrado International Dance Music Award v kategoriji najboljši techno/tech house DJ. Nastopil je na več kot 2500 festivalih, zabavah in praznovanjih elektronske glasbe. "Za 25. obletnico obljubljam nekaj posebnega. In to nikakor ni napoved moje upokojitve," je dejal.